gertrude bell, ayrıcalıklı bir aileye mensup ingiliz kadın casus ve seyyah. nişanlısını çanakkale savaş(lar)ı sonucu kaybetmiştir. aşkının ölümünden duyduğu intikamı dışa vurmuştur: bugünkü ırak sınırını kendi elleriyle, cetvelle çizmiştir.
ölümü de aynı şekilde ırak'ta olmuştur.
devamını gör...
7 dil bilip arkeolojik kazı yapıyorum ayağına ülkelerin kuyusunu kazmış. intikam, soğuk yenen bir yemektir sözünün cisimleşmiş halidir.
devamını gör...
arabistanlı lawrence olarak bilinen t.e.lawrence’ı (bir anlamda) yetiştiren, ona yol gösteren, akıl hocalığı yapan, onun nüfuzlu kişilerle ilişki kurmasını sağlayan kişidir. bell, savaştan sonra da arabistan’daki yaşamını sürdürmüş ve günümüz orta doğusunun biçimlenmesinde büyük rol oynamıştır. o dönemde birleşik krallık'ın (görece) en güçlü kadını durumuna gelen gertrude bell, başta ırak olmak üzere arap yarımadasındaki ülkelerin sınırlarının çizilmesinde belirleyici olmuştur.

(bkz: çöl kraliçesi)
devamını gör...
biyografisinin "janet wallace" tarafından "çöl kraliçesi" adlı kitapta ırak meselesinde "kemal atatürk'ün " hamlelerinden çekindiğini söylemektedir.
devamını gör...
(bkz: gertrude margaret lowthian bell)
devamını gör...
oxford'da tarih bölümünü birincikle bitirmiş ilk kadındır.
dağcıdır...isviçre alplerinde bir zirveye tırmanmış ve şu an bu zirve kendisinin adıyla anılmaktadır. (bkz: gertrude zirvesi)
sekiz dil bilen bir dilbilimci.
türkiye, suriye ve ırak’ta çeşitli kazılar yapmıştır. bu onu bir arkeolog yapar.
gezerken bulunduğu tüm yerlerin fotolarını çekmiştir. bu onu iyi bir fotoğrafçı yapmıştır.
iki kez dünyayı dolaşmıştır. bu onu iyi bir seyyah yapar.
ortadoğu'da bulunmuş. ingiliz'lerin çıkarları için ajan olarak çalışmıştır. ortadoğu'nun kaderini değiştirmiş önemli karakterlerden biridir.
iranlı şair hafız’ın divan’ını ingilizce’ye çeviren bir edebiyatçıdır.
1915’te lawrence ile birlikte kahire’de bulunan ingilizler’in arap bürosuna katılmıştır.
1919 yılındakiparis barış konferansı'na delege olarak katıldı. ırak’ın sınırlarını çizen kadın olarak bilinmektedir.
nişanlısını çanakkale savaşında kaybetmesi ile osmanlı'ya düşmanlık duyduğu rivayet ediliyor ve arapları osmanlıya kışkırtmaya bu şekilde başladığı riyavet ediliyor. mezopotamya sivil yönetimi isimli kendisinin yazmış olduğu kitapta arap aşiretlerinin liderlerini osmanlı’ya karşı nasıl kışkırttığını anlatılmıştır.
kaynaklar:
tr.wikipedia.org/wiki/Gertr...
dergipark.org.tr/tr/pub/tar...
dergipark.org.tr/tr/pub/tar...
nicole kidman'ın başrolünde oynadığı queen of the desert isimli bir filmide varmış. izlemek lazım.
devamını gör...
geçenlerde filmini izlemiştim. filminden aşırı etkilendim, nicole kidman'ın oyunculuğundan mıdır bilinmez. filmin sonunda biraz araştırıp öğreneyim derken ingiliz ajanı olduğunu ve osmanlıya karşı ciddi casuslukları olduğunu öğrendim. açıkçası biraz yıkıldım ama burada değinmek istediğim şu, kadın çöllerde şahane işler peşinde ömrünü harcamış -ki cidden büyük bir şevkle yapmış bunu- büyük olaylara karışmış ve bana kalırsa harika bir hayat geçirmiş.

pekiii ben neden yıkılmıştım, üstelik filmi beğendiğim için suçluluk bile hissettim, işte burasını anlamlandıramıyorum. yani evet osmanlı devleti benim de atalarım, evet ben bu topraklarda doğdum ve bütün bunlarla övünmem gerek değil mi? peki neden aslında epey etkilendiğim ve başarılı bulduğum bir hayat öyküsü (sırf atalarıma bir şekilde zararı dokunmuş olma ihtimali yüzünden) beni yıktı?

bunun üzerine bir süre düşündüm ve şu sonuca vardım. geçmişte ne yaşanmış olursa olsun, ben bu kadını yaptıklarından ötürü tebrik ediyorum. evet ben bu kadından, başarılarından (ki beni sorgulatan kısım burasıydı) etkilendim. bizim tarihimizi ne derece etkilediği de üzülerek söylüyorum ki umrumda değil. tarihe adını yazdırmış önemli bir kişilik imiş kendisi ve bana kalırsa kendisini başarılı bulmam için bu epey önemli.
devamını gör...
gertrude margaret lowthain bell.
1868 doğumlu ve 1926'da ölen bell ingiliz casustur. çok başarılı politik yaklaşımları ve bölgeye hakimiyeti ile bilinir.

dönemin ırak politikasının belirlenmesinde kuşkusuz önemli bir rolü vardır. ingilizleri tanımadan ırak'ı anlayamazsınız. kerkük'ü alalım gibi başlıkları görünce değinmeden edemedim.

bell'in en başarılı olduğu konuların başında arap halklarını türklere karşı kışkırtmak gelir. nişanlısı ise çanakkale savaşlarında ölmüştür.

her ünlü casus gibi ölümüne dair pek çok sır ardında bırakmıştır. kanında aşırı dozda uyku ilacı tespit edilen casusun ölümü intihar mı suikast mi hala belirsizdir.

amerika ırak'ta ve ortadoğu da dünkü çocuktur demek yerinde olur. bu toprakların esas vampiri avrupa ve ingiltere'dir.

bell ise aslında tüm bu politikalarda bir detaydır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"gertrude margaret lowthian bell" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim