ata ve atçılığa özel bir merak ve sevgisi yanında iyi bir binici de olan atatürk, yurtta atçılığı ve yarışçılığı daima özendirdi. yakınlarını da bu konuya ilgi göstermeye neredeyse zorladı. bu da atçılığın ve yarışçılığın lehine olmuştu. onun bu yoldaki emir ve direktifleriyle türk atlı sporları olumlu bir gelişme kaydetmişti.
14 ocak 1923 günü izmir'de uşakzade muammer bey'in kızı latife hanım ile evlendikten sonra eşine verdiği armağanların arasında güzel bir atın bulunması da atatürk'ün ata gösterdiği ilgi ve verdiği değerin ifadesidir. atatürk'ün tavlasındaki atların arasında, sakarya'ya karşı özel bir ilgisi ve sevgisi olduğu da bilinir. atatürk tatil günlerindeki atlı gezilerini hep sakarya ile yapmak istemiştir.

atatürk'ün at sevgisi, onu da bir ara yarışçılığa sevk etmişti. gerçekte atatürk belki de bunu yarışçılığı teşvik için yapmıştı. atatürk'ün atının kazandığı bir yarışı, atçılık dünyasının ünlü kişilerinden said akson'un, yarışçılık anıları kitabında şöyle bahsedilir;

"…sosyete ve kordiplomatik yarışlarla alakalı idi. fransa'dan gelen atlar içinde bir kısrak vardı. bu atatürk'ün atıydı. o sıra afgan kralı amanullah han ankara’yı ziyarete gelmişti. atatürk amanullah han'ı yarışlara getirdi. algrette yarışlara katıldı. primerole gibi kuvvetli bir rakiple karşılaşacaktı. algrette koşuyu kazandı. amanullah han çok memnun oldu ve atatürk'ü hararetle tebrik etti. algerette fransa'da epey koşu kazanmış bir kısraktı, fakat tendonları zayıftı ve sene sonunda haraya çekildi, ukko ile alliance'in kızı olan algrette çok muvaffakiyetli bir damızlık oldu. karacabey harasında cumulus'ten doğurduğu çankaya isimli ilk tayı atatürk o zamanlar türk konkur ekibinin as binicilerinden saim polatkan'a hediye etmiştir."

türkiye’de atçılığı ve yarışçılığı teşvik amacıyla kurulan yarış ıslah encümeni de atatürk’ün büyük desteğini görmüştür. bu encümenin vaki ricası üzerine, adına bir gazi koşusu ihdas olunmasına da severek izin vermiş, 1926 ve böylece türk yarışçılık dünyasının en önemli klasiği halini almış olan gazi koşusu 1927 yılından itibaren türk yarışçılığına renk katmaya başlamıştır. atatürk son olarak 18 ekim 1936 günü ankara’da, sonbahar at yarışlarının üçüncü hafta koşularını izlemiştir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"atatürk ve binicilik" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim