20 şubat 1889'da istanbul'da doğan hulusi behçet 1910 yılında tıp öğrenimini gülhane askeri tıp akademisi'nde tamamlamıştır. bu süreçte fransızca ve almanca öğrenmiştir. 1918'de ilk önce budapeşte'de, sonra berlin'de charité hastanesi'nde çalışmıştır. soyadı kanununun ilanından sonra parlak ve zeki anlamına gelen "behçet" soyadını almıştır. 1933'te istanbul üniversitesi deri hastalıkları ve frengi kliniğine "profesör" olarak atandı ve profesör unvanını alan ilk türk akademisyen oldu. aynı tarihlerde behçet, zamanın en önemli dermatoloji dergilerinden biri olan "dermatologische wochenschrift"in yazı kurulunda görev almıştır. yine aynı yıl medizinische welt'in yazı kuruluna seçilmiştir. hulusi behçet, 1937-1939 yılları arasında yayınladığı makalelerde, takip ettiği üç hastada ağız ve genital bölgede aftöz belirtiler, gözde de çeşitli bulgular bulunduğunu gözler ve bunun yeni bir hastalık tanımlaması olduğunu anlatır. 1939'da ordinaryüs olan değerli akademisyenin bu teşhisi uzun süre bilim dünyasında kabul görmez. 1947'de uluslararası cenevre tıp kongresi'nde yapılan bir öneriyle, dr. behçet'in bu buluşu "morbus behçet" olarak adlandırılır. daha sonra dilimize "behçet hastalığı" olarak geçen bu teşhisle dünyada sayılı bilim insanları arasına girmiştir. türkiye'nin en iyi dermatoluğu olan hulusi behçet, 8 mart 1948'de istanbul'da hayata gözlerini yummuştur.

kaynak bağlantılar;
www.hulusibehcet.net/behhay...
www.aa.com.tr/tr/portre/beh...
islamansiklopedisi.org.tr/b...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hulusi behçet" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim