üst başlık: (bkz: merdivenaltı_müzisyen ile ufak tefek müzikoloji), (bkz: rönesans müziği)
çok kafa karıştıracak bu ama hadi bakalım deneyelim.
ortaçağ ve rönesans'ta kullanılan bir solfej yöntemi. hexachord halinde 6 notaya bölünmüştür*.

bu hexachordlardan 3 çeşit vardır. natural(doğal) hexachord günümüz solfeji ile do ve la arasıdır. durum(sert) hexachord günümüz solfeji ile sol ve mi arasındadır. molle(yumuşak) hexachord ise günümüz solfeji ile fa ve re arasındadır ama si notası bemoldür.

hexachordların bir şeması

guidonian hand dediğimiz bu el ile de parmakları kullanarak bu solfej isimlerini gösterebiliriz. eğitmenler nasıl günümüzde solfej kullanıyorsa o dönemde ise bu tekniği kullanırmış.

ilginç bir hikaye: sistine şapeli yeni bir koro şefi alırken seçmelere katılanlara bir melodi vermiş, ve onların oracıkta o melodi üzerine hem doğaçlama bir eşlik armoni söylemesi, hem de diğer iki eliyle doğaçlama ayrı eşlik armonileri göstermesi istenmiş. tek bir kişi bile sınavı geçememiş.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"guidonian hand" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim