petrograd'daki geçici hükümetin devrilerek iktidarın lenin önderliğindeki bolşeviklere geçmesini sağlayan ve sscb'nin kurulmasına önderlik eden olaydır.

bolşevik devrimi, rus devrimi ya da ekim ayaklanması olarak da bilinmektedir.

dünyadaki ilk ve en büyük sosyalist devletin kurulmasını sağlamış devrimdir.
devamını gör...
yıl 1917’ye gelmiş, zaten kırılgan olan çarlık ekonomisi savaş ile birlikte perişan hale gelmişti. bu ekonomik sorunlar, en çok da halkın üzerinde yıkıcı bir etki bırakmıştı. hükümetin diktatörlük rejimine ve sefalete dayanamayan halk, 1917 tarihinin şubat ayında ikinci bir eylem ateşi yaktı.

artık çarlık eski otorite gücüne sahip olmadığı için halkı sakinleştiremedi ve kendine “bolşevik” diyen halkı yok etmeye kalkıştı. bunun üzerine olaylar eylemden çıkıp, iç savaş halini aldı. çarlık rejimi, ordusunu ve kazak birliklerini toplayarak halkın üzerine sürerek “yok et” emri verdi. ancak ordu mensupları emirlere itaat etmeyerek silahlarını çarlığa doğrulttu. isyanın baş edilemeyeceğine kanaat getiren, dönemin rusya lideri çar ıı. nikolas tahtı terk ederek, tahtı kardeşine devretti. olayların ve başına geleceklerin farkında olan mihail, tahtı sahiplenmeyi reddetti.

fırsattan istifade eden bolşevikler; köylü, işçi ve askerlerden oluşan alternatif bir iktidar ortaya attı. ancak herkesten önce davranan zengin kesim duma meclisi’ndeki yetkilerinden faydalanarak bir seçim yapmış ve prens lvov’u geçici hükümetin başına koymuşlardı. resmi olarak ülkeyi elinde tutan geçici lvov hükümeti zengin ve yüksek mertebe kesimi temsil ederken; bolşevik hükümeti, fakir, işçi, asker sınıfı temsil ediyordu. yani artık bu görkemli halkı temsil eden iki bölünmüş yetkili hükümet mevcuttu. bu kaos ortamında iki hükümet mensupları durmadan savaş halinde idi. çatışmaların sonucunda burjuva, diğer adıyla lvov hükümeti düşerek, resmi sovyetler hükümeti başa geçti.
devamını gör...
çarlık rusyasında jülyen takvimi kullanılmaltaydı. miladi takvim ile jülyen takvimi arasında 13 gün fark vardır.

büyük ekim sosyalist devrimi miladi takvime göre 7 kasım 1917 de yapılmıştır ama rus jülyen takvimine göre 25 ekim 1917'de olduğu için ekim devrimi olarak geçer.

şubat devrimide aynıdır. miladi takvime göre 8 mart dünya kadınlar gününde başlamış fakat o dönemde rusya’da kullanılan jülyen takvimine göre 23 şubat 1917′a denk geldiği için “şubat devrimi” olarak tarihe geçmiştir.
devamını gör...
tarımsal ekonomiye dayalı monarşi ile yönetilen rus imparatorluğu'nda ortaya çıkmış olaydır.

bakmayın siz 200 sene osmanlılarla savaşıp kazandıklarına. aslında 20. yy başlarında rus imparatorluğu aşırı derecede çağ dışı kalmış ve yıpranmış haldeydi... bir de 1905'de uzakdoğu da vuku bulan rus - japon savaşı da devrimin gelişini hızlandırmıştır.
devamını gör...
(bkz: bolşevizm)
devamını gör...
13 şubat 1917’de rusya’nın başkenti petrograd’da açlık çeken insanların özellikle de kadınların öncülüğünde “barış ve ekmek” diye başlayan ayaklanma, kısa zamanda ülke geneline yayılmıştır efem... 300 yıllık rus çarlığı, başkentte yoğunlaşan kitle eylemleriyle birkaç gün içerisinde yıkıldı.

şubat devriminden sonra kerenski başkanlığında bolşeviklerin katılmadığı geçici bir hükümet kuruldu. ancak geçici hükümetin kendini iktidar yapan kitlelerle giderek bağını koparması ve düzeni sağlama adına onların karşısınnda yer almasıyla, bolşeviklerin önderliğinde ekim ayındaki ayaklanma ile paris komününden sonra ilk kez bir sosyalist iktidar kuruldu.

ekim devriminden hemen sonra bir dizi ekonomik, sosyal ve idari düzenlemeler getirildi. toprak mülkiyeti kaldırıldı. özel çiftlikler devletleştirildi işçiler 8 saatlik iş gününe kavuştu. ancak savaş sürecinin ülkeyi oldukça yıpratması nedeniyle 1919 başlarında ürünlere devletçe el konulmaya başlandı (savaş komünizmi). lenin’in ölümünden sonra (1924) stalin iktidara geldi. özellikle troçki’nin yurt dışına sürülmesiyle başlayan süreç, gelecek 10 yılda, idam, hapis ve toplama kamplarıyla donatılmış parti içi, kanlı bir iç hesapla başlangıcı oldu. hiçbir devrim kendi evlatlarını bu ölçüde yememişti.

1927-1937 arasındaki on yıl, politik baskının yanında dev boyutlu sosyal ve ekonomik atılımların gerçekleştirildiği bir dönemdir. bu dönemde üç temel kalkınma girişımı görülür; çiftliklerin kolektifleştirilmesi, hızlı sanayileşme ve eğitimde devrim. gelişmiş kapitalist ülkeler 1929 dünya ekonomik bunalımıyla boğuşurken sovyetler birliği bu üç alanda şaşırtıcı bir gelişme sağladı.. 1920’lerin açlık ve yoksulluk altındaki bu köylü ülkesi, 20 yıl içinde abd’den sonra dünyanın ikinci büyük sanayi ülkesi haline gelerek abd ile kıran kırana soğuk savaş'a girdi.
kaynak:tr.wikipedia.org/wiki/Ekim_...
devamını gör...
dünyayı ve tarihi değiştiren, tarihin çarkını ileriye doğru saran, insanlığın en büyük siyasi devrimidir. fransız devrimi gibi tüm dünyayı etkilemiş, halklara umut olmuştur. birçok devrime ve ayaklanmaya ilham ve örnek olmuştur. ekim devrimi henüz ne yazık ki aşılamamış bir eşiktir. geriye çekiliş dönemindeyiz. belki de ekim devrimi eşiğini atlayıp bir sonraki atılımı gerçekleştirmek için. çünkü tarihin ilerleyişi ileri sıçramalar ve geriye adım atmalarla dolu.
devamını gör...
rusları 1. dünya savaşından çekerek anadolu'nun rus işgalini engellemiştir ayrıca (bkz: kurtuluş savaşında sovyet yardımı)
devamını gör...
marksist teorinin çöküşünün başlangıcı.
devamını gör...
eskiden yıkardık şimdi yıkılıyoruz... iç çekmemize neden olan ekim...
devamını gör...
millet bunu sanır ki, sanki bolşevikler çara karşı devrim yapmış ve yönetimi ele geçirmişler; kitleler arkalarında yürümüş. halbuki çar zaten şubat devriminde yıkılmıştı ve insanların devrim denilince aklına gelen mahşeri kalabalıklar, sokak gösterileri vb. şubat devrimi sırasında olmuştu. yani zaten çar'a karşı olan ve çoğu sosyalistlerden oluşan bir yönetim vardı ülkede ekim devrimi olduğunda. ekim devrimi ise bolşeviklerin gerçekleştirdiği bir hükümet darbesidir. zaten partileri, lenin'in örgütlenme teorisi uyarınca, iktidarı ele geçirip, onu elde tutatacak kompolocu bir klik olarak şekillendiği için, ülkeyi 70 yıl boyunca bu şekilde yönetmeye devam etmişlerdir ve rusya'nın içine etmişlerdir.
devamını gör...
marksizm’i aslen çökerten devrimdir. bu konuyla ilgili yazıp çizilebilecek çok teori var ama zaman yok maalesef…
devamını gör...
çanakkele savaşının itilaf devletleri tarafından kaybedilmesi akabinde gerçekleşmiş hadisedir. çanakkele geçilip ruslara yardım gitseydi tarih ne lenin'i ne stalin'i yazmazdı sanıyorum.
devamını gör...
atatürk'ün verdiği kurtuluş mücadelesinin en önemli destekçisi olan devrim. tam zamanında, tam yerinde gerçekleşmiştir. devrimden hemen sonra toparlanmaya çalışan lenin, ülkemizdeki ayaklanmaya yeterince para ve silah yardımında bulunmuştur. lenin olmasa muhtemelen türkiye de olmazdı, cumhuriyet rejimi de olmazdı.
atatürk hakkında şöyle bi demeci de var.



«  mustafa kemal sosyalist değildir. fakat, görülüyor ki iyi bir gerilla, yüksek anlayışlı bir önder. ulusal burjuva ihtilalini yönetiyor. ilerici, akıllı bir devlet adamı. bizim sosyalist devrimimizin önemini anlamış olup, sovyet rusya’ya olumlu davranıyor. o, istilacılara karşı bir kurtuluş savaşı yapıyor. emperyalistlerin gururunu kıracağına, padişahı da yardakçılarıyla birlikte silip süpüreceğine inanıyorum. ona, yani türk halkına yardım etmemiz gerekiyor.  »
semyon ivanoviç aralov - bir sovyet diplomatın türkiye anıları
devamını gör...
insanlığın ileriye doğru attığı en büyük adım olan ekim devrimi ve sovyetler birliği’nin geride bıraktığı dünyada, yoksulluk, açlık, savaşlar ve faşizm kol geziyor. insanlık, yeni ekim’leri arıyor.
devamını gör...
(bkz: bolşevik ihtilali)
(bkz: vladimir lenin)
devamını gör...
nazım hikmet, bu şanlı devrimin 35.yılı için "ekim devrimi'ne" adlı şu harika şiiri yazmıştır:

mutluluk dediğin türlü türlüdür.

diyelim ki, parti bir karar almış

ve yaz geceleri sen bir dağın eteklerinde

üç arkadaşınla birlikte

ilk gizli matbaayı kazıyorsun.



ya da diyelim ki, şair oldun,

şiirler yazmaya koyuldun,

ve bir bakmışsın ezbere okumaya başlamışlar

işçiler şiirlerini.

ya da diyelim ki, hastalığa tutuldun,

ağır, ümitsiz hastasın,

köşe başından evini gözetliyor biri,

rapor ediyor: “yarına çıkmaz”,

ama sen yaşıyorsun!



ya da diyelim ki, bir bahar günü rastlayıveriyorsun

on beş yıldır hasretini çektiğin kadına.



ya da diyelim ki, moskova’ya geldin,

ve sen moskova’dasın,

moskova’da…



türlü mutluluklarım oldu şu hayatta,

fakat aslında tek bir şey hep aynı kaldı:

on dokuzumda sana geldim,

seninle yetiştim komünist oldum

ve sana bağlılığım bâki.



sen bu olağanüstü güzel yolculuktaki ilk sabahsın.

seninle başladı kutlu yürüyüş.

sen bütün tohumların tohumusun,

ve dünya, dünya olalı beri,

daha bereketli bir yağmur görmedi,

senden başka.

ve sende öğrendi insanların dudakları

en yiğit,

en namuslu,

en dehşetli,

en zarif sözcükleri.

ışığın parıltısı türlü türlü.

diyelim ki, denizin kenarında bir şehir,

yedi tepeli bir şehir,

sevgili şehir,

kederli şehir.

ve diyelim ki, bir bahar gecesi geç vakit

tepelerden birinde,

en ıssız olanında,

yoldaşlarını bekliyorsun gizli bir toplantı için,

ve suda yanıyor yıldızlarla beraber şehrin ışıkları.

ya da diyelim ki, bir ocak günü

erzurum’dan yürüye yürüye çıkıp geldin…

ovalara beyaz beyaz,

kara kara bir gece çöküyor.

etrafta kurtlar uluyor.

yoruldun, öyle yoruldun ki adım atmaya mecalin yok,

birden karların arasında ışık, köyün aydınlığı.

ya da diyelim ki, bir çift gözle karşılaştın

altın yeşil renkte:

iki çiy damlası parıldıyor orada,

ve sen ışığın tüm parıltısını görüyorsun onlarda.

ya da diyelim ki, bir kitabını okudun

dört öğretmenden birinin,

ve kafan, yüzün ve kalbin

bitmez tükenmez akınında

güneş ışıklarının.

şu ışığın parıltısı türlü türlü.

ve ben de gördüm ışığın tüm parıltılarını.

en kudretli ve en fevkâladesi

halklar okyanusunun üzerindeki

deniz fenerinin ışığının parıltısıdır.
devamını gör...
çarlık rejiminin yıkılması sonrasında geçici burjuva hükümetinden iktidarı söke söke alan ve bolşeviklerce gerçekleştirilen devrim. 20. yüzyılın en büyük olaylarından birisi hatta en önemlisidir. bunun ardından sscb kurulmuş ve iki kutuplu bir dünyanın başlangıç fitilini ateşlemiştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ekim devrimi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim