1839-1842'de, çin'le ingiltere arasında oldu.
devamını gör...
en tuhaf savaşlardan biri. savaşın kutsal şehirler yüzünden değil de bir çeşit uyuşturucu yüzünden çıkması kapitalizmin dünyamızı nasıl şekillendirdiğini gösteren güzel bir örnek.
devamını gör...
ingiliz tüccarlar 19. yüzyılın başlarında çin'e yasa dışı yollardan afyon sokmaya başladılar. çin hükûmeti 1839'da afyon ticaretini durdurma girişiminde bulunarak ingiliz tüccarların tüm afyon depolarına el koydu. birkaç gün sonra, sarhoş ingiliz denizcilerinin çinli bir köylüyü öldürmesi ve çin hukuk sistemine güvenmeyen ingiliz hükûmetinin sanıkları çin mahkemelerine teslim etmeyi reddetmesi üzerine taraflar arasındaki gerginlik büyüdü. savaş patlak verdi ve küçük ingiliz kuvvetleri kısa sürede zafer kazandılar. 1842'de imzalanan nanjing antlaşması'yla, çin'in büyük bir tazminat ödemesi, ticaret ve yerleşim amacıyla beş limanın ingilizlere bırakılması ve ingiliz yurttaşlarının ingiliz mahkemelerinde yargılanması hakkı karara bağlandı. diğer batı ülkelerinde ülkeleride bu fırsatı kullanarak çin' den fazlaca ayrıcalık elde ettiler.
devamını gör...
çin'in afyonu yasaklaması ve çin'e afyon satan ingiltere'nin bunun yüzünden gizlice çin'e afyon sokmuştur. bu gerilime yol açmıştır. en sonunda da patlamış ve ingiltere "ticaret özgürlüğü" sebebi ile savaş ilan etmiştir. bundan sonra çin afrika ve diğer uzakdoğu devletleri gibi olmasa da sömürülmeye başlamıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"birinci afyon savaşı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim