cinsel taciz, cinsel arzu ve isteklerini tatmin etmek üzere bir kimsenin başka bir kimseyi bedensel herhangi bir temasta bulunmadan rahatsız etmesidir.
cinsel taciz ile cinsel istismar, cinsel saldırı, reşit olmayanla cinsel ilişki arasındaki fark kanunlarımızda belirtilmiştir.
cinsel saldırı suçu: (tck 102)
cinsel istismar suçu (tck md.103).
reşit olmayanla cinsel ilişki suçu: (tck 104).
cinsel taciz madde 105 - (1) bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına, fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.)
(2) suçun;
a) kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
b) vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından,
c) aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
d) posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
e) teşhir suretiyle, işlenmesi hâlinde yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.
cinsel taciz suçu fail ile mağdur arasında herhangi bir bedensel temas olmadan ahlak temizliğine aykırı fiilleri cezalandıran bir suç tipidir. fail ile mağdur arasında ani ve geçici bir şekilde de olsa cinsel amaçla bedensel temas olması halinde cinsel saldırı suçu oluşur.
örneğin, failin cinsel amaçla hareket ederek mağdura yönelik “seni bir kere dudağından öpeyim” şeklinde söz sarfetmesi cinsel taciz suçu, failin mağduru dudağından öpmesi fiili ise cinsel saldırı suçudur.
aşağıdaki fiillere benzer fiiller cinsel taciz suçunun oluşmasına neden olur.
cinsel amaçlı “el hareketi yapma”,
cinsel bir hisle “öpücük atma”,
cinsel ilişki teklif etme,
cinsel organını gösterme
mağdura yönelik “sevişelim mi”, “sevişmek ister misin” şeklinde sözler sarfetmek,
sokakta yürüyen bir kişiye cinsel amaçla laf atmak, sözlü taciz (fıstık, güzelim, harikasın vs.),
internet üzerinden bir kimseye “soyun”, “vücudun çok güzel” vb. gibi cinsel amaçlı sözler söyleme cinsel taciz olarak kabul edilmiştir.
cinsel taciz eylemlerinin suç olarak kabul edilebilmesi için bu eylemlerin hukuka aykırı olarak, başka bir ifadeyle mağdurun rızası hilafına gerçekleştirilmiş olması zorunludur.
eylemin cinsel amaçla işlenip işlenmediği ya da hangi fiilin cinsel taciz suçunu oluşturacağı belirlenirken sosyal hayatın gerekleri, failin sarf ettiği söz ve davranışların niteliği, gerçekleşme biçimi, tarafların konumları, aralarındaki ilişki ile eylemin gerçekleştiği tüm koşullar birlikte değerlendirilmelidir.
toplumumuzun kanayan yaralarından biri maalesef cinsel taciz suçudur. sosyal medyada, sokakta her türlü alanda cinsel taciz olabilir. kadınların sıklıkla rastladığı cinsel taciz suçu karşısında öncelikle yapmaları gereken en yakın karakola veya savcılığa suç duyurusunda bulunmaktır. 155, 156 ve 183'e tacizci ihbar edilmelidir.
detaylı bilgiler için adalet bakanlığı
sonuç olarak "ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz."
devamını gör...
13-14 yaşlarında ortaokulu dahi bitirmemişken liseli bir çocuk bana kafayı takmıştı sürekli mesajlar atıyor, evimin önüne gelip beni aileme rezil etmekle tehdit ediyordu. arada sırada sapıkça mesajlar atıyor, baya baya beni taciz ediyordu. korkudan uykularım kaçıyordu ve yaşanan şeyden yine ben suçluluk duyuyor utanıyordum. evimin önüne gelirse ailem, komşularım, arkadaşlarım beni ayıplar sanıyordum. üstüne bir de ben sustukça tacizin ve tehditleri dozu da artıyordu. ben sustukça üstüme geliyordu yani.

işte tam da o an bir aydınlanma yaşadım. eğer benim utanmam gereken bir durum varsa onun da utanması gerekiyordu. sırf erkek olduğu için onun dokunulmazlığı mı vardı?

ortak bir arkadaşımızdan evini öğrendim. kapıyı annesi açtı. o hayvan kapıya geldiğinde yüzünün aldığı şekli hala unutmam. yazdığı mesajları babasına gösterdim. babası iyi bir insandı "teşekkürler kızım önce bana söylediğin için" demişti. o çocuk beni bir daha taciz edemedi. susmaktan, olanların altında ezilmekten vaz geçtiğim anda kendini geri çekti. umuyorum bu olaylar ona ders olmuş ve başka hiç kimseyi taciz etmemiştir.
devamını gör...
belli bir yaşa gelmiş ve bunu bilmeyen bir kadın yok. başıma geldi aileme anlatamadım dünyam başıma yıkılmıştı algılarım tamamen kapanmıştı insan zannediyor ki böyle şeyler hep başkalarının başına gelir ama öyle değilmiş kafanda kendini korumak adına yaptığın bütün planlar alt üst oluyormuş. korku ve panik var ölüyorum sanıyorsun ama yayağa kalkıyorsun yine hele bir de korkup paylaşacak kimsen yoksa bu travmayı tek başına atlatıyorsun . ben hiçbirine hakkımı helal etmiyorum allah belalarını versin. işte bu yğzden bütün erkeklerden artık kaçıyorum .
devamını gör...
yargıtay'ın istikrar kazanmış kararlarına göre tanışma mesajları göndermek suretiyle de işlenebilen suçtur. cinsel arzuyu tatmin etmek amacıyla, temas olmaksızın yöneltilen tüm davranışlar, karşı cinse ahlâk temizliğine aykırı şekilde, aralarında evvelce bir hukuk olmadığı halde arkadaşlık teklifi göndermek cinsel taciz suçunun maddi unsuruna örnek teşkil eder. tanışma taleplerini içerir ısrarlı mesajlar veya aramalar ilk etapta ''kişilerin huzur ve sükûnunu bozma'' suçunu akla getirse de defalarca ya da bir kez karşı cinse arkadaşlık teklifi göndermek davranışı kanunda yazılı ceza oranı daha fazla olduğu için öncelikle cinsel taciz suçunu doğurduğundan ''kişilerin huzur ve sükununu bozma'' suçu, cinsel taciz suçunun içinde eriyor, yani cinsel taciz suçunun bir unsuru hâline geliyor.

burada esas önemli ve çelişki arz eden konu şudur: temmuz 2020 tarihinde çıkan bir haberden öğrendiğimize göre bursa 5. ağır ceza mahkemesi, bir kamu kurumu müdürünün, çalışan bir bayan memurun kalçasına dokunmak eyleminden ibâret suç konusu dosyada, basit cinsel saldırı suçundan dolayı mahkûmiyet hükmü kurmasına rağmen, yargıtay 14. ceza dairesi'nin; ''babacan tavırla kalçasına dokundu'' gibi saçma ve somut olayla bağdaşmayan bir gerekçeyle ve oy çokluğuyla yerel mahkeme kararını bozduğu bir ülkede, konuyu hukuki düzeyde anlamayanların, bir bayanın kalçasına babacan bir tavırla dokunmaktan daha masum gibi kalan arkadaşlık teklifinin nasıl oluyor da suç kapsamında kaldığını sorgulamaları mantıklı bir akıl yürütme olur düşüncesindeyim. yinelemek gerekirse bana göre, burada garip olan, öncesinde herhangi bir tanışıklık ya da arada bir hukuk olmaksızın, karşı taraftan beklenmeyen bir arkadaşlık teklifinin, muhatabın rızâsını ortadan kaldırdığı andan itibâren cinsel taciz suçunu oluşturması değildir. zira, yargıtay'ın eskiden beri içtihatları bu yöndedir ve istikrarlıdır. garip olan yargıtay 14. ceza dairesi'nin anlatmaya çalıştığım kararıdır.
devamını gör...
#1673555 bu tanımla ilgili sormak istediğim soru şu: karşı cinse yönelik arkadaşlık teklifi ve/veya ısrarlı mesaj ve arama şeklinde gerçekleşen fiilin hangi suçu oluşturacağı, daha ziyade cinsel taciz suçunu mu yoksa huzur ve sükun bozma suçunu mu oluşturacağı?

her iki suçta manevi unsur olarak özel kast şartı aranmış.
huzur ve sükun bozmada* failin sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla hareket etmesi
cinsel tacizde ise* takdir edersiniz ki bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz etmesi amaç unsuru olarak yer alıyor.

bu noktada her iki suç tipinde de fail karşı tarafı rahatsız ediyor.
fakat bir önemli husus huzur ve sükun bozma suçuyla ilgili ısrardır. tek seferlik rahatsız edici hukuka aykırı davranış bu suç tipini oluşturmayacaktır.

yargıtay kararlarında ve öğretide huzur ve sükun bozma suçunun genel niteliği vurgulanıyor, yargıtaya göre genel ve tamamlayıcı bir suç.
başkaca bir suç oluşturmuyorsa fiil bu suç kapsamında değerlendiriliyor.
sonuç olarak fiil cinsel taciz suçunu oluşturuyorsa genel niteliği olan huzur ve sükun bozma yerine cinsel taciz suçundan ceza veriliyor.

cinsel taciz, mehmet emin artuk'a göre: "birey veya bireylerin cinselliklerine yönelen sözlü veya yazılı vücuda temas içermeyen rahatsız edici nitelikte cinsel amaçlı her türlü hareket" olarak,
madde gerekçesinde ise: "mağdurun vücut dokunulmazlığının ihlali niteliği taşımayan cinsel davranışlar" şeklinde ifade edilmiştir.

burada failin cinsel amaçla hareket ettiğinin yani özel kastının ortaya konulması gerekir.
öbür türlü hiçbir gerekçesi olmayan, halk ağzıyla ifade edecek olursak başka ne amacı olacak allah aşkına herhalde cinsel amaçlı hareket ediyor fail gibi hukuk mantığına uymayan sonuca yönelik kararlarla karşılaşırız. en azından neden huzur ve sükun bozma değil de cinsel taciz suçunun oluştuğu gerekçeli şekilde ifade edilmelidir.

şu kararlar amaç unsuru bakımından önem taşıyor:
"sanığa yüklenen cinsel taciz suçundan beraat kararı verilmesi ve telefonla ısrarla rahatsız etmenin cinsel amaçlı olarak yapıldığına dair herhangi bir delil elde edilememesi karşısında, eylemin 5237 sayılı tck.nun 123. maddesi kapsamında kabulünde bir isabetsizlik görülmediğinden"*

biraz daha yeni tarihli bir karar:
"olay günü katılan adile sunar’ın kaldırımda yürüdüğü sırada, sanıkların özel araçları ile katılanın* yanında durarak “urfa’ya mı gidiyorsun” diye sordukları, katılanın sizi ilgilendirmez demesi üzerine uzaklaşmaları, bir süre sonra yeniden önüne çıkarak “bayan yine urfa’ya mı gidiyorsun” diye iki kez sormalarından ibaret olan eylemde, sanıkların cinsel taciz niteliğinde söz ve hareketlerinin saptanamaması sebebiyle eylemin tck’nun 123/1 maddesinde düzenlenen kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yanılgılı hukuki nitelendirme ve yasal olmayan gerekçeyle sanıklar hakkında cinsel taciz suçundan mahkumiyet kararı verilmesi"* yargıtay tarafından bozma sebebi olarak kabul edilmiştir.

failin cinsel amaçla hareket etmediği ısrarlı iletişim ve arkadaşlık kurma çabalarını huzur ve sükun bozma suçu çerçevesinde ele almak gerekir kanaatindeyim.
öbür türlü niyet okuma derecesinde bir yargılama faaliyetine ve sosyal hayatın, insan ilişkilerinin zarar görmesine yol açarsınız.

kaynak1
kaynak2
kaynak3
makale
devamını gör...
ilk derece yargı yerleri ile yargıtay'ın, karşı cinse ısrarlı şekilde ya da bir kez tanışma mesajı ve arkadaşlık isteği gönderilmesi eylemine giydirdikleri hukukî vasıflandırmadır. burada, tanışma mesajı veya arkadaşlık teklifinin gönderildiği mağdur ya da mağdure ile evvelce herhangi bir tanışıklık yoktur. her somut olayın kendi şartları ve çerçevesi içinde incelenmesi gereken bir konu olmakla birlikte, bu kayıtlar altında karşı cinsten gelen tüm tanışma ve arkadaşlık teklifi, cinsel taciz kapsamında ele alınır. konuya dair hukuki açıklamalara katkı sunulan yukarı tanımdaki örnek yargıtay kararlarında da böyle bir durumda yargı yerlerince önce cinsel taciz suçu ile ilgili soruşturma ve kovuşturma yapıldığı anlaşılıyor. şartları yoksa, iç huzurunu ortadan kaldırma, rahatsızlık verme gibi bir kast tespit edilirse vasıflandırma huzur ve sükûnu bozma suçu ile yer değiştirebiliyor. cinsel taciz suçunda özel kast aranıyor; fakat düşünceme göre bu özel kast, zaten yargılamaya konu olan olayın somut özelliği ile ilgili olup herkes tarafından kabul edilen bir karine niteliği taşıyor. şüpheli veya sanık, eyleminin cinsel sâik taşımadığı iddiasında ise bunu ispat külfeti altındadır. ayrıca, suç olan esâsen tanışma ve arkadaşlık isteği eyleminin cinsel sâikle yapılmış olması değildir. burada suç, eylemin yöneltildiği mağdur veya mağdurenin rızâsının ortadan kalkması ile vücut bulur. şâyet, kişinin karşı cinsten gelen tanışma veya arkadaşlık teklifine rızâsı var ve bu onda ahlâk temizliğine bir tehdit veya hoşnutsuzluk teşkil etmiyorsa o zaman suç da oluşmayacaktır. zira, cinsel taciz suçu şikâyete bağlıdır.

örnekleme yapılan 2. ceza dairesi kararında, zâten bir tanışma mesajı ya da arkadaşlık teklifi yoktur. sadece ısrarlı aramadan söz edilmiş. şu halde elbette, bu ısrarlı aramadan öte başka bir delil yoksa, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçundan hüküm kurmak gerekecektir. 4. ceza dairesi kararına konu olan olayda yine ''urfaya mı gidiyorsun?'' soru cümlesinden doğrudan doğruya tanışma veya arkadaşlık isteğinin var olduğundan bahisle cinsel tacizden hüküm kurulmaz. eğer, fâilin böyle bir kastı varsa ispatlanmalıdır. açıklamalarımız, somut olayda herhangi bir tanışıklık yok iken karşı cinse doğrudan doğruya tanışma veya arkadaşlık isteği mesajı göndermeyi ya da yüz yüze bu isteği beyan etmeyi, bu eylemin de karşı cinsin rızâsına aykırı olması hâlini kapsamaktadır. suç, rızânın ortadan kalktığı an gerçekleşmiş sayılır.
devamını gör...
affı olmaması lazım ağır suçtur.
devamını gör...
çok uzatmaya gerek yok. bana göre " ömür boyu " hapis verilmesi gereken durumdur.
devamını gör...
bu durumun insan üzerinde ki etkisinden bahseden henüz olmamış.

bunun üzerine bir yazı yazmayı planlıyorumdum hep fakat elim bir türlü gitmiyordu. birilerine örnek olmak istiyorsam ve onlara bir ışık tutmak istiyorsam tabi ki de bir şeyler yapmak gerekir. en azından bu yazı bir kıvılcım olsun fakat bu kıvılcım umarım benim üzerimde sönmez yada patlamaz.

maalesef ki cinsel tacize uğrayanlar, kendisini savunmaktan aciz insanlardır. bunun cinsiyetdi durumu vs. yoktur. maalesef ki bir çok insan bu durumu kavrayamaz ve anlayamazda. "yahu kardeşim hukuki haklarını kullansınlar" yada "yahu bize söylesinler parasını verelim avukat tutsun" gibi salak saçma söylemlere girerler. ulan be çok zeki(!) kardeşim sen ve senin gibi düşünenler tacizcinin eline daha da muazzam koz vermekte. zira bu durum sadece hukuksal açılarla alakalı bir durum değil. bu durum aynı zamanda kültürel ve sosyal açıdan da etkili; suçlanma, dışlanma, namus kavramı, eğitim, namus gibi kavramlar vs. vs. vs. say say bitmez.
maalesef ki bu zeki kardeşlerimiz mağduru psikolojik açıdan daha da zor durumda bıraktığının farkında değil. neden mi? çünkü ona "kendini savunacak pozisyonun varken kendini savunmadığına göre sen de kaşınmışsın" bakış açısını aşılıyorsun. zaten mağdurun korkusu çoğunlukla dışlanma, ötekileştirilme ve aşağılanma ile alakalı. sen de buna tohum atıyorsun.

neyse 1

tacizci sadece cinsel haz değil aynı zamanda elinde ki kozları kullanıp mağdurun bir şey yapamamasından da haz almaktadır kanaatindeyim. karşı tarafa eziyet etmek, laf atmak, rızası olmayacak tutum sergilemek, rahatsız olacağını bile bile mesaj vermek... bunlar bile onun için egosal haz meselesi.

burada bunu bu sözlükte yapan çok fazla ve maalesef ki savunucusu da var. buna trol diyerek savunmak nicedir diye çok düşündüm fakat buranın ahlaki yapısını değiştirecek düzeltecek gücüm yok. olay sosyal medyada olunca daha hafif olabilir düşüncesinde olabilirsiniz fakat yine aynı sapık eğilimin yavrusudur bu benim görüşümce.

neyse 2

mağdur zamanla kendisinden tiksinmeye, aşağılık görmeye, lekeli görmeye başlar. bütün suçu kendisine atar, "orada ne işin vardı?", "oraya niye gittin?", "kendini neden savunamadın?" vs. sanki bütün suçlu kendisindeymiş gibi hisseder. bu durum 5-6 yaşlarındayken yaşanmış hatta 35-36 yaşlarına gelmiş olsa bile bir yerinde gömülü durur.

artık uzunca bir süre kendisinden tiksinmeye, toplumdan uzaklaşmaya ve insanlarla anlaşamamaya başlar, bunu kimseye anlatamaz. durumu inkar eder, hatırlamamaya çalışır fakat hep oradadır. aynaya baktığında kendisinden iğrenir neredeyse.

neyse 3

insan psikolojisi garip bir şey tabi. herkes herbokolog olduğu için hisleri gömmek o bireye daha mantıklı gelir. bunu itiraf etmek de çok zordur, misal ben "5-6 yaşlarında cinsel tacize uğradım" desem bunu elinde koz olarak kullanacak bir çok insancık vardır. "yok artık o kadar da olmaz!" diyenleriniz olabilir fakat bakın etrafınıza, sosyal medyaya. elinizde ki her açık koz insanlar için bir mükafaat gibi. bunları kullanmaktan ve sizi acıtmaktan çekinmezler. zaten bir çoğu kavga izlemeye geldiğini, birilerinin acısından haz duymak için burada olduğunu alenen söylüyor.

evet gençler bu şey başıma geldi. çok ileri derece mi inanın ki hatırlamıyorum fakat bunun sanki saatlerce sürdüğünü anımsıyorum. bir çocuktum korktum, kendimi suçladım, kendimi soyutladım, kendimi lekeli gördüm, ben artık çirkindim...
ha şükür ki bu olay bir kere yaşandı ve devam etmedi.

bir çoğunuzun abisi yaşındayım ve bunu anlatmamda ki sebep bunu yaşayan bazı arkadaşlara "yalnız değilsin ve değerlisin!" demek için yazıyorum. sen itiraf etmek zorunda değilsin tabi ki de.

sen o salak herbokologlara ve o şerefsiz tacizcine bakma. sen haklısın! sen değerlisin! asla ama asla kendini sindirme. her aynaya baktığında kendinden nefret etme, kendini toplumdan soyutlamamak için çabala, kendini aşağılık görme...

içinde bulunduğun durumdan kurtulmak için çabalamaya odaklan. içinde ki karanlık sana ait değil, onlara ait ve o karanlığın içinde kaybolma. bir ışık yak ve mücadelene devam et.

hala hazırda böyle bir durumdaysan kesinlikle ve kesinlikle bir yardım iste. önceliğin kesinlikle yakın çevrenden olsun. bu bir hukuk bürosu, bir polis, bir psikolog vs. olabilir. kendini asla ama asla yalnızlaştırma.

mücadelene devam et.

sürç-ü lisan olmuştur kesin. gece uyku tutmadı ve uyku sersemi yazıyorum bunları.

edit: bir de acıyıp salak sulak mesajlar atmayın gözünüzü sevem.
devamını gör...
geçenlerde çalıştığım okuldaki orta yaşlı bir meslektaşım tarafından uğradım buna. tecrübelerinden yararlanmak için sınıfına gittim. 30 öğrenci, kendisi ve ben vardım sınıfta. adam her sözünde elini omzuma, sırtıma, elime dokundurmaya çalıştı. onayladığı birşey olduğunda sırtıma vurup durdu, omzumun çıplak kısımlarına dokundu. işime odaklandığım ve sınıf ortamında olduğumuz için sesimi çıkaramadım ama o kadar doldum ki. aradan birkaç gün geçti bir kez daha aynı tavrı takındı ve patladım. fiziksel temaslardan hoşlanmam dedim. elimle engellemeye çalıştım, nihayet durdu. 55 yaşındaki bu insan müsveddesi bir de cumadan geldiğini söylemişti. sözde dindar, hassas biri. aman aman evlerden uzak.
devamını gör...
cinsel tanciz sayılır mı bilmiyorum ama bu sabah dayının biri bayağı bildiğin beni kesti.

uzuuun uzuuun baktı. dayı ben erkeğim ya. neye baktın o kadar? hayır bir de bir bakışı var, iğrenç. kadın olsam, kesinlikle tiksintiden ölürdüm. sabah sabah dövmek istemediğim için elleşmedim.

bu arada bunu da hemen not düşelim, sesinizi çıkarın. susmayın, korkmayın, sinmeyin. direkt bağırın hatta.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"cinsel taciz" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim