nam-ı diğer scientific realism. mantıksal pozitivizm, post-pozitivizm, bilimsel paradigma, yorumsamacılık, anarşist bilgi kuramı gibi bir bilim felsefesi ekolüdür. en önemli özelliği pozitivizmin aksine doğrudan gözlemlenemeyen birimlerin de bilimde oldukça önemli bir işlevi olduğunu ve gerçeğe ulaşılamayacağını ancak sürekli bilimsel gelişmeler ile ona yaklaşılacağını savunur. doğrudan gözlemlenemeyen birimlerin bilim için önemli olduğu savı sosyal bilimlerin meşruiyet zemininin tesisi açısından oldukça önemlidir. nitekim psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi çoğu sosyal bilim bu tip kavramlar üzerinden insan ve toplum deneyimlerini anlamaya çalışır. sosyal bilim dendiğinde belki de akla en son gelen disiplinlerden biri olan pazarlamada dahi müşteri değeri, marka aşkı, ilgilenim, marka özvarlığı gibi dolaylı olarak ölçüp sayısallaştırılan kavramlar arasındaki ilişkiler istatistiksel analizlere tabi tutulup tetkik edilebilir. ezcümle bilimsel gerçekçilik sosyal bilimler için en uygun bilim felsefesi ekolüdür. bununla beraber thomas kuhn'un paradigma ve paul feyerabend'in anarşist bilgi kuramı da sosyal bilimler için felsefi olarak alan açabilir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bilimsel gerçekçilik" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim