ateizm mi intihara sürükleyen acaba yoksa islamın gittikçe artan yalan yanlış baskıları mı?
devamını gör...
yine başladı white troll.
sana yazık kardeş sana, alacağın nicke kafa atayım.
devamını gör...
saçmalığın daniskası insanları intihara sürükleyen ateizm değil tam aksine dinci gericiliğin insan hayatını işgal etmesidir. bir kişi zor şartlar altında yaşıyor ve dayanacak gücü kalmamış, inançlı kişi günah diye yada "öteki tarafta kralız be abi" diye bu aslında olmayan hayatına katlanıyor. burada şunu da unutmamak lazım kapitalizm denen insanlık dışı sistem insanlara elinden bir şey gelmez böyle gelmiş böyle gider düşüncesini öğretiyor tam bu noktada kişi inançlıysa yukarıda dediğim sebeplerden dolayı olmayan hayatını yaşamaya devam ediyor eğer inançsız ise de katlanacak gücü kalmayınca intihar ediyor. burada suç ateizmin değil bu dünyayı, insanların yaşamını yaşanmaz hale getiren ve dinci gericiliği de maşa olarak kullanan kapitalizmindir.
devamını gör...
ateizm insanları intihara sürüklemez. onları, dini olgulardan kurtarır. dini olgular, n'olursa olsun intihara karşıdır. ama ateizmde intihar yasak değildir. bu yüzden, japonya ve güney kore vb. ateizmin yüksek olduğu ülkelerde daha çok intihar oluyor. bu durum, deist ve agnostik kimseler için de geçerlidir.

insanları intihara sürükleyen asıl olay, hayattaki zorluklardır. herkes dayanabildiği kadar dayanıyor. intihar eden insanların da biryerde sabrı taşıyor ve kaybedecek fazla şeyleri kalmadığı zaman da intihar ediyorlar. keşke kimse intihar etmek zorunda olmasa.

bir deist olarak, intihara meylettiren koşullarla mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
devamını gör...
ateizim değil gayesizliktir. ister ateist olsun ister amiş bir adamın gayesi yoksa neden yaşasın. inançlara suç atmayın insanların kişiliğine bakın.
devamını gör...
dinci ve baskıcı rejimlerle yönetilen ülkelerde ekonomiden, sosyal gerçekliklere kadar çoğu istatistiki veri gizliden veya açıktan sansürlenir. mesela bugün deve sidiğinde şifa arıyan taliban yönetimindeki afganistan’dan küresel veri tabanına gönderilen hiçbir bilgi bulamazsınız. haliyle tüik verilerine inanıp “ehonomi çoh eyi” diyenlerle, islam ülkelerinde intihar çok az diyenler aynı mantaliteye sahiptir.
devamını gör...
ateizm değil herkesi bizimle aynı şekilde düşünmeye diretmemiz insanları intihara sürükler * her güne bir bilgi
devamını gör...
insan fıtratı gereği istese de istemese de inanır. inkarcılık dildedir. insanların tanrıyı, yaratıcıyı, ilahi güçleri hayatlarından çıkarmak istemelerine saygı duyabiliriz. herkesin tanrıyı hayatından çıkarma, tanrıyı dışlama hakkı vardır. başka bir şekilde yaşamak isteği anlaşılabilirdir. ama biliriz ki herkes içten içe yaratıcıya inanır. dediğim gibi tercihlere saygı duymak gerekir. bizleri intihara sürükleyen şey neye inanıp inanmadığımızdan çok, bu hayata dair beklentilerimiz ve ümitlerimizdir.. yarınlarımız sadece dünya ile sınırlı olsun ve günlerimiz sayılı olsun. ama bizlere güzellikler vaad etsin. akıbetimiz bizi ürkütmesin, üzmesin.. bu bizi teselli etmeye, hayatta tutmaya fazlasıyla yeter.
inanç meselesine indirgemek yanlış.
devamını gör...
baskı insanı intihara sürükler ve tükenmişlik.
devamını gör...
yanlış bir argümandır.
devamını gör...
anlam bulunamadığı sürece, depresif bir ruh haline sahip olup intihara eğilim göstermek çok doğaldır. bunu inkar eden ya çok zengindir sorgulamayı erteliyordur. ya da hayatını boşu boşuna geçiren bir enayidir.

sorgulanmamış hayat, yaşamaya değmez! 
devamını gör...
allah inancın varsa hayatta 1-0 önde olursun. kaderin o bütün incr hatlarını başına gelen olaylardan ders çıkararak süzmelidir. dolayısıyla gerçeğe hakim olduğunda allah'ın kibriyasına boyun eğersin. çünkü allah ın azametine hiçbir güç karşı gelemez. bu durum musibetler ile kullarına bildirilmiştir.
devamını gör...
gerçeği? varoluşsal problemlerinin cevabını bugüne kadar tüm insanlar sadece ilahi dinlerde mi buldu da şimdi tüm suç ateizme yükleniyor? öldükten sonra hesaba çekilmeyeceği fikri insanları intihara sürüklüyorsa burada asıl sebep öldükten sonra hesaba çekilmemek değildir emin olun.
devamını gör...
intihar etmek istemiyorsan inançlı dindar olmak zorundasın yönergesidir.
z kuşağının hassasiyetine uygun bir yönerge değil. daha çok intihar duyarız bu kafayla gidersek.
devamını gör...
ateizm insanları intihara sürüklemez, düşünmeye ve farkındalık sahibi olmaya sürükler. kendimden örnek vermem gerekirse çocukluğumdan beri dinler ve tanrı varlığı üzerine sürekli düşündüğüm ve araştırdığım için, maalesef hiç bi' dinin veya inancın bana mantıklı gelmemesinden dolayı agnostik ateist oldum.

bir çok hocayla, islam profesörüyle konuşmama rağmen hala düşüncelerimin değişmemiş olması ve bununla da kalmayıp diğer dinler ile ilgili uzun soluklu bir araştırma yapmam sonrasında dinlere olan inancımı tamamen kaybettim. ama şöyle bi' durum var, asla intihar etmek istemem. çünkü öldükten sonra ne olacağı hakkında en ufak bir fikrim yok, fakat şu an hayattayım önemli olan şu an.

"bu suretle, ateist ve agnostik kelimeleri arasında sıkışıp kalmış bulunmaktayım. her ne olursa olsun tanrıya inanmak için herhangi bir kanıtım yok. fakat bildiğim her şeyi bilmediklerimle karşılaştırdığımda bildiklerimin çok az olduğunu bilmekteyim".
devamını gör...

deizm, ateizm ve nihilizmin türkiye’de yayılma nedenleri...

deizmin, zamanla ateizmin, dolayısıyla nihilizmin türkiye’de daha hızlı yayılmasının bu ülkeye özgü nedenleri de var: pozitivist ezberci, sığ eğitim sistemi; yabancılaştırıcı kültür dünyası, mankurtlaştırıcı ve yozlaştırıcı medya rejimi, özellikle genç kuşağın nihilizmin, dolayısıyla deizmin ve ateizmin eşiğine sürüklenmesinde çok belirleyici roller oynuyor...

bunlarla hem ilintili hem de ilintisiz bir başka neden de, türkiye’de genelde bütün eğitim kurumlarının özelde ise islâmî eğitim kurumlarının ve cemaatlerin çağı iyi tanıyabilecek, çağla yüzleşebilecek, genç kuşağın sorularına ikna edici cevaplar verebilecek nitelikten, çaptan ve derinlikten yoksun olması.

bunun yanısıra da yine islâmî eğitim kurumlarının (medreseler, ilâhiyatlar vesaire) ve cemaatlerin genç kuşaklara islâm itikadı, fıkhı, tasavvufu, ahlâkı, düşüncesi, sanatı eğitimi ve derinlikli, kuşatıcı medeniyetler, düşünce, siyaset, bilim, kültür, sanat tarihi birikimi verebilecek düzeyde, yetkinlikte olmamaları.

genç insan, kendini, kendi dünyasını da, başka dünyaları da -özlü bir şekilde de olsa- iyi tanıyacak ki, hem bocalamasın hem de yolunu bulsun, esaslı sorular sorsun ve sorduğu cevaplara ulaşsın.

daha da önemlisi, eğer gerekli önlemleri hem devlet hem de toplum, cemaatler ve aileler olarak alamazsak, korkarım, durum vahim.


ne yazık ki çağımızın problemlerinden bir tanesi de çağı tanıyamamamız.
tanıyamadığımız bir çağı nasıl düzeltebilir veya bir katkıda bulunabiliriz ki? tıpkı yaranın türünü bilmeyip tedavi uygulayamamaya benzer. biz daha yarayı tanıyamıyoruz kesik mi, yanık mı? çağı bilmiyoruz kaldı ki çağın sorularına cevap verelim.
bu bilinmezlikte insanı hiçliğe, boşluğa, inançsızlığa sürüklüyor doğal olarak. çünkü teknolojinin geniş kapsamlı kullanım alanı sunmasıyla dünyanın öbür ucundaki kişinin ideolojisine, duygu durumlarına maruz kalabiliyoruz. hal böyle büyük çaplı bir durumken ne kadar sağlanılan erişim o kadar kafaya takılan soru ve durum ortaya çıkıyor. ve mevcut cevap alabileceğimizi düşündüğümüz kişiler de çağı tanımayınca kişi içinde olduğu karmaşık sorularla birlikte bunların hiç çözülemeyeceğini düşünerek sonucu dinden çıkmakta buluyor. tabii olarak kişide hala bir karmaşanın olmasıyla birlikte (çünkü insan bir inanca sahip olma fıtratı üzerine donatılmıştır) bu karmaşasını üslubunca gideremeyen çevre, aile faktörleri yaraya yanlış müdahelede bulunabiliyor. içinde bulunduğu anlam karmaşasının yanı sıra çevresel faktör kişiyi aile ile fikir çatışmasında bırakabilir. yani aile dini konuda bir yaptırımda bulunurken çevresi ateizm, deizm, nihilizm gibi kavramlarla bir yandan fikri olarak etkide bulunuyorsa bu onu daha da hiçlik karmaşasına götürür.


inançsızlığın insanları çabuk depresyona itip bunalıma düşürdüğünü, bunalıma düşenlerin intihar ettiğini görmezden geliyorlar.

eurosstat ve tuik’e göre 2018 yılında, 100 bin kişide intihar etme oranı litvanya % 28.3; belçika % 17.1; fransa % 13.2; finlandiya % 11.6; norveç % 12.1; almanya % 11.3; ingiltere % 7.2; avrupa ortalaması % 10.3; türkiye % 2.6



gençlerde intihar neden? intihar eylemine depresif (çökkün) ruh hali eşlik eder:

*hayattan zevk almama
*yaşamı anlamsız görme
*motivasyon kaybı
*kendini, çevresini ve geleceği olumsuz görme
*çaresizlik, çözümsüzlük hissi
*kendine özen göstermeme, öz bakımını ihmal etme
*derbederlik, yoğun ümitsizlik
*olumsuz risklere girme.
*inanç ve ibadetinde gevşeme, boş verme olması.



ateizmin bir intihar sorunu var

“depresyon, ateist topluluk içinde daha ciddi bir sorundur ve depresyon çok sık olarak intihara yol açmıştır. bu, birçok ateist arkadaşımın genellikle kabul etmekten hoşlanmadığı bir şey ama bu doğru.kendim dâhil birçok ateistin, ateistlerin inançlı insanlardan birçok yönden daha mutlu insanlar olduğuna inanmak isteyeceğini biliyorum ve birçok yönden de öyleyiz. ama aynı zamanda bazı çok önemli yönlerden olmadığımız gerçeğini de kabul etmeliyiz.”

“ateistlerin bazen inançlılardan daha fazla intihara meyilli olmalarının elbette birçok geçerli nedeni vardır. tanrı’nın hayali olduğunun farkına yeni varan genç bir insan olduğunuzu hayal edin. dini geleneğinizin ve anne babanızın size öğrettiği her şeyin uydurma olduğunu yeni fark ettiniz. tüm dünyanız altüst oldu ve hayatınızda ilk kez, artık hayatın büyük varoluşsal sorularıyla kendi başınıza ve herhangi bir destek ağı olmadan boğuşmak zorundasınız. doğaüstü bir tanrı olmadan anlamlı bir hayat yaşamak ne demektir? yaşamak için bir ahiret olmadan, yaşamın amacı nedir?”

“bu konudaki bir önceki makaleme hem özel hem de aleni olarak cevap veren hristiyanlar oldu. genellikle parmaklarını işaret edip, “bakın, ateizm intihara neden olur” veya “belki de ateistlerin intihar oranları daha yüksektir çünkü tanrı olmadan hayatlarının hiçbir anlamı olmadığını bilirler, ama içten içe suçlu olduklarını bilseler de ondan af dilemeyecek kadar kibirlidirler, günahlarıyla birlikte sonsuza dek ölmeyi seçerler.” evet, bunlar gerçek dindarların gerçek yorumlarıydı.”

“ateistler, muhalif olmakla ve her zaman katılmayan insanlar olmakla ünlüdür. bir odada üç ateist bir araya geliyorsa ve onları bölen küçük bir sorun çıkması çok uzun sürmeyecektir. south park bunu ünlü bir şekilde hicvetti ve son birkaç yılda bunu yerel ve ulusal toplantılarımızda ve etkinliklerimizde gördük. ama gerçek şu ki, din doğru şey yaptıysa, bu insanların bir araya gelip mücadelelerini paylaşmaları için gerçek topluluklar oluşturmak olmuştur.”

kaynak: staks rosch, atheism has a suicide problem, 2017, www.huffpost.com/entry/ atheism-has-a-suicide-problem_b_5a2a902ee4b022ec613b812b çeviri: beyza barutçu
devamını gör...
tam tersi insanlar ateizme sürükleyen asıl şey gerici dinci baskılardır. akp döneminde deizm, ateizm ve agnostisisizm hızla hiç olmadığı kadar arttı. peki, islam ülkelerinde gizlenen intihar oranlarına ne diyeceksin eyy aktroll?
devamını gör...
doğru önerme. kendimden biliyorum.
ateist olduğum 11-12 yaşımdan bu yana en az otuz kere intihar edip ölmüşümdür.
sonra "senin yatacak yerin yok olm" deyip geri gönderiyorlardı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ateizmin insanları intihara sürüklediği gerçeği" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim