avusturya'lı besteci'dir.joseph haydn ve wolfgang amadeus mozart'ın veliahtı olarak bilinir. romantizm'in çok etkisinde kalmış,duygularını yoğun bir şekilde melodi ile ifade etmiştir.
devamını gör...
1797-1828 yılları arasında yaşamış avusturya'lı besteci. dünyadan ayrılalı yüzyıllar olmuş ama şu parçayı yaratmış bir sanatçı dünyadan tam anlamıyla ayrılmış sayılır mı? sanmam. hele ki bugün dinlediğimde bana bir çok şey hissettirebiliyorsa.
devamını gör...
serenade

elinde bir meşale ile viyana sokaklarında, bir maestro’nun cenaze töreninde görürüz onu. klasik müziğin devrimcisi, büyük saygı ve sevgi duyduğu ludwig van beethoven hayata veda etmiştir. schubert 30 yaşındadır ve çok hasta olmasına rağmen bu törene katılır. törenden sonra arkadaşlarıyla bir araya gelir ve şu sözü söyler; “bu kadeh maestro ve ondan sonra ölecek ilk bestekar içindir.” schubert 1 yıl sonra 31 yaşında ölür. onun için kendi ölümüne kadeh kaldıran müzisyen denir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

yaptığı her çalışmayı önce beethoven’a dinletir. beethoven ile artık klasik müziğin, romantik dönemi başlamıştır. bu nedenle kendisine klasik müziğin devrimcisi denir. kesin bilgi olmamakla beraber beethoven’nin schubert’e “melodi avcısı, mozart’ın veliahtı.” dediği söylenir. bu bir söylence dahi olsa, ben doğru kabul ederim. o bir melodi avcısıdır ve romantik dönemin en iyi bestekarlarından biridir.

31 yıllık yaşamına 600 den fazla eser sığdırmıştır. bitiremedeği 8. senfonisi o kadar beğenilir ki, 1928 yılında bir yarışma düzenlenir. schubert’in ilk iki bölümünü yazdığı senfoniyi tamamlama yarışmasına çok sayıda başvuru olur. bir ingiliz bestakar yarışmayı kazanır ancak jüri tarafından senfoninin devamı niteliğinde görülmez. 2019 yılında eseri tamamlamak için bir teknoloji şirketi olan huawei, yapay zekaya 90 schubert eseri yükleyerek, 8. senfoninin nasıl devam edeceğini sorgulatır. schubert’in bestelediği süre 27 dakikadır ve gerçek bir müzik şölenidir. yapay zeka senfoniyi bitirdiğinde ise süre 47 dakika olur. ancak eleştirmenler tarafından o kadar eleştirilir ki, huawei firması özür dilemek zorunda kalır. anlamadığım nokta şudur. neden bitirilmek istenir ki? bırakın yarım kalsın. bazen yarım kalan duygular daha güzel değil midir?

bestekar uzun yaşamaz ama onun hakkında yazılacaklar da bitmez. sözlerimizi en sevdiğim eseri olan serenade ile bitirelim. 6 dakikalık bir dinleti, sizlere terapi gibi gelecektir.

buyrunuz.


kaynak: beynimin çırpınan son nöronları. k1tr k2alm

işbu tanım, schubert dinlerken yazılmıştır.
devamını gör...
gustav klimt, "schubert at the piano" (1899)

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
devamını gör...
31 yılcık hayatına 600'ün üzerinde lied sığdırmış avusturyalı besteci olarak tanınır.

babasının desteklemesi ile sıkı bir müzik eğitimi almış ve ölene kadar çalışmıştır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
devamını gör...
1.56 olan boyunu daima kompleks yapması,yalnızlığı,hiç kendine ait piyanosunun olmaması,genç ölmesi... bir çok acıdan çıkan nice yaratı. bana en dokunanı ise yaşamını şu cümleyle özetlemesidir; geçmişten pişmanlık,geleceğe umut,yaşadığım andan asla tatmin olmamak.işte bütün hayatım.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"franz schubert" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim