ikinci el araç piyasası...

sanırım şu sıralar dünyayı ve ülkemizi oldukça meşgul eden bir konu. koronavirüs pandemisi, artan maliyetler, hammadde bulmadaki zorluklar vs. derken bir çok araç firması kapasite düşürerek daha az üretim yapmaya başladı. ancak şu da bir gerçek ki; insanlık var olduğu sürece araçlar ve araç piyasası gelişim göstermeye devam edecek.

insanoğlu arıyor, huzuru, rahatı ve güzeli. bu durum herşeyde olduğu gibi araç piyasasında da geçerli. yukardaki sebeplerden dolayı sıfır araç piyasası aldı başını gitti demek doğru olur. e tabi sıfır kendisiyle beraber ikinci el araç piyasasını da tabiri caizse göklere çıkardı. bazı abartılı şahıslara bakınca, ikinci el arabasını sıfırından daha pahalıya satmaya çalışan bile var.

kimi rahatına bakar, kimi aracının güzelliğine, kimi gram kadar boya olmamasını ister kimi de motoru temiz olsun yeterli der. peki ikinci el araç alırken nelere dikkat etmek gerekir ?

öncelikle aracı kimden aldığınızı bilmek gerekli. aracı kimler kullanmış, sizden önceki ruhsat hak sahipleri kimler ? kimde ne kadar kalmış araç, ne kadar kullanılmış ? bunların hepsini öğrenmemiz mümkün. çok basit bir sms yolu ile bunu öğrenebilirsiniz. şöyle ki; 5664'e detay yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra araç plakası yazarak, (ör: detay 90abc123) öğrenebilirsiniz.

aracın dış görünümü elbette önemli. fiziki kusurlar bir çırpıda anlaşılmaz tabii ki ancak aracın dış bölgelerindeki renk tonu farkları dikkatli bakınca görünebilir. hemen hemen her sağlıklı göz bunu seçebilir. göçükler, güneş yanıkları, deformasyonlar, paslanmalar, ezikler vs. bunların hepsine dikkatli şekilde bakın. araç eğer ki kirliyse, tozluysa ve söz konusu aracın rengi tam seçilemiyorsa aracı ya siz yıkatın ya da rica ederek sahibinden yıkatmasını isteyin. bu şekilde herşey daha net şekilde görünmeye başlayacaktır.

aracın kaputunu açıp içine bakın. kaputunu açmadan, kontrol etmeden asla ama asla hiç bir aracı almayın. sorunlu arabaların büyük çoğunluğu ön cepheden kazalıdır. ve yapılan işlemler, şasideki düzeltmeler, kaynaklar, parçaları birleştirmedeki amatörlük mutlaka bir yerde gözünüze çarpar. kaputu açtığınızda bu hasarların bir çoğunu görmeniz mümkündür.

kaputu açıp gözle kontrol ettikten sonra bir el feneri veya cep telefonu feneri yardımı ile tek tek vidaları kontrol edin. kaput işlemliyse, düzeltme, boyama vs. söz konusu olmuşsa eğer vidaların üzerindeki boyalarda aşınmalar meydana gelmiştir. diyeceksiniz ki ya tekrar boyamışlarsa ? inanın en kaliteli boyayı da kullansalar, en kaliteli işçiliği de yapsalar mutlaka bir yerde defo kalır ve orijinal boya olmadığı anlaşılır. fabrika boyası gibi asla olmaz.

araçta macun olup olmadığını kontrol edin. araç tavandan işlem görmüşse eğer bolca macun kullanılmıştır. işçilik kötü ise zaten bu gün gibi bellidir. fakat işçilik iyiyse ve gözle seçmeniz mümkün değilse bu ancak bir ekspertizde ortaya çıkar. yine de kapılarda ve bagaj kısmında macun olduğunu anlamanız için bir kaç metot mevcut. aracın bagajını açıp yukarıdaki hareketini kontrol edin. bagaj amortisörleri macun varsa bagajı tutmakta zorlanacaktır. çünkü macunla işlem yapılan bagaj kapağı orijinalinden daha ağır olacaktır. ayrıca macun kısmına dokunduğunuz zaman betona dokunuyormuşsunuz gibi bir his verir. tak tak edip vurduğunuzda orijinal kısımlardan çok daha farklı bir ses çıkar. kapılarda ise kaputta yaptığınız işlemi yeniden yapmanız gerekir. bağlantı vidalarını kontrol edin. hiç bir sanayi sitesi, hiç bir kaporta ve boya ustası fabrika orijinali gibi bir boya atamaz. kapıda değişen ve sök-tak olayı olmadığını anlamak için de yine vidalar rehber olacaktır.

tüm bunlardan sonra gelelim aracın motoruna. motora dışardan bakarak anlamanız pek de mümkün olmayabilir çünkü bir motor ustası değilsiniz. motor ustaları dahi bazen yanılabilir ve fark etmeyebilir. yine de kaput açıkken, araç çalışır vaziyette kalmalı ve motorun sesini dinlemelisiniz. motorun düzgün çalışıp çalışmadığını, tekleme yapıp yapmadığını, kayışlarda veya zincirlerde sürtme olup olmadığını anlayabilir ve görebilirsiniz. araç motoru düzgün çalışmıyorsa mutlaka aracın sesinde bir sorun vardır. üfleme dediğimiz olay "genelde" motor yağı kontrol çubuğunun olduğu yerden kontrol edilir. burada beyaz duman görünüyorsa araç motorunda büyük bir problem olabilir. ama her duman da illa ki bir sorun olduğu anlamına gelmiyor, bilesiniz.

bunlara baktıktan sonra eğer ki içinize sinmiyorsa vazgeçin. ama eğer ki gönlünüz rahatsa önce bir ekspertize ardından da sağlam bir motor ustasına giderek aracı kontrol ettirin.

nacizane görüşüme gelince, önden kazalı araç alınmaması yönünde tavsiye vermem mümkün.
devamını gör...
iyi bir exper bulmak.
başka bir şey yapmanıza ya da bilmenize gerek yok
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim