bir disiplinin farklı usluplarından alınan örneklerin yeni bir ürün veya düşüncede kullanılmasıdır diyebiliriz. mesela romantik akımdan bir örnek alırsın, sonra postmodern akımdan da alırsın, harmanlayıp yeni bir ürün yaparsın.

daha çok felsefe ve sanatta kullanılan bir kavram olsa da bizim bunu kendi örneklerimize uyarlamamızın önünde bir engel yoktur. mesela şöyle bir ülke fikri gayet eklektik olabilir. “batının bilimini, doğunun bilgeliğini alalım, anadolu irfanıyla yoğuralım”. alın size eklektik bir ülke.

peki ortaya illa ki güzel bir şey mi çıkar? sanırım çoğu zaman çıkmaz. her şeyden yarım yamalak garip bir şey çıkabilir ortaya. yarım bilim, yarım bilgelik, irfan sanılan bir kültür ile mutant bir ülkeyle karşılaşılabilir.

bir de eklektik insanlar vardır. kendimi böyle hissederim. hiçbir konuda uzmanlığım yoktur. çok şeye ilgim vardır. edebiyat, resim, sinema severim ama hiçbirinde tam olarak bir yetkinliğim yoktur. bir o dala bir bu dala savrulur giderim. ortaya yarı dolu yarı boş garip bir şey çıkar.

ve sözlüklerde bu tarz çok insan vardır. sözlük jargonunda herbokolog denir bu türe.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli portakal radyo renk modu online yazarlar kütüphaneden kitap talep et kulüpler normal sözlük rehberi puan tablosu sıkça sorulan sorular yönetim kadrosu istatistikler iletişim