kaba taslak şöyle özetlenebilir. birinci dünya savaşı sonrasında yenilen tarafta olan türkiye barış antlaşması olarak dayatılan sevr antlaşmasını kabul etmemiş, mustafa kemal paşa önderliğinde direniş göstermiş ve kurtuluş savaşı sonunda bir çok dayatmadan kurtulmuştur. lozan antlaşması ile sevre nispeten daha hafif şartlarda ulaşmıştır. ancak çeşitli sebeblerden dolayı bir türlü hızlı bir kalkınma dönemine giremedi ya da kalkınma sınırlı ölçekte kaldı. almanya cephesinde ise böyle bir direniş var olamadı. versailles antlaşması toprak kayıpları ve ekonomik krize neden oldu. weimar cumhuriyeti ilan edildi ancak siyasi istikrarsızlık baş gösterdi. bu durum ileride adolf hitler in yükselişin yol açmıştır. nazi partisinin iktidara gelmesiyle de bu cumhuriyet çöktü diyebiliriz. tabi almanya bu ekonomik kriz dönemi çabuk atlattı. özel sektörün gelişmesi ve teknolojik gelişmelerle büyük burhana kadar hızlı bir kalkınma dönemi yaşadı. 1930larda yayılmacı ve saldırgan bir politika izlemeye başlayan hitler karşı türkiye denge politikası izlemek zorunda kaldı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"birinci dünya savaşı sonrası almanya ve türkiye" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim