basligi yok. sasirmadim. o derece gereksiz bir okul cunku. neden kol gibi uzun yazdim? bugun bogazici'nin de iletisim acacagini soyluyorlar. komedi. burayi okuyan bir tane kirk yasindan kucuk genc kardesimi buralari yazmaktan caydirsam kardir.

once rakamlar: ulkede 71 iletisim fakultesi var. her yil 15 bin kadar kontenjan aciliyor. mezunlarin sadece yuzde 5'i alanda is bulabiliyor. yaziyla yuzde bes.

ben ulkede sadece 5-6 tane iletisim fakultesi oldugu donemde severek ve isteyerek, puanim istanbul hukuk'a filan da yettigi halde ankara iletisim'i kazanip bitirmis bir insan evladiyim. seneler boyu tek gun ac kalmadim evelallah. elli yerden istifa ettim, elli yerden kovuldum ama hic ac kalmadim. su an yurtdisinda uluslararasi bir yayin kurulusunda calisiyorum ve bu satirlari okuyan 40 yasindan kucuk kardeslerime soyleyecegim tek sey var: dil bilseniz bile buyuk ihtimalle issiz kalacaginiz bu fakulteyi yazmayi dusunmeyin.

turkiye'deyken 2016'da ust kat komsumuzun yegeni beni aradi. dedi `abi ben iletisim yazacagim, ne dersin?` dedim `hayir. yazma. is bulabilecegin iki yillik bir okul yaz. sonra acik ogretimfilan oku dort yillik mezunu olmak icin ama yine de iletisim yazma.` dedi `niye?` dedim `issiz kalacaksin. iki sene once ben buradayken hanimi aramis komsumuz `senin beyinin cevresi vardir, cocugu bir yere sokabilir mi?` keske elimden bir sey gelseydi. turkiye'deki meslek hayatinin son dokuz yilini ankara'da ttnet ve trt'de gecirmis biri olarak istanbul'daki produksiyon ve televizyon camiasindan baglantilarim cok da kalmamisti. cogu su anda ust duzey yonetici filan olan arkadaslar da `valla gelsin bir bakalim ama cok para veremeyiz baslangicta biliyorsun.` dediler. cocuk ankara'dan oraya tasinip ac kalacak. ne yapti sonra bilmiyorum ama ben demistim.

meslek hayatimda tv8 haric (mng holding zamani) hep kalburustu yerlerde calistim. iyi paralar kazandim, guzel insanlar tanidim. coguyla cehennemin dibinde olmama ragmen hala gorusuruz filan. ama su hayatimda en cok pisman oldugum sey, iletisim okumamdir. bu zekayi cok daha iyi ve verimli bir iste kullanabilirdim. bakin, gazetecilik okudugum halde senelerce televizyonculuk yaptim ben, muhabir de olmadim. oyle alakasiz bu isler.

71 iletisim fakultesi. yerel medya zaten yok turkiye'de. abd'deki gibi saatine 18-20 dolar alip aclik sinirinda calisabileceginiz yerel kanallardan sonra (ki cogu fox'a ya da baska bir ulusal aga baglidir) metropollere kapak atabileceginiz bir medya ortami da yok turkiye'de. bu isler hep tanidikla oluyor artik turkiye'de. trt world'un kadrosu tamamen kartal imam hatip'lilerce, burokratlarin ne idugu belirsiz kizlariyla oglanlariyla doldurulmus. turkiye'de calisp da karninizi doyurabileceginiz parayi verebilecek televizyon sayisi cok az. o zamanlar biz de azdik ve iyi paralar kazaniyorduk ama her yil on binin uzerinde mezunun calisabilecegi adam gibi televizyon yok inanin. produksiyonda sansiniz olabilir ama bunun icin illa ki iletisim okumaniz sart degil. teknige merakliysaniz her sey youtube'da var. after'mis, 3d'ymis, kurguymus hepsini anlatiyorlar. salak degilseniz yapa yapa ogreniyorsunuz ama bunun icin fakulte okumaniz sart degil.

ben iletisim'in bir bakis acisi kazandirdigi mevzuuna da inanmiyorum. okudugum okula kalas girip kalas cikan o kadar cok kisi oldu ki. simdi ekranda goruyorum bazilarini. `o zaman da aptaldin lutfucum` diyorum. boyle bir iki sene parliyorlar, sonra bir daha hicbir yerde gormuyorum. bu bahsettiklerim de belki 25 yildir ankara'da televizyonculuk, gazetecilik yapan adamlar. tek yanlisla defterleri duruluyor.

bu is hobi olarak zevkli. youtube diye bir site kesfettim gecen hafta, cok guzel. cok tutar bence. video filan yukluyorsun, canli yayin yapabiliyorsun. eskiden koca canli yayin arabalariyla yapilan isler, bir telefon bir tripodla yapilabiliyor. citizen journalism diye bir sey var ayrica. devir degisti. baska bir sey okuyun, o alandan gelen parayla hayatinizi surdurun. bu isi de amator bir sekilde yapin. belki biraz eforla cok daha basarili olursunuz.

ha illa ki ben kasiniyorum diyorsaniz teknik bir is yapin da ac kalmayin. yurtdisinda da bu isi yaparim diyorsaniz dil ogrenin. abd'de bu isler 100 yildir yapiliyor. ben de pat diye is bulamadim alanimda. iki sene boyunca yapmadigim is kalmadi: warehouse'ta kutu actim kapadim. pastanede calistim. pizza dagittim. ama bir sekilde sonunda alanimla ilgili dunyanin ilk 3 sirketinden birinde is buldum. herkesin hikayesi boyle degil, olmak zorunda da degil. zaten statu sorununu cozemezseniz abd'de boyle bir is yapamazsiniz. teknik bir is yapiyorsaniz zaten abd'de olmaniz sart degil. fiver'da filan ne paralar kazaniyor insanlar... demek isterdim ama uc kurusa is yapan onun bunun cocugu hintliler de alan birakmamis. tum dunyayi yoket butonu olsa, kenarindan dokunup sadece hindistan, pakistan, banglades, endonezya ve cin'i haritadan silerdim. avara mu sarkisindan ogendigim kadariyla onlar da dunyaya dunya diyorlar. ekmege de nan diyorlar. kurtce'de ekmek: nan. ilginc etimolojik baglantilar...
devamını gör...
tam da ilk tanımda anlatılan nedenlerle 1 yıl okuyup bıraktığım fakültedir.

görsel iletişim tasarımı bölümü özelinde konuşursam bu bölümü okumak yerine kendiniz öğrenin.

kocaeli üniversitesini biliyorum. imkanları sınırlı. özel yetenek sınavı ile öğrenci alırken vazgeçip merkezi sınavla almaya başlamışlar. ben de öyle kazandım ama hiç bana uygun bir yer değildi.
devamını gör...
kontejyanları istihdam ve ilgili üniversitelerin teknik olanaklarına göre çok fazla ve gereksiz.ders yükü de buna paralel.
devamını gör...
kız öğrencileri çok güzeldi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"iletişim fakültesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim