hatun sözcüğü nerden gelir.?

"ıı/vııı. yüzyıla ait yan yana kağan ve katun (hatun/kadın) resimleri basılmış “ay yıldız tamgalı” göktürk parası. türkçe’de kullanılan “kadın”, göktürk hanlarının eşlerine verilen khatun (katun) sözcüğünün hatın ve hatun şeklinde değişmesinden gelmiştir."

(*

"göktürklerde ve uygurlarda kadın: orhun kitabeleri'nde devlet işlerini bilen katunlardan (hatun) söz edilir. kağanın hanımı olan hatun da tıpkı kağan gibi töre ile bu makama oturur ve kağan ile birlikte ülkeyi yönetmektedir."

(*

χatun/ḳatun "kraliçe" [orhun yazıtları (735)]

"yasal eş, zevce" [(1300 yılından önce)]
devamını gör...
sözcüğü göktürklerden daha eskiye dayanırabiliriz, soğdca kökenli bir sözcüktür. soğdça kral anlamına gelen '' χwatāw'' sözcüğüne soğdca +ni dişil eki getirilerek kraliçe anlamı verilmiştir. aşağıdaki alıntı da daha ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir.

--- alıntı ---

soğdca χwatāw (kral), mö 3. yy"da baktria krallarının ünvanı olan eski yunanca autokrátōr sözcüğünün tam çevirisidir; +ni sogdca dişil ekidir. hun kraliçelerinin unvanı olan χatīka aynı irani sözcüğün, +ika dişil ekiyle yapılmış bir varyantını temsil eder (bailey 35).

--- alıntı ---
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"göktürkçe kökenli hatun kelimesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim