karşılaştırmalı bir yorumu gerekli kılan ifâde şeklidir. medeniyet, insanlığa faydası olan ürünler, hizmetler ve fikirlerin tümüdür. doğu medeniyeti, müslümanların hep geçmişe takılarak ''medeniyet bizim malımızdı!'' tesellisiyle oyalanmaktan bıkmadığı ve beşeriyet adına yararlı işler yapmak için kılını kıpırdatmadığı, ideolojik ve mezhepsel cedelleşmelerle fakirlik bataklığında çırpınan halkların coğrafyasında bir zamanlar parlamış, şimdi ise esâmisi okunmayan tatlı bir hâtıradır. batı medeniyeti ise, aklın, ilmin, tecrübî bilginin rehberliğinde, islâmî ilkelerin dinamik toplum hayatına aktarıldığı, iş ahlâkı ve dürüstlüğüyle çalışan, sorgulayıp denetleyebilen insanların eseridir.
devamını gör...
(bkz: ex oriente lux ex occidente doxa)
devamını gör...
medeniyet tektir, o da bir takım ulusları fezaya yollayan yunan medeniyeti üstüne inşa edilmiş batıdır.
devamını gör...
doğu medeniyetinde pusu vardır batı medeniyetinde düello.
devamını gör...
tek bir medeniyet vardır. o medeniyet dairesinin ya içindesindir ya da dışında. bunun doğusu batısı yoktur, tektir evrenseldir. bilim ve sanat yapmayan hiçbir toplum da medeni değildir.
devamını gör...
doğu medeniyeti, doğu toplumunun ihtiyaçlarına hakim değildir. toplumunun ruhunu okuyamaz. bu okuyamama durumu yüzünden; toplumu oluşturan dinamikler birbiriyle her daim kavgalıdır.

batı medeniyeti ise; toplumu ile kavga etmiş, savaşmış ve barışmıştır. bugün batı medeniyetine imrenen toplum, medeniyetin sağladığı huzur, imkan ve sükunet ortamına imrenmektedir. ancak medeniyetin sancılı sürecinde verdiği kavgayı kriminalize edememektedir. sağlıklı bir şekilde batı medeniyetinin analizi yapılır ise; batı medeniyetinin; batı toplumunun isteklerini, ihtiyaçlarını iyi analiz ettiği görülür.

batı medeniyeti bulunduğu konumuna gelmeden önce; tanrı ile savaştı. ve tanrıyı yendi! bu tanrı; katolik kilisesinin, yönetici kadroların ve sermayenin tanrısı idi. fakirden alıp zengine veren, ruhban sınıfını dokunulmaz kılan, sermayedarların hakkını savunan bu tanrı, 2-3 asır süren bir savaşın ardından sonunda halk(?) tarafından yok edildi.


"medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar!" * üstad böyle yorumluyordu batı medeniyetini. ki haklıydı!

katolik kilisesinin yerini; protest dindarlar, kralların yerini; demokrat monologlar, asil feodallerin yerini ise; aslı astarı bilinmeyen burjuvaziler aldı. sistem kendi içinde değişti ancak, avrupa' yı sömüren zihniyet değişmedi. sadece sömüreceği topraklar değişti. sömürgeciler gözünü afrika, hint kıtası, ortadoğu ve güney amerika ya dikti. kendi halkını sömüren zihniyet, bu defa afrika kıtası, amerika kıtası, hint ve ortadoğu yu sömürmeye başladı. bu sömürü düzeni hala devam ediyor.

doğu toplumu ise; batı medeniyetinin refah seviyesini gıpta ile takip etti. batı medeniyetini üstün kılan şeyin, devrim olduğu düşüncesine kapıldı. aslında batı medeniyetine gıpta ile bakacağı yerde, devrim dinamikleri üzerinde yoğunlaşmış olsa idi; doğu devriminin, batı devriminden asırlar önce gerçekleşmiş olacağını görecekti.

doğu toplumu için tek bir şey lazım idi;

öze dönüş!

bu öze dönüş ; emevilerin dine musallat olmadan önceki zamandır. sırtını ukkaşe ye kırbaçlatmayı kabul eden peygamber'den (saa), evinde yiyecek ekmeği yok iken, ekmeğini yetim, miskin ve mazlum ile paylaşıp insan suresinin ilk ondört ayetinin muhatabı olan hz. ali ve ailesinden geçer.

batı medeniyetini, doğu toplumuna uyarlamaya çalışmak; sağlıklı bir sonuç vermeyecektir. çünkü batı toplumu için gerekli olan ihtiyaçlar, doğu toplumu için gerekli olmayabilir. doğu toplumu gerçek manada öze dönüş gerçekleştirebilir ise; batı medeniyetinin aç gözlülüğünden ve saldırganlığından kurtulur.

eğer öze dönüş gerçekleştiremez ise; batılı güçlerin dayattığı tek dişi kalmış medeniyet anlayışına mahkum kalacaktır.
devamını gör...
şöyle anlatayım;

hayat doğuda sessizlik, "suskunluk" anlamında, batıda ise değerli bir taş sanki...

susmak doğuda erdem, "meziyet" anlamında, batıda ise değersiz bir hak gibi...

gülmek doğuda utanç, "kibir" anlamında, batıda ise doğal bir istek sanki...

bilgi doğuda saygınlık, "itibar" anlamında, batıda ise paraya endeksli.

(bkz: boğaziçi)*
devamını gör...
doğu medeniyeti vs bati medeniyeti dersek bnce durum asagidaki gibi;

-batı daha rasyonel,dogu daha mistik/tinsel
-batı daha resmi/kurumsal,doğu daha sıradan ve amatör
-batı daha mesafeli,doğu nispeten daha içten
-batıda bir olay karşısında verilen tepkiler daha doğal,doğuda ise aynı olaya verilen tepkiler daha vakur ya da olgun görünmeyi gerektirdiğinden midir bilinmez , daha bir sakin ve kontrollü
-batıda daha moneter/para odaklı,doğu ise eşya ve madde/trampa temelli gibi görünüyor

vb... ama gene de elbette yazdiklarimin istisnaları da bolca mevcut...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"doğu medeniyeti ve batı medeniyeti" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim