iki arabesk şarkıcısının topluma vermiş oldukları zararlardır.

özellikle derbederlik, isyan, ağlama, zırlama, umutsuzluk, acıseverlik gibi şeyler müziklerinde öne çıkar. kötü müzik furyasını başlatan isimlerdir bunlar. olmayan veya hayali, mantıksız, hastalıklı!!! aşkların acısıyla yoğun alkol, sigara vb. kullanımına sebep olmuşlardır. misal benim büyük dayım bunları 13 yaşında dinlermiş ve daha o yaşta alkole sigaraya başlamış. akranları da öyle.. gözlerini hayata arabesle açan bir nesilden söz etmekteyiz. kimi bakkalın ergen kızına aşık olmakla çilekeş kimi sınıf öğretmenine duyduğu mantıksız sevda sebebiyle derbeder olup çıkmıştır.. zihinsel gelişimini tamamlamış gençler ve eğitimsiz, kültürsüz sanat bilgisi kıt toplum üyelerini ağlamalı, inlemeli, basit ve kötü sözleri olan müziklerle çok kolay kendilerine çekmişlerdir. arabesk bir virüs gibi hareket ederek toplumda fena biçimde yayılmış ve en nihayetinde mantıktan uzak hasta bir toplum yaratmıştır.
sürekli acıyla beslenen, acıyla kendini tanımlayan, anlamlı bulan, kendine daima acı icat eden, acıyla varolan arabesk bağımlısı bir toplum.
ferdi, müslüm ve onların açtığı yoldan ilerleyen arabeskçiler müzik adı altında toplumu mahvetmişlerdir.

bu bakımdan günahları büyüktür bence.
devamını gör...
zarar vermemişlerdir.
sadece toplumun gerçek yüzünün, kalitesinin, seviyesinin görünmesini sağlamıştır.
zarar verebilecek kapasitesi olsa bizede verirdi.
devamını gör...
dertsizleri dertli yapmadılar, dertlilere yoldaş oldular. ortada hasar falan yok ya da hep vardı, onlarla alakası yok.
devamını gör...
orhan gencebay, cengiz kurtoğlu, ibrahim tatlıses gibi diğer arabeskçileri de unutmayalım. hatta bu konuda arabesk müziğin 12 eylül 1980'den sonra yaygınlaşması gerçeği de vardır.
devamını gör...
#3331255

dün şurada yazdık. daha önce de şurada #2478041 uzun uzun anlattım.
insanlara acı çekiyorlar diye kızmak yerine o acıları yok etseniz zaten sorun kalmayacak ama siz kolay olanı seçip insanların etrafında birleştiği değerleri aşağılamayı seçiyorsunuz.

zamanında köyden kente göçen insanlar yaşadığı sıkıntıları, çektiği geçim derdini arabesk müzik ve filmlerde bulmuştu. şimdi eski şarkıların söylenmesi dışında arabesk adına çok bir üretim yok. şu an ki gençler de dızzo rap diye tarif ettiğimiz saçma sapan bir rap müzik dinliyor. asıl alkol, uyuşturucu, fuhuş, kadına şiddet, kadın aşağılanması, suçu ve suçluyu övme, suça teşvik bu müzikte şu anda.

ama gençlerin bu müziği tercih etmesinin altında yatan sebepleri kaç kişi doğru okuyor, değerlendiriyor bunu anlamak lazım. ayrıca; nasıl kar tanesi toplummuşuz ki iki tane adam, sizin iddianıza göre kötü müziklerle topluma hasar verebiliyor. bence toplumu sorgulama zamanınız gelmiş de geçiyor.

edit: başlık altında arabesk 80 darbesi sonrası yaygınlaştı denmiş. 90'lı yıllara kadar trt'de arabesk yasağı vardı. ekran ve radyo yasağına rağmen bu kadar yaygınlaşmış. ilginç. neden acaba? demek ki tahminlerden daha çok ulaşmış, dokunmuş halka.
devamını gör...
ferdi tayfur'un alkol tüketmeye yönelik şarkıları vardı ama uyuşturucu-hap-ot kesme ,şiddet olayı müslüm gürses ve orhan gencebay olayında kendini gösterirdi.
müslümcüler istanbul ve ankara'ya geç intikal ettiler genelde taşra ve varoş ,beterin kötüsü *** karadeniz'de tutmadı zaten , ama gencebay ekolü her yerde idi,sar cigarayı aç orhan'ı üstüne kolonya -likör bir daha çift sarma , armut gibi ol.

-*** müslümcüler harbi psikopat takımı idi,inanın bir gün sarıyer hisar yada kavak tarafındayım bir genç gördüm sıyırmış gömleği hilafsız uzunluğu 35-40 santim derinliği ortalarda 4-5 santim tam göbeğin üstü yarık ,ancak falçata o yarayı yapar bıçak olsa mortingen.
kolar bacaklar jilet kesikleri. manyak takımı.
müslüm mavi ay restoranda galiba etilerde idi mekan,masada çıplak yatan kutusu,memesi, bedeninin bazı bölgeleri yemek-aperatifle kapatılmış bir kadının üzerinden şuşi yedi herhalde mekanda çıkıyordu ,forsu bitti ,çöküşü başladı .
müslüm'üm seksen doksanlardaki mekanlarda yada evde kurduğu masa alemlerinde çok kişi heder oldu.
kuru-sulu-toz artık ne varsa.
aman uzak dursun ikisi ..
devamını gör...
yine sistemi değil, kişileri eleştiren; sisteme değil birbirine kızan insanlar...

toplum, medyadan etkilenir bu yadsınamaz bir durum. dolayısı ile pompalanan diziler, müzikler, ünlüler elbette bir rol model alınabilir.

ama bir memleketin sanatını da o toplumun yapısı belirler aynı zamanda.

yıl olmuş 2025, hâlâ cumhuriyet sindirilememiş bazı kasimlerce, hâlâ ortaçağ guzellemesi yapanlar var, hâlâ kendini osmanlı torunu zannedenler var... osmanlı yıkılmış, cumhuriyet ilan edilmiş, demokrasi yerleşmeye çalışırken burnu bir türlü boktan çıkmamış; güncellemeden ziyade, başa gelen ile halk arasındaki etki tepki durumuna göre anayasası değiştirilmiş bir inkılap tarihî sürecinde, bazı kimselerin konuyu arabeskin yükselişine bağlaması bana çok komik geliyor. kaldı ki zaten arabesk 80lerde değil, 70lerde popüler olmuş, döneminin alt kültür muzigidir.

toplumda karşılığı olmasaydı, popüler de olmazdı.

şeye benziyor bu, netflix ahlakimizi bozuyor demeye.

madem öyle kardeşim, madem bu müzikle kendini kesenler var, sen neden kesmedin?
demek ki konu müzikle ya da sözlerle alakalı değil.*

murat kekilli de "bu akşam ölürüm" şarkısını yaptığında, şarkıyı dinleyerek intihar edenler oldu diye linç yemişti medyadan.

aynı şekilde ezhel göz altına da alındı.

şarkıyı bizler de dinledik o zaman ama intihar etmedik.

şimdi bir sanatçı ya da müzisyen ya da şarkıcı, üretirken senin psikolojik zayıflığını göz önünde bulundurmalı mı?

eminim insanlar şarkı dinleyip o hale gelmediler. altta daha sistematik yaralar var belli ki.

bütün çocukluğum arabesk dinleyerek geçti abimlerden dolayı. sizin bahsettiğiniz onermelere göre benim başka bir tarz dinleme ya da hayatta güçlü olma olanagim yok. ama ne çelişkidir ki reşit olduğumdan beri hayatımın ipleri benim elimde ve genellikle mutluyum.
devamını gör...
normal sözlük lordlar kamarasındaki bu derin tartışmaya ben de şu sözlerle katkı sağlamak isterim:

kardeşim avicii dinlemeyen bu kapıdan giremez. burası halkların yüksek ideallerinin masaya yatırılıp üzerinde şarap içildiği bir meclis. herkes ayağını denk alacak. ferdi, müslüm bunlarla bir yere varamayız. avicii olmazsa yonca evcimik de olur. o da kabul.
devamını gör...
esas bugünkü arabesk rap denen ve zamane gençlerinin aklına giren uyduruk ucube akımı yanında ferdi tayfur ve müslüm gürses müzikleri bir karakter taşıyor, bir hikaye taşıyor, yaşama dair mesajlar veriyor. arkasından müzik bile denmeyecek bir akım türedi ve popüler kültürün merkezine yerleşti ki çürümenin, yozlaşmanın nasıl olduğunu bizlere gösterdi. hangisi topluma en büyük hasarı veriyor, bunun yanıtını siz verin.
devamını gör...
yazan her şeye katılmakla beraber, bireyler yerine bu kültürü ön plana çıkaran diğer güçleri ve kültürün doğrudan kendisini hedef göstermeyi daha doğru buluyorum. ferdi olmasa müslüm olmasa bu kültür yine başka ferdiler müslümler çıkaracaktı.
devamını gör...
#3331868 bir başka pembe totolu entarisi daha.
eleman dayısının çocukluk problemleri ile sürüklendiği süreci sosyolojik bir kanıt gibi sunuyor.
dedesinin ailesinin sahip çıkmadığı 13 yaşındaki dayısı alkole sigaraya başlamış. dedeyi, aileyi sorgulayıp eleştireceğime suçu arabesk müziğe ve sanatçılarına atıyor. bu kafasızlığa ulaşmak için ne kullanıyorsunuz.

tabi canım arabesk ortaya çıktığında ülke güllük gülistanlıktı insanlar ponçik ponçik sevgi pıtırcığı mutlu mutlu yaşıyordu. ansızın dıj güçler tarafından arabesk ortaya çıktı. insanlara zorla megafonlardan 7/24 arabesk dinletip müptela ettiler. ülkeye kara bulutlar çöktü darbeler oldu, ekonomi çöktü, sağcı solcu diye gençler öldü, işçi, yoksul, vs diye toplum katmanları oluştu, ahlak elden gitti. arabesk ne kötü birşey miş tüm bu acıları getirdi ülkeye.

yazık vallahi yazık arkadaş.
benim bu kadar akıksızlığa tahammülüm yok ama sağolsun bellerophontes bu #2478041 entarisin de sabır gösterip bilale anlatır gibi anlatmış. okuyun.


başka bir entrym de yazmıştım tekrar söylüyorum. ben bu dostlarımızla geleceğiz yazara artık gerçekten üzülüyorum. umarım büyük bir sıkıntısı yoktur, sadece trollük yapmaya çalışıyordur.
devamını gör...
arabesk müziğe toz kondurmama çabanızı takdir ediyorum.
toplumun arabeski benimsemiş olması arabeski zararlı olmaktan çıkarıyor muymuş?

arabesk virüstür. kudurun.
devamını gör...
bugün ak partiyi iktidara getiren anlayış işte bu tamda halka tepeden bakan ve bunu atatürkçülüğe ithaf ederek kendi kültürel yanılsamaları dayatanların bir eseridir.hatta aşık veysel ve neşet ertaşların şehirlere bile alınmayıp hor görüldüğü bir zaman diliminden bu günlere geldiğimizde görüyorum ki hala aynı dinozor beyinler yerli yerinde duruyor.bir ülkeye şarkı veya şarkıcılar değil olsa olsa siyasiler ve kamplaştırıcı dilden ötreye gidemeyen tutucular zarar verebilir.dün müslüm babayı beğenmeyenlerin bu büyük şahsın seçkinlerce dinlenen bir sanatçı olduğu belirince nasılda bir anda müslüm sever olduğu ayan beyan ortadaır.vazgeçin bu ezberci küflenmiş bayat nazariyenizden.elitlik tribün tarafgirliği yapanların yaşam biçimi değil ancak ve ancak özendiği bir spor olabilir.
devamını gör...
her müzik çeşidinde insanlar kendinden bir parça bulabilir ya da bulmayabilir. çok değerli iki rahmetli sanatçımız hakkında yanlış yargılarda bulunmak yerine biraz da toplumu anlamaya çalışarak işe koyulabilirsiniz. ortada hasar falan yok! hasarlı olan ruhlara belki de ilaç olmuş denilebilecek şarkılar, sözler, bağlar var.
ergenlik yıllarımda kimseye anlatamadığım sorunlarımı ferdi ve müslüm şarkılarıyla deşarj ederdim. benle aynı hisleri paylaşan, benzer düşünme süreçlerine sahip insanların olduğunu bilmek çok iyi gelirdi.
en ucuz ve ulaşılabilir sanat çeşidi müziktir. ve herkesin bundan dilediğince yararlanma hakkı vardır. öte yandan ferdi gitti diye yüreğim ince ince sızmadı mı, gözlerim gizli gizli ağlamadı mı?
devamını gör...
kötülüğü, isyanı bunalımı bu adamlar çıkarıp insanlara musallat etmiş gibi konuşmak ne alaka ben anlamadım.

adamlar kendi anlayışlarına göre bir şey üretmiş alıcısı da çok olmuş kimseye zorla dinlettirmemiş yani bence zaten bu tarz müziğin insanı başka yollara sürükleyebildiğini söylemeniz bile komik ama neyse hadi onu da doğru kabul edelim bu durumda da dinleyen kişinin kendi problemi olur.

ne kafa açtınız yav seviyoruz dinledik dinlemeye devam edeceğiz zararı da varsa banadır sana ne oluyo.
devamını gör...
telafi edilmez bir zarardır.

lisede iken bu ikisinin şarkıları için sağını solunu kesenler görürdüm.
bir kız arkadaşımız vardı, hiç öyle acılı adana bir hayatı yoktu ama müslüm şarkıları dinlerken bir başka kafaya bürünürdü.

bu iki adam, acının ticaretini yapıyorlardı işin daha acı yanı kendileri bunun sefasını sürüyordu.
devamını gör...
sizin arabesk dediğiniz müzik tsm ve klasik müzik temeline oturtulmuş bir türdür.

yani grup yorumdan, yeni t rapçilere o nota ve ensturmantal zenginliği isteseniz de getiremezsiniz. işin daha da garip kısmı arabesk sınıfsal bir müziktir.

yani grup yorumdan dağlardır dağlar diye gerilla güzellemesi yapılınca orgazm olan sınıf mücadelesindeki sınıfı götünden anlayan solcu ile hayatında sınıf mücadelesi ne bilmeyen elitist yavşakların farkında olmadığı şey de bu zaten.

hayır ezilen sınıf falan diye bık bık ötüyorsunuz
alın size bir dize

hor görülenlerin tanrım isyanıdır bu
sevip sevilmeyenlerin feryadıdır bu
hor görülenlerin tanrım isyanıdır bu
sevip sevilmeyenlerin feryadıdır bu
düzensiz dünyanın günahıdır bu
düzensiz dünyanın günahıdır bu
yakarsa dünyayı garipler yakar
yakarsa dünyayı garipler yakar

gene müslüman gürsesin kaydının olmadığı söylejen iddia edilen açılsın meyhaneler yıkılsın minareler dizeleri var doğru ise g.t isteyen bir iş.

kaldı ki arabesk bu ülkede bir müzik kültürü beğenirsin beğenmezsin lakin sen bunu dinleyen adamı aşağılamaya çalışırsan adama götü ile gülerler hele de bağzı solcu arkadaşlar yazmış burada acı gerçeği söyleyeyim;

sevgili solcular, sosyalist düşmanlarım (evet ideolojik olarak düşmanımsınız.) sizin köylüye rağmen köylüyü kurtaracağız dediğiniz köylü için;

(bkz: köylüleri neden öldürmeliyiz)

bu başlığa alalım,

halka rağmen halkı kurtarmak istediğiniz halkta yani sınıf olarak en dipte olan halkta bu sövdüğünüz arabeskçiler. üstelik sizin elitist ve üstten bakan sosyoloji bilmez cehaletinizle bu insanları kazanamadığınız dahası kazanamayacağınız ortada. boş boş konuşmayın o yüzden.

arabesk çıktığı dönemde adaletsizlikten, fakirlikten,haksızlıktan bahsetti zaten gencebay olsun (sonra dönek bir akpli oldu ayrı mesele.), müslüm gürses olsun,ferdi tayfur olsun bundan beslenirler dolayısı ile arabesk aslen çıkışında gayette protest bir müzik türüydü.

lan hayatında arabesk dinlememiş müzik olarak sevmeyen adama şunları yazdırdınız bir de sağa sola olmayan aklınızla akıl veriyorsunuz!
devamını gör...
o kadar zavallı, özgüveni olmayan, şekilci bir toplum yetiştirdi ki bu kültür; bireyler "olmayan müzik zevkini arabesk müzik eleştirerek, olmayan parasını borç harç iphone alarak, olmayan ingilizcesini cümle içine olduk olmadık yerde ingilizce kelime serpiştirerek, olmayan modernliğini içki içerek" var göstermeye çalıştı.

oysa bu toplumun müziğinde dram ve hüzün hep vardı. türk sanat müziği, türk pop müziği hep kavuşulamayan aşklar, ölümüne karşılıksız sevda, giden sevgilinin ardından ağıt üzerine kurulu değil mi? hele sezen aksu şarkılarını düşünün, birkaçı hariç tamamen bunalıma iten eserler değil mi?

o yüzden samimi olup ferdi gibi, müslüm gibi isimleri günah keçisi yapmaya çalışmayalım ve "bu toplum neden mutsuz?" ya da "aşkı neden beceremiyoruz?" başlıklarına kafa yoralım.
devamını gör...
duygusal müzik türleri her toplumda var. önemli olan toplumun iq seviyesi ve insan kalitesi. bunlar düşükse zaten herif pop dinleyince bile sapıtıyor. babaların suçu ne ?

allah taksiratlarını affetsin.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ferdi tayfur ve müslüm gürses'in topluma verdiği hasar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim