fotonların momentumlarından kaynaklanan itmeyi kullanarak uzay araçlarını hareket ettiren araç.

güneş'in yaydığı radyasyonun çok küçük bir kısmını kullanabiliyoruz dünya üzerinde. uzayda ise bol miktarda radyasyon bulunuyor. 1970'li yıllardan beri radyasyonun gücünü uzay araçlarını itmek için kullanma fikri üzerinde duruluyor ama teknolojik gelişmeler bunu ancak 1980'lerden hatta 90'lardan sonra mümkün hâle getirdi.

bu yöntemde hafif malzemelerden yapılmış* yansıtıcı aynalar, üstlerine düşen güneş ışığının fotonlarında mevcut olan momentumundan gelen enerjiyi, yani aslında radyasyon basıncını, aracı hareket ettirmek için kullanıyorlar. normalde herhani bir ışık kaynağı sizin hareket etmenizi sağlayacak kadar büyük basınca sahip değil ama eğer bu "yelken"leri çok geniş yapar ve radyasyona da yeterince uzun süre maruz bırakırsanız bu gerçekleşebilir. bu sayede örneğin bir aracın yörüngesinde düzeltme yapabilmek için gerekli manevraları gerçekleştirebilirsiniz. bu tür işlemler güç ve dolayısıyla yakıt gerektirdiğinden, normal şartlarda maliyetlidir. güneş enerjisi kullanmak ise maliyeti oldukça düşürür.

yelkenler, ihtiyaca bağlı olarak birkaç 10 metre ile 1 km arasında genişliğe sahip olabilir. görünüş olarak genellikle bir uçurtmaya benzerler. güneş sistemi içerisindeki görevlerde bu teknoloji kullanılabilir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

görselin kaynağı
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"güneş yelkeni" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim