hz ali ve hz ayşe'nin savaşıp 20 bin kişinin ölümüne yol açması

başlığında tartışılan konu. adını hz aişe nin bindiği deveden almıştır*. ama bilindiği üzere bu savaş hz ali ile hz aişe arasında geçmemiştir. hz aişe, zübeyr ibn avvam ve talha ibn ubeydullah ın tarafında savaşmış, onların kışkırtmasıyla savaşa dahil olmuştur. yani hz aişe nin savaşa dahil olması münferit bir olaydır.

savaşın, her ne kadar "hz osman ın kanı" için çıktığı söylenmiş olsa da, bu savaşın tarafları göz önünde bulundurulduğunda, güç ve kudret devşirmek için savaşın çıktığı bilinmelidir.

talha* ve zübeyr*, hz ali nin iktidarında hazineden sorumlu memur olmak istiyorlardı. beytülmal ın sorumluluğu için medine de hz ali ile görüşüp, hz ali nin bu isteklerini geri çevirmesi üzerine, mekke ye umre bahanesiyle gidip, hz aişe yi de kışkırtarak, hz aişe ile birlikte basra ya gittiler. basra da isyan başlattılar. basra daki hz ali nin valisi osman ibn huneyf, her ne kadar bu isyanı engellemeye çalışsa da, başarılı olamadı. bu isyanın başlangıcı basra daki ali taraftarlarının, bir kısmının öldürülmesi ve basra valisi osman ibn huneyf in saçının, sakalının ve kaşlarının yolunması* üzerine, hz ali basra daki isyanı durdurmak için basra üzerine yürüdü. talha, zübeyr ve hz aişe her ne kadar hz ali nin diyalog çağrısına uyduğunu iddia etse de, gönderilen aracıların tüm çabalarına rağmen barışa yanaşmadılar. iki ordu karşı karşıya gelince hz ali, talha ve zübeyr ile yüzyüze görüştü. onları savaşmaktan vazgeçirdi*. zübeyr, savaş meydanını terk ettikten sonra geri dönerken, suikaste uğrayıp öldü. talha ise, mervan ibn hakem* in suikasti ile savaş meydanında öldü.

hz ali, hz aişe nin bindiği deveyi, cemel ashabının, ölümüne koruduğunu görünce, devenin öldürülmesini emretti. deveyi, "yahudiler in kutsadığı buzağı" ya benzetti. ve devenin putlaştırıldığı için yakılıp, küllerinin savrulmasını emretti. isyan 400 ila 500 hz ali taraftarının şehit olmasıyla, 2500 civarında cemel ashabının ölmesiyle sonuçlandı*. hz ali, hz aişe yi, kardeşi muhammed ibn ebubekir ve yanında bulunan 40 asker* eşliğinde mekke ye gönderdi. islam tarihinde ilk iç savaş olmasıyla tarihe geçmiştir.
devamını gör...
hz. ali ve hz. aişe arasında geçen muharebe. bu muharebeyi eleştirip, "hz. ali ve hz. aişe yüzünden o kadar insan öldü!" diyenlerin unuttuğu şey, biz türklerin bile, tarih boyunca birkaç kez "kendimizle" savaşmamız olmuştur. örnek mi vereyim? gazneli türklerle selçuklu türklerin savaşları. safevi türkleriyle * osmanlı türklerinin aralıklı bir şekilde tam 100 yıl savaşması.. ve daha niceleri.. bir insanın, diğer bir insanı eleştirmesi için kendisinin de o hatayı yapmaması lazım. aksi takdirde, kişinin yaptığı eleştiri pişkinlik olur. ha kendisi de aynı hataya düşmüşse empati yapması lazım. dolayısıyla cemel vakasını eleştirecek en son kimselerdeniz biz. çünkü bizim atalarımız da birbirleriyle tarih boyunca savaşmış kimseler. kaldı ki cemel vakası bunlardan farklı. çünkü cemel vakasını başlatan kişilerin ne hz. ali ne de hz. aişe olmadığını, münafıklar olduğunu biliyoruz. savaşta birinin hz. aişe'nin devesine vurduğunu, hz. ali tarafından muhammed bin ebu bekir'in derhal hz. aişe'nin yanına gönderildiğini ve hz. aişe'ye yardım ettiğini biliyoruz. daha sonra bizzat hz. ali'nin de hz. aişe'nin yanına gelerek kendisinden hatrını sormuş olduğunu da biliyoruz. dolayısıyla yapılan "hz. ali ve hz. aişe yüzünden o kadar insan öldü!" eleştirileri de asılsızdır.
devamını gör...
cennetle müjdelenen 10 sahabeden birisi ile bir çok sahih hadis ravisi de olan peygamber efendimizin hanımı arasında geçen vakıadır. tarihsel olarak baktığımızda, olay aslında taht kavgasından başka bir şey değildir.
devamını gör...
bazen olaylar öyle bir gelişir ki sen yapmayacağın şeyleri yaparsın, yapmak zorunda kalırsın, gidişat seni bir yerlere sürükler.
devamını gör...
barış huzur dini islamın şenlendirdiği topraklarda peygamberin yakınları da dahil 20.000 arabın birbirini öldürdüğü, hatta ateşe attığı rivayet edilen olaydır.
devamını gör...
camel mı daha iyi yoksa winston mı tartışmaları sonucu birçok can kaybı yaşanan vaka.
devamını gör...
peygamberi en iyi anlayanlar olduğu söylenen kişiler bile ganimet, statü için birbirine giriyorsa günümüzdeki garibanların ne suçu var?
devamını gör...
aişe'nin nur suresine konu olan "iftira atılma" meselesinde, ali bin ebu talib, hz.muhammed'e gelip "boşa bu kadını, başını ağrıtma!" tarzında bir tavsiyede bulunuyor. bu laf aişe'nin kulağına geliyor ve aişe on yıllarca bu lafın kinini tutuyor. ali ile aişe'nin bu kadar düşman olmasının nedenlerinden biri bu durumdur.
devamını gör...
islam dünyasının ilk karın ağrısı. müşrikler ve müslüman arasında cereyan eden savaşlar ile müslümanların kendi arasındaki savaşların istatistik verileri; tarih, psikoloji ve sosyoloji bilmeyen, kocakarı imanı ile iman eden birçok müslümanı dinden çıkarır. farzı misal; hz. muhammed'in ölüm döşeğine uzandığı son günleri, vefatı ve cenazesi dillendirilse büyükçe bir dilim telef olur.

bu başlık altında da çok garip inanışlar ve önermeler var. ne ise; müslümanların büyük bir kısmı yezid ve muaviye'yi hayırla yad eden, imam hüseyin için gözyaşı döken tuhaf bir tutarsızlık içinde.

islam tarihinin özetini imam ali 14 asır önce yapmış; tozlu, dikenli ve kanlı.
devamını gör...
hz. ali ve peygamber'in eşi, halife ebubekir'in kızı aişe arasında yaşanan islam'ın ilk iç savaşıdır. din adamlarının hakkında pek konuşmak istemedikleri olaydır.
devamını gör...
islam aleminin üçüncü halifesi olan hz. osman'ın şehit edilmesinin ardından çıkan bir fitnenin sonucudur. olayın hz. aişe'nin devesinin etrafinda gerçekleşmesi durumunda arapça deve anlamına gelen cemel vakası olarak tarihe geçmiştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"cemel vakası" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim