çitleme (toprak çevirme hareketi) 13. yyda ingiltere'de toprak sahiplerinin ,serflerin kendilerine feodal ortaçağ geleneklerinin verdiği ortak kullanım alanı olan topraklar da dahil olmak üzere kendi özel mülkiyetleri haline getirmesi hareketidir. ilerleyen yüzyıllarda dokumacılık endüstrisinin gelişmesiyle birlikte bu çevrili alanlarda feodal beyler,yününden yararlamak üzere koyun yetiştiriciliğine girişmiştir.serfler,malikaneleri terketmek zorunda kalmışlar özellikle ingiltere kentlerinde büyük dilenci felaketlerine sebep olmuşlardır.bu yüzden döneme ilişkin o muhteşem cümle akıllara gelir ;
koyunlar,insanları yedi.
devamını gör...
13. ve 15. yy.de ingiltere kırsallarındaki müşterek kullanım alani olan topraklara aristokrasi tarafından el konulduğu ve özel mülkiyete tabi kılındığı yasal hareketin adı. amaç geniş topraklarda daha iyi tarım ve hayvancılık yapılacağı iddiasıdır.

küçük çiftçi ve köylülerin şehirlere göçe zorlandığı bu durum, özellikle 18.yy. de ingiltere parlamentosunun çıkardığı yasalarla desteklenerek sanayi devriminin ucuz emek ve işgücü ihtiyacını karşılamış ve tüm avrupa'ya yayılmasına öncülük etmiştir. bu anlamda hareket amacına ulaşmış ve büyük sermaye birikimine yol açmıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"çitleme hareketi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim