(bkz: adam smith) ulusların zenginliği isimli kitabında malların değişim değerinin kullanım değeri ne göre belirlendiğini söylemektedir. yani daha faydalı olan şeyin değişim değeri daha yüksektir. işte elmas ve su burada devreye girer. kullanım değeri çok yüksek olan, hayati öneme sahip olan su ile neredeyse hiçbir şey alınamazken, kullanım değeri sıfıra yakın olan elmas ile birçok şey satın alınabilir. (hani faydası belirliyordu kardeş malın piyasa fiyatını? )

sonra marshall çıkıp (bkz: marjinal fayda) yasasını ortaya atarak adam smith 'in imdadına yetişmiştir.

susamış bir kişinin ilk bardak suyu paha biçilemez derecede önemlidir. ancak 5. bardak su faydasız, hatta zararlıdır. ancak elması ne kadar alırsan al her seferinde değerli ve kıymetli bir üründür (kullanım değeri değişmez) . bu yüzden elmas pahalı, şu ucuzdur.
devamını gör...
elmas işe yaramaz bir madendir, su ise yaşamın temel kaynağıdır fakat dünyanın yüzde 70i su, elmas ise çok az.

bu yüzden bir şeyin fiyatını belirleyen en önemli faktör enderliğidir.
devamını gör...
elmas su paradoksu
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"elmas su paradoksi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim