12 eylül darbesinin ardından kapatılan adalet partisi'nin devamı olarak kurulmuş olan, uzun süre süleyman demirel'in genel başkanlığını yaptığı siyasi parti. süleyman demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra tansu çiller partinin başına geçmiştir. 2002 genel seçimlerinde parti baraj altında kalınca tansu çiller'in istifa etmesiyle birlikte siyaset sahnesinden silinmiştir.
devamını gör...
1983'te kurulmasıyla anavatan partisi ile birlikte 1980 darbesi sonrası kapatılan adalet partisi'nin merkez sağda doğurduğu boşluğa oturan parti. milli güvenlik konseyi kurucu üyelerinden pek çoğunu vetoladığından 1983 seçimlerine giremeyen parti sonraki seçimlerde kademe kademe yükselerek aynı seçmene hitap ettiği anavatan partisi'ni geriletmiş ve bu partinin 1991 seçimleri ile tek başına iktidarı yitirmesi sonrası sosyaldemokrat halkçı parti ile 5 yıl kesintisiz koalisyon hükümeti kurmuştur. partiyi ilk 10 yılında adalet partisi'ni de yöneten süleyman demirel yönetmiş, 1993'te ise cumhurbaşkanı özal ölünce shp'nin desteğini alan demirel cumhurbaşkanlığına seçilmiştir. partinin boş kalan genel başkanlığına ise bir ilk olacak şekilde tansu çiller gelmiş* ve ülkemizin ilk kadın başbakanı olmuştur.

çiller döneminde partinin adım adım yükselişi adım adım gerilemeye dönüşmüş, parti shp* ile kurduğu koalisyon hükümeti anlaşmazlık sonucu çökünce kısa süreli anap'la hükümet kurmuştur fakat hem iki parti lideri zıt olduğundan hem de erbakan hükümetin aldığı güvenoyunun yetersiz olduğunu söyleyip durumu anayasa mahkemesine bildirmesinden hükümet kısa ömürlü olmuş; yeni hükümet ise erbakan'ın refah'ı ve dyp koalisyonu ile kurulmuştur. koalisyon öncesi çiller'in refah aleyhtarlığı, susurluk skandalı ve mgk toplantısı koalisyonu ve partiyi çok yıpratmış; ordunun da bastırması sonucu erbakan'ın istifası ile koalisyon çökmüştür. bu dönemde dyp'de ciddi bir muhalefet doğmuş fakat hepsi de ihraç edildiğinden çiller genel başkanlıktan edilememiştir. 1999 seçimlerinde barajı zorbela alabilen dyp 2002'ye dek muhalefeti sürdürmüş, 2002 seçimlerinde partinin baraj altı kalmasıyla hem parti hem de çiller siyasetten silinmiştir. bundan sonra mehmet ağar'ın liderlik ettiği parti yerel seçimlerde bir varlık göstermiş, yoğun talepler sonucu anavatan ile birleşerek demokrat parti'yi kurmuşlardır. bazı eski dyp'liler ise bu birleşmeden yana olmadıklarından partiyi yeniden kurmuşlardır ancak bir başarıları olmamıştır.
devamını gör...
yanlış yola sapmış, kötü yola düşmüşlerin bu yoldan kurtulduktan sonra kutlama yapmak için düzenledikleri partinin adı.
devamını gör...
12 eylül 1980 darbesinde kapatılan adalet partisinin devamı olan; ahmet nusret tuna tarafından kurulmuştur. doğru yol partisi(dyp), merkez sağ liberal bir parti olup dyp'nin sembolü kırattır. doğru yol partisi, 90'lı yıllarda çeşitli partilerle koalisyon hükümetleri kurmuştur. 2002 genel seçimlerinde doğru yol partisi, baraj altında kalmış ve 2007'de kendini feshetmiştir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel doğru yol partisi'nin(dyp) resmi logosu
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"doğru yol partisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim