beden algısı kavramı ilk defa, 1950’lerde avusturyalı psikanalist ve nörolog paul schildler tarafından tanımlanmış ve bedenimizin zihnimizde oluşturduğu resim olarak ifade edilmiştir. düşünce, algı, duygu ve davranış boyutu bulunmaktadır.
ilgili alan yazında, bebeklikten itibaren ömür boyu değişen bir süreç olarak kabul edilmektedir. tıpkı gelişim gibi..

bebeklikte beden algısı, piaget’in duyu motor dönemine denk geliyor. bu dönemde ne mi oluyor? bebek bedeni ile motor becerilerini eş güdümlü hale getiriyor. bunu yaparken bedeni hakkında bir takım fikirler edinmeye başlıyor..

çocukluk döneminde beden algısı, piaget’in işlem öncesi ve somut işlemler dönemine denk geliyor. çocuk bedene dair gerçek ve varsayımsal durumlar ile ilgili yorum yapabilir hale geliyor.. çocukların bu dönemde annesi ya da babasının söylediği kilo ya da boy bilgisini aktardığını ve oyunlarında etrafındaki insanların bedenlerini, jest, mimik hareketlerini taklit ettiğini görebilirsiniz.. bu dönemde 5 yaşa doğru ideal kilo nedir ne değildir algısının oluştuğunu söylemekte doğru olacaktır.. 7-8 yaşa doğru artık mutlu, güzel ya da popüler ve güçlü olmanın ölçütünün zayıf olmak olduğu fikir oluşmaya başlar..

ergenlik döneminde beden algısı, piaget’in soyut işlemler dönemine denk geliyor. bu dönem şüphesiz gelişimin en hızlı olduğu dönemdir. hem beden hem zihin hormonların da desteği ile çok hızlı değişir.. bu da güzel veya çirkin algısının oluşmasının önünü açar..

tüm bunları etkileyen sebeplere bakacak olursak çok fazla var. ama temel sebep çevresel faktörler ve genler..
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"beden algısı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim