fareler, kobaylar ve köpekler. bu hayvanlar kolayca muhafaza edilebilmeleri, memeli hayvanlardan olmaları, insana benzer bir fizyolojiye sahip olmaları bakımından, fizyolojik deneylerde çok fayda sağlarlar.
devamını gör...
deney hayvanlarından elde edilen verilerle geliştirilmiş ilaç, aşı vs.lerin veganlar tarafından kullanıp kullanmadığını merak etmeme sebep olmuş canlılardır.
devamını gör...
maymun ve tavşan da var benim bildiğim. bazı markalar dikkat ediyor deneylerinde hayvan kullanmamaya. gerçi ne kadar güvenilir orası tartışılır.
devamını gör...
geçen gün pinikte tavuk çevirmeyi denemiştim. artık tavuk da bir deney hayvanıdır benim için.
devamını gör...
kadına ve hayvana şiddet uygulayanlarin deney hayvani olarak toplum yararına kullanilmalarini teklif ediyorum
devamını gör...
ilaç, temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler gibi bir çok ürünün test aşamasında yapılan deneylerde kullanılan hayvanlardır. kullanımının doğru olmadığını ve artık buna bir son vermemiz gerektiğini düşünüyorum. tecavüzcüler üzerinde deney yapmayı öneriyorum.
devamını gör...
kullandığımız birçok markanın hali hazırda devam ettirdiği caniliktir. öğrendiğimden beri o markaları kullanmaktan kaçınmama sebebiyet veren durumdur.
devamını gör...
canım hayvanlara yapılan işkence.keşke onlar yerine çocuk tecavüzcüleri denek olarak kullanılsa.
devamını gör...
duyan ve düşünen canlıların deneylerde kullanılması vahşicedir ve durdurulması gerekir. bugün türkiye'nin de dahil olduğu 40 ülke en azından kozmetik testlerinde hayvanların deney amaçlı kullanımını durdurmuştur.
hayvanların tıp ve ilaç sektörüde dahil olmak üzere tüm alanlarda deney amaçlı kullanımına son verilmelidir. insan testlerde kullanılan memeli hayvanlarla aynı grupta olmakla birlikte kimi ilaçlara ve tedavi yöntemlerine hayvanların verdiği tepkiler farklıdır. sonuçta insan metabolizması hayvan metabolizmasından pek çok anlamda farklılık taşır. bu. anlamda bugün bu testlerin gerçekte ne kadar faydalı olduğu tartışılmaktadır.
kuzey amerika dahil olmak üzere pek çok ülkede hayvanlar üzerinde deney yapılsa bile sonuçta son aşama insanlar üzerinde yapılan deneylerdir. üniversiteler denek olmak isteyen kişilere bu işin karşılığında ücret ödemekteler.
insan sağlığı ve refahı hayvan sağlığı ve refahının üstünde tutulmamalıdır. her canlının yaşam hakkı vardır ve bu hak ihlal edilmemelidir.
bugün hemen hemen tüm ilaçlar hayvanlar üzerinde test edilmiş olmakla birlikte en azından temizlik, kozmetik ürünleri gibi ürünleri alırken üzerinde cruelty free logosu bulunan ya da bu ürün hayvanlar üzerinde test edilmemiştir ibarelerinin bulunduğu ürünleri almak sorumlu insan olmanın göstergesidir.
beyaz tavşanı takip edin, içiniz rahat etsin.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
ne yazık ki hala gerçekleştirilmesi zorunlu olan bilimsel aşama (hayvan deneyleri) için kullanılan bilim kahramanları, öz evlatlarımız.

arkadaşlar, olayın bizzat içinden gelen biri olarak çok kısa bir iki şeyden bahsetmek istiyorum. öncelikle canlı organizmayı bir bütün halinde simüle edebilecek bir teknolojimiz yok. doku ve organ mühendisliği son 10 yıla kıyasla çok gelişmiş durumda evet, laboratuvarda çip üzerinde doku üretebiliyoruz. hatta komple organ üretebilen çalışmalar var (kesin duymuşsunuzdur yapay böbrek, yapay kalp vs haberlerini).

gözden kaçırılan nokta şu: holistik yaklaşım

sizin pulmoner hipertansiyonu tedavi etmek amacıyla geliştirdiğiniz ilaç gerçekten etkili olabilir (ve bunu laboratuvarda kalp-damar sistemini simüle ederek gösterebilirsiniz belki) ama ya başka dokularda başka etkilere yol açıyorsa? mesela ereksiyonu tetikliyorsa? tanıdık gelmiştir hikaye muhtemelen ama bilmeyenler için (bkz: viagra) ya da (bkz: sildenafil)

bu olay, hayvan deneyi yapılmasına rağmen gözden kaçan advers etkiye sadece bir örnek. hayvan deneylerini ortadan kaldırırsanız holistik (bütüncül) yaklaşımı da tamamen ortadan kaldırmış olursunuz, oluşabilecek sorunları gözden kaçırırsınız.

yine bir örnek vereyim. kolistin bizim bildiğimiz bir antibiyotik. yıllar önce bol bol kullanılan fakat günümüzde geri çekilen, çok zorda kalmadıkça kullanılması tercih edilmeyen bir ilaç, çünkü nefrotoksik (böbreklere kalıcı hasar verir). neden böyle bir düzenlemeye gidildiği çok açık, çünkü sadece enfeksiyonla ilgili parametrelere bakılıp bakteriler üzerindeki öldürücü kabiliyeti araştırılmış. unutmayın ki yediğiniz içtiğiniz neredeyse her şey kana karışır, kana karışan bir şey de bütün vücudu dolaşır. yeni bir ürünü piyasaya sürmek istiyorsanız hepatonefrotoksik olmamasına özen göstermelisiniz (loreal'in ürettiği rujun uzun süreli kullanımda böbrek yetmezliği yaptığını düşünün. satın alır mısınız?). firmalar da bu açıdan yaklaşıyor olaya. ticari itibar diye bir şey var sonuçta.

kendinizi firmanın yerine koyun. böbreği ayrı, karaciğeri ayrı, deriyi ayrı, sinir sistemini ayrı, kardiyovasküler sistemi ayrı... bütün sistemlerini ayrı ayrı test etmektense hayvanda test edilmesi daha az maliyetli ve daha doğru. daha doğru olmasının sebebi de bu araştırdığınız sistemler arası iletişimde gizli. örnek veriyorum, ürettiğiniz şampuanı laboratuvar ortamında ayrı ayrı deri, karaciğer, böbrek, kas, kalp-damar (dolaşım) sinir sistemi vs gibi çeşitli dokularda test edersiniz. sorun çıkmaz fakat şampuanı piyasaya sürdüğünüzde müşterilerinizden ellerde titreme yaptığı şikayetini alırsınız. sebebi (tamamen hayal gücümü kullanıyorum) saçlı deriden emilerek kana karışan, beyne ulaşan, beyinden de istemsiz şekilde ellere kasılma komutu yollayan şampuanınız çıkabilir. ayrı ayrı değerlendirdiğinizde sorun görmemeniz, bunun sorunsuz bir ürün olduğu anlamına gelmiyor. faz 4 denilen evre bu yüzden var, piyasaya sürülen bütün ilaçların takip edilmesi durumu, farmakovijilans.

gönül ister ki hayvan deneyi yapmadan, bütün bu anlattıklarımı laboratuvarda yapabilelim, ama yapamıyoruz. teknoloji gelişene kadar hayvanları kullanmaya devam etmek zorundayız. yine de size söyleyebilirim ki o hayvanlara gözümüzden daha iyi bakıyoruz. gerçekten öyle.

bir diğer değinmek istediğim konu ise insanların "hayvan hakları" adı altında kendi faşist düşüncelerini kamu nezdinde paylaşmaları. neymiş efendim tecavüzcüler, kadına şiddet uygulayanlar, katiller, onlar, bunlar kullanılsınmış deneylerde. çocuklar bakın; çok romantik konuşuyorsunuz ama bir sağlıkçı olarak bu düşüncenizin karşısında evvela ben duracağım. her kimi öldürmüş, kimleri katletmiş, kime şiddet uygulamış olursa olsun insan, öncelikle insandır. primum non nocere sözünü size fakültede kafanıza vura vura öğretmedikleri için bu düşünceleriniz galiba. insan ne suç işlerse işlesin, hakları evrensel kanunlarla korunan bir canlıdır ve rızası dışında bir deneye tabi tutamazsınız. bu yapılsın diyen herkes benim gözümde potansiyel insan hakları teröristidir. bu durum neye benziyor biliyor musunuz, ısrarla idam gelsin diyenlerin karşısında duruyoruz ya biz hani (çünkü hepsinden öte idam ederek bir insanı öldürmek onuruna aykırı. ayrıca insan hakları ihlalidir), çünkü idam gelirse işler kontrolden çıkıp astığım astık kestiğim kestik diktatöryasına dönüşebilir ya hani ortalık. hah işte bir insanın rızası dışında deney materyali olarak kullanılması da aynı gerekçeyle yasaktır, yasak kalmalıdır, yasak kalacaktır. sevgiler.
devamını gör...
kobayı olduğum hayatta doktorluğumu yapıyorum aynı zamanda..
deneme yanılma.
yaban bir durum.
devamını gör...
hayvanlar yerine tecavüz suçlularını kullanabiliriz bence. en azından bir faydaları dokunmuş olur.
devamını gör...
sonunda maymun denekleri bilim insanlarıyla iletişim kurabilecek. ilk beklenen sözleri "beni tekrar dürt, sana o muzu nereye sokabileceğini göstereyim.buradan
devamını gör...
hani insanın içini acıtan suç işleyenler var ya; ne biliyim tecavüz, işkence ile adam öldürme, orman kundaklama vs yani bu suçu işleyen insan sıfatındaki canlılar varken neden suçsuz günahsız sesi soluğu çıkmayan hayvanlar kullanılıyor...
yok insan haklarıymış yok evrensel kurallarmış; yahu deney hayvanlarının hiç mi hakkı yok? ne yapmışlar bu cehennem dünyaya gözlerini açmaktan başka?
devamını gör...
aşı için konuşursak insanların da birer deney hayvanı olduğunu söyleyebiliriz. 5 yıl sonra peydah olacak aşının yan etkileri hakkında kimsenin fikri yoksa deney hayvanlığımız hayırlara vesile olsun.
devamını gör...
kedi, maymun, tavşan, köpek, fare, vb.

üzerlerinde deney yapılan, zapt etmesi kolay ve her hayvan gibi masum olan hayvanlardır.
vahşi kozmetik sektörü ve ilaç sektörü yüzünden acı çektirilen binlerce masum
hayvanın kullanıldığı deneylerdir.

ilaç kullanmak zorunda olabiliriz ama
makyaj yapmak zorunda değiliz. makyaj malzemesi alırken bir daha düşünün.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
kobay hayvanı da denilen, biz bilinçlenin hayvanlar üzerinde test yapan firmaları protesto ettikçe azalacaklarını umduğum dostlarımızdır.
insanlık suçu işleyen canileri, tecavüzcüleri kullanmalarını yeğlerim.
devamını gör...
hayatta hiçbir şey tozpembe değil maalesef. hayatta geliştiğini gördüğümüz ve gelişmesi gereken "bazı" alanlarda hayvanlar üzerinde deney yapıldığı doğru. fakat gerçekçi olmak gerekirse kimse bir makyaj malzemesi alırken hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri düşünmüyor. kimsenin umrunda bile değil. bu, her gün afrika'da açlıktan veya susuzluktan ölen bebeklerden bahsedilmesi gibi. lütfen, kim kafasını yastığa koymadan önce orda ölen bebeklere üzülüp de uyuyor. size söyleyeyim: hiçkimse. bu durum da buna benzer. hayatta bazı şeylerin artık olduğunu ve olması gerektiğine inanıyorum. bu şekilde düşünüyorum diye de ne hayvan düşmanıyım ne de duygusuz birisi. sadece, hayatın hiçbir alanda adil olmadığına ve olamayacağına inanıyorum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"deney hayvanları" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim