bir çağdaş toplum kültürüdür. insanların, aile evinden ve mahalleden çıkıp kimi zaman kızlı erkekli buluşmaların eşlik ettiği yerlerde bir şeyler yiyip içmesidir. kadının iş yaşamına katılmasıyla yaygınlaşmıştır. restoran, cafe, pastane ve benzeri diğer yerlerdeki mal ve hizmetin fiyatlarının düşüklüğü veya yüksekliği bir toplumda kadının statüsü açısından önemli bir gösterge olabilir.

osmanlının son yüzyılında yavaş yavaş baş gösteren dışarıda yemek yeme kültürü cumhuriyetin ilk yıllarında desteklenmiştir. buradan


cumhuriyet döneminde lokanta ve eğlence yerlerinin açılması teşvik edildi. dönemin ünlü lokantaları arasında istanbul’da rejans, konyalı, pandeli, süreyya, borsa, urcan, hünkâr ve abdullah efendi lokantası vardı. ankara’da ise karpiç lokantası meşhurdu.

1901’de kurulan pandeli lokantası, birinci dünya savaşı döneminde kapanıyor. 1926’da tekrar açılıyor ve atatürk’ün sıklıkla ziyaret ettiği cumhuriyet dönemi lokantası olarak bugüne sağ salim ulaşıyor.


dışarıda yemek yemenin maliyetinin giderek arttığı şu pandemi günlerinde insan bunun aslında bir zaruretten ziyade bir kitle yönetim politikası olup olmadığını da merak ediyor. 90'larda genç olanlar, üniversite yıllarında dışarıda yiyip içmenin bu denli pahalı olmadığını da hatırlayacaklardır. galiba kızlarını ev hanımı yapmak istemiyordu o günün yöneticileri...başbakana yazar kasa fırlatılan krizde bile dışarıda yemek yemek bu denli erişilmez olmamıştı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dışarıda yemek yeme kültürü" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim