matrix'in hayatımıza soktuğu özlü sözlerden biri; "ignorance is bliss". türkçesi; "cehalet erdemdir"
devamını gör...
bilen; yani okuyan, araştıran, bilinçli insanın etrafındaki olaylara karşı kafa yormasından dolayı mutluluğu yaşamakta zorlandığını, buna mukabil etrafındaki olanlara duyarsız olanların daha mutlu yaşadıklarını ifade eden bir görüş. yıllardır bilinegelen bir mottodur.

(bkz: cehalet mutluluktur)
devamını gör...
thomas gray tarafından yazılan ve zaman içinde anonimleşen “ cehalet mutluluktur” anlamına gelen sözdür.

bu söz yazar tarafından 18. yüzyılda yazılmış olmasına rağmen sanki dünya üzerinde geçirilen bütün dönemler için geçerlidir. çünkü gerçekten cehalet insana anlamsız bir mutluluk verir.

evet bilmediğimiz şeylerden korkmak gibi bir alışkanlığımız var genetik kodlarımıza işlenmiş ama zamanla fark ediyoruz ki dünya hakkında ne kadar çok şey bilirsek, dünyayı ne kadar iyi anlarsak o kadar acı çekiyoruz.

öğrendikçe acı çekmek için daha çok neden buluyoruz. halbuki sadece kendimize dönüp hiçbir şeyden haberdar olmadan yaşasak belki de gerçek mutluluğu bulabileceğiz. eğer tercih edeceğimiz şey bu sanal mutluluksa tabii.

milattan önce beşinci yüzyılın sonunda yaşamış büyük tragedya yazarı sophokles thomas gray’den çok önce bu durumu “ to be wise is to suffer” şeklinde ifade etmişti kral oedipus’ta.

bağlamına bakılmaksızın bilmek acı çekmektir, o halde cehalet elbette ki mutluluktur. yine de yüzeysel bir mutluluğu derin bir acıya tercih eden insanlar sayesinde bu dünyanın katlanabilir bir yer haline getirilmesini beklemekten fazlası gelmez elimizden.

siz ne olursa olsun kant’a da kulak verin. sapere aude, bilmeye cüret et.
devamını gör...
farklı şekillerde yorumlanan bir sözdür: "cahillik mutluluktur", "cehalet erdemdir", "kayıtsızlık lütuftur" vs.. dinî metinlerdeki cennetten kovulma olayıyla da ilişkilendirilir; adem ve havva, onlara bilgelik sağlayacak meyveyi yemeseydi cahil bir şekilde mutlu mesut yaşayacaklardı gibi yorumlanır.

bu mesele, thomas gray'in bir şiirindeki bir cümlede geçer ama sözün tamamı bu şekilde değildir, sözün orijinali, "where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise" (cehaletin mutluluk olduğu yerde bilgelik aptallıktır) şeklindedir.

"ıgnorance is bliss" ifadesini, "cahillik mutluluktur" şeklinde çevirirsek bu önermenin yanlış olduğunu düşünüyorum.cahilliğin de bilgeliğin de mutlulukla hiçbir ilişkisi yoktur.zaten mutluluk, sürekli bir ruh hali değildir.insan, onu memnun eden bir şeyle karşılaştığında mutluluk seviyesi bir noktaya kadar yükselir ve sonra tekrar düşüşe geçer.bu, "cahil" insan için de "bilge" insan için de aynı şekilde seyreder.mutlu olduğunuz anın içinde sürekli kalamazsınız.hayat dalgalanmalarla ilerler."cahilliğin" ve "bilgeliğin" avantajları ve dezavantajları vardır, "cahil" insanla "bilgili" insanın mutlu olduğu ve mutsuz olduğu meseleler farklılık gösterir ama her insanın modunu düşüren şeyler vardır.bu söz aslında "bilgi güçtür", "bilim bizi mutlu eder", "aydınlanmacı düşünce her sorunumuzu çözer" gibi romantik söylemlerin ters bir yansımasıdır ve kendini, karşısında konumlandırdığı kişilerden daha üstün olduğunu ve belki de hayatın sırrına erdiğini düşünen insanların , kendi memnuniyetsizliklerine giydirdikleri entel bir kılıf haline gelmiştir.bu söylemin, "okumuş kesimin bir tarafları kalkmıştır, hep zevk sefa içinde yaşarlar, hiçbir şeyi umursamazlar, kendi dünyaları içinde yaşarlar ve bütün pis işleri bize yaptırırlar " gibi bir söylemden pek bir farkı yoktur.
devamını gör...
ortadoğu toplumları için söylenmiş gibidir.
devamını gör...
hayatımın mottosu olmalı diye düşünürken , hayatın kanunu olduğu acı gerçeği ile karşılaşmak beni ziyadesiyle üzüyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ignorance is bliss" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim