sultan-ı yegah makamından, sofyan usülünden bir eserdir. beste ve güfte yesâri âsım arsoy'a aittir.


biz çamlıca'nın üç gülüyüz
aşk bahçesinin bülbülüyüz
dillerde gezer söyleniriz
gamsız yaşarız eğleniriz

yalnız gezene söz atarız
naz eyleyene biz çatarız
bin bir kokulu gül satarız
vallahi cana can katarız


bu eserin hikayesi de şöyle anlatılmıştır;



yesari asım arsoy'un bu ünlü şarkısına konu olan çamlıcalı üç kız kardeş, milli mücadele yıllarında istanbul'daki gizli direniş örgütleriyle işbirliği yapmışlar: ingilizlerden ve fransızlardan önemli bilgiler sızdırarak, düşman kontrolünde bulunan silah depolarının boşaltılıp anadolu'ya silah sevk dilmesinde görev alarak, direnişe büyük katkıda bulunmuşlardı.

hulusi bey, birinci dünya savaşından önceki yıllarda madrid ve londra’da sefirlik yaptıktan ve kısa süren hariciye nazırlığı görevinden sonra çamlıca’daki köşküne yerleşmişti. eşi handan hanım ingilizce ve fransızca biliyordu. köşkte handan hanımın kuzeni nedim bey’de vardı. hulusi bey’in üç kızı da nedim bey’in elinde büyümüştü. nedim bey, handan hanım’ın köşkte olmadığı zamanlarda kızlara özgürlükçü şiirler okuyor ve zamanla sözü atatürk’e getiriyordu.

çamlıca’nın üç kızından neriman ve perihan amerikan koleji’nde okuyordu. üçüncü kız ümran ise okumak istemeyen ve ele avuca sığmayan kızdı.çamlıca’daki köşk her gün ziyaretçi akınına uğruyordu. hulusi bey ve handan hanım, hünkar hazretlerine körü körüne bağlıydı. köşkte el etek öpmeler, alaturka övgü sözler ve yalakalıklar almış başını gidiyordu.

fakat kızlar bunlardan haz almıyor ve nedim bey’in özgürlükçü fikirleriyle büyüyorlardı. ülkenin ingiliz ve fransız istilasını yaşadığı yıllarda çamlıcalı üç kardeş milli mücadelede önemli rol oynamışlar. çok önemli bilgileri sızdırmaktan, silah taşımaya kadar milli mücadelede önemli rol almışlar.

hıfzı topuz, “milli mücadelede çamlıca’nın üç gülü” romanında bu üç genç kızın gizli kalmış heyecan dolu yaşamlarını ve aşklarını gün ışığına çıkarmış. anılara ve belgelere dayanarak kaleme aldığı romanda çamlıcalı kızların yaşadıklarından yola çıkarak, kurtuluş savaşı'nın çok az değinilen yeraltı örgütlerini ve ajanlarını, gerçek bir halk hareketinin unutulmuş kahramanlarını anlatmış.

yesari asım arsoy bu mücadeleyi şarkısına konu yapmış ve sultan-ı yegâh şarkı olarak bestelemiş.


devamını gör...
şarkı sözlerine bakınca it kopuk oldukları belli olan 3 dızzoyu anlatan şarkı.
tecavüzcü olabilirler.
devamını gör...
sanırım siz çok çok eski çamlıcalısınız..
siz yenisini bi görün de sonra konuşalım, biz neşenizi kaçırmış olmayalım efenim. :)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"biz çamlıca'nın üç gülüyüz" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim