duygu durumu değişimleri(heyecan, stres) sonucu kişinin ya ishal ya da kabız olması durumu. ek olarak sınav sabahları midesi bulanıp bir şey yiyemeyen bireylerin de bu gruba dahil olduğunu düşünmekteyim.
devamını gör...
mide ve bağırsak sisteminin en sık görülen işlev bozukluklarından biridir. bu rahatsızlık sadece kalın bağırsağı değil, tüm sindirim sistemini etkiler. ayrıntılı tıbbi muayenelere rağmen genellikle şiddetli olan sindirim şikayetlerine ilişkin organik bir sebep bulunamaz. sanayileşmiş ülkelerde nüfusun yaklaşık yüzde 20'sinin hafif veya ağır şiddette huzrusuz bağırsak sendromundan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. bu rahatsızlığın kadınlarda görülme oranı erkeklere göre iki kat daha fazladır. genellikle şikayetler ilk olarak 20 ila 30 yaşları arasında ortaya çıkar ve aylar ya da yıllar boyunca sürer.

irritabl bağırsakta görülen tipik şikayetler karın ağrısı, karın krampları, şişkinlik ve kabızlık ve/veya ishaldir. stres, semptomların daha da şiddetlenmesine sebep olur. şikayetler bazen dışkılama sonrası kaybolur veya özellikle fazla yenilmesi durumunda yemekten sonra artar. bu durumda sindirim enzimlerinin yeterli olmaması ve buna bağlı olarak şişkinliğe yol açan çürüme ve fermentatif dispepsi oluşumu söz konusu olabilir. bazen bağırsağın tam boşalamaması duygusu oluşur. bunun yanı sıra mide yanması, geğirme ve bağırsaklarda guruldama oluşabilir.

diğer organik hastalık ihtimalleri ortadan kaldırıldıktan sonra yani şikayetlere yol açabilecek diğer sebeplerin olmadığından emin olunduktan sonra irritabl bağırsak teşhisi koyulabilir. hastalık oldukça rahatsız edici olsa da tehlikeli değildir.
devamını gör...
yaşamsal bir tehdit oluşturmamakla birlikte yaşam kalitesini epey düşüren tuhaf bir hastalık. yapısal bir bozukluk ile değil de
sinir-stres yüzünden vuku bulduğundan kesin bir tedavisi de yok bu meretin. bazı yiyeceklere karşı aşırı tolerans gösteriyor vücut. hastalıktan muzdarip kişinin bu yemekleri iyi tanıması lazım. tuvalete ulaşamayacağı yerde o yiyeceklerden biri yenirse kabusu yaşatıyor tuvalet bulana kadar. tek iyi yanı da bu zaten. ihtiyacını görünce bitiyor kabus.
devamını gör...
tanım: bağırsak florasındaki bozuklukların da neden olduğu, bir çok kişinin sosyal sorunlar yaşamasına neden olan bir hastalık türü.

yıllarca kendini ibs sanan biri olarak fmf hastası olduğumu öğrendiğim zamanı hatırlıyorum da ne büyük yanılgıymış. bu tür çok kişi olabileceğini düşünerek uyarmak istiyorum. ailevi akdeniz ateşi nöbetleri sırasında bu tür semptomlar görünüyor.

not: uzunca güncelleyeceğim bu gönderiyi daha sonra.
devamını gör...
karın ağrısı, karın krampları, şişkinlik ve kabızlık ve/veya ishal semptomlarının etiyolojisi araştırıldıktan sonra hiçbir organik neden bulunamazsa yönelinecek tanıdır.
devamını gör...
bende, olur olmaz karın ağrısı, daha yemeği yerken başlayan hareketlilik ve şiddetli ishal olarak yıllarca devam etti. o kadar uzun zaman devam etti ki, doktorlar bu şikayetlerimi hiçbir nedene bağlayamadı çünkü tüm nedenler ortadan kalkıyor ama şikayetlerim hep devam ediyordu. kaç defa kolonoskopinin kıyısından döndüm. sonra bir gün kesiliverdi kendiliğinden. zordur bununla uğraşmak.
devamını gör...
hayatımın 13 yılına damga vurmuş hastalık. çok zordur. yaşayan için de yaşayana eşlik eden için de.
kişiden kişiye değişen yiyecek hassasiyetleri mevcuttur. mide rahatsızlığı gibi değildir. mideniz ağrıyorken yaşayabilirsiniz. tuvaletten çıkamıyorken yaşayamıyorsunuz arkadaşlar. "hayatta kalmak yaşamak demek değil." ibs semdorumlu hasta, 2013, istanbul.
devamını gör...
nedendir bilmem bizim ülkede ciddiye alınmayan ve rapor yazılmayan hastalık. o kadar geri kalmış bir ülkeyiz ki stres sebebiyle evinden, tuvaletten çıkamayan insana "ibs ne ki? o hastalık mı?" diye cevap veren doktorlarımız var. şu an karnım beni uyutmayacak derecede ağrıyor ve yarın uykusuz ve dinlenmemiş işe gidecek bir ben var. ben şimdi faydalı olacağım öyle mi? bazen o kadar sık tuvalete gidiyorum ki vücut artık aşırı yorulup o gün içinde adım atamayacak hale geliyorum. hastalık tüm enerjimi daha gün yeni başladığında çoktan tüketmiş oluyor. bazen kendimden öyle geçiyorum ki serum almadan kendime gelemiyorum. dikkatimi toplayamıyor, anlatılanları anlamıyor, okuduklarımı hatırlayamıyorum. her gittiğim doktora ibs olduğumu söylemek zorunda kalıyorum çünkü çoğu ilaç dokunuyor. kapıdan stres yapma diyip gönderişleri her seferinden sinir ediyor, bunu bende 5-6 yıldır biliyorum ama stres yönetimi herkes için kolay değil. çoğu ibs hastası gibi gluten ve şeker hastalığımı ilerlettiği için aşırı sağlıklı beslenip, spor yapıyorum ama stresim sadece azaldı.
hastalığın çoğu kişi tarafından bilinmeyen tarafı yiyecekler bağırsaklarda sindirilmediği için vitamin, mineral eksikliği ve kansızlık yaşamanız. aynı zamanda bağırsağın bu saçma sapan çalışma biçimi beklediği sağlıklı besinleri alamayınca, bağırsak yüzeyindeki zararlı bakterilerin çoğalmasına ve sizin daha da zor günler geçirmenize sebep olur. hayati tehlikesi yoktur sözlerine inanmayınız. hastalığın bünyenizdeki ciddiyetine göre değişir. ben 38 kilo oldum bir sene, hangi olmayan hayati tehlikedir bu? pandemi başladığında gittiğim doktor seni işe başlatmam öldürmem gibi bir şey, risk alamam dedi. sağda solda sürekli hafife alınan bu hastalık hastanın hem sosyal, hem fiziksel, hem duygusal, hem iş, hem ev hayatını inanılmaz derecede olumsuz etkilemekte. hastalığım arttığı için arkadaşlarımla buluşamadığım ya da sırf işten yine izin almayayım diye sabah 6 da kalkıp hastanede serum aldığım çok zamanı biliyorum.
yine de bu hastalığın crohn ve kolit habercisi olduğunu söylemeden geçmeyelim. benimkisi sürekli olarak crohn taklidi yapmakta, bu sebepten düzenli kontrole gidiyorum. son yapılan testlerimde glutenin bağırsak yüzeyini kazıdığı çıktı. her seferinde küçük sürprizler yapıyor.
herkesin kendi çözümünü kendisi bulması gerekse de genel olarak bana iyi gelen şeyler:
- prebiyotikler, probiyotikler (bu noktada süt ürünlerine alerjiniz varsa hap olarak almanız daha faydalı olacaktır. ben kvas, kombucha gibi ürünler de tüketiyorum)
- gluten ve işlenmiş şeker tüketimini kesmeniz (bende inanılmaz işe yaradı, neredeyse hastalık yok gibi ama bırakması zor oldu)
- spor yapıyorum
- moralimi bozacak, beni gerecek, stres yapacak şeylerden uzak duruyorum
- enerjimi emen toksik insanlardan uzak duruyorum
- bana keyif veren şeyleri daha çok yapmaya, onlara daha çok zaman ayırmaya çalışıyorum
- düzenli uyku hastalık için inanılmaz faydalı. akşam 10 da yatıp sabah 6 da kalktığım zamanlarda kendimi enerjik hissediyorum.
- alkol tüketmeyin. alkol tüketmem lazım diyorsanız distile olanları için ama alkol tüketmeyin. ben ertesi günü kesinlikle kıvranarak geçiriyorum. alkol tüketmeyin.
- alerjiniz olan, bağırsağınıza dokunduğunu fark ettiğiniz yiyeceklerden uzak durun.

sanırım son ve en önemli tavsiyem sizi anlayan bir doktora gidebilmeniz.
devamını gör...
illet bir hastalık
maalesef bende de var ve mideme vuruyor direkt istifra ile sonuçlanıyor. yoğun stres altında kalan her insanda da çıkma ihtimali yüksek.
devamını gör...
berbat şeydir.
sağlıkçıyım biliyorum.
devamını gör...
ev yapımı elma sirkesi ile hayatımı bu hastalığın pençesinden kurtardım, çok şükür. her sabah bir yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak suya katıp içiyorum. gün içindeki sindirime ve bağırsak hareketlerine çok iyi geliyor. deneyin lütfen.
devamını gör...
son 10 yılımı hiç eden hastalık. hayat kalitesini ciddi ölçüde düşürür. seyahat edemezsin, misafirlikte rahatça yiyip içip oturamazsın. hep bir konfor alanına dönme çabasında olursun. belki bu hastalığa yeni yakalanmış arkadaşlar okur bu entryi. hastalık zaman geçtikçe aynı şiddetle devam etmiyor arkadaşlar. daha iyiye gidiyorsun. şuanda zor durumdaysan bil ki hep böyle devam etmeyecek. beslenmene dikkat et. bir diyetistenden yardım al. ibs için özel diyet var.(düşük fodmap) stresten de uzak durmak lazım tabi.
devamını gör...
bağırsaklar vücudun 2.beynidir resmen kendilerine ait bir psikolojileri vardır. stres durumunda davranışı en çok değişen 2.organdir.
devamını gör...
konjenital glikozilasyon defektlerinin yanında biraz afedersiniz tırt duran, fodmap diyeti ile adam olan bağırsaklar, bağırsaklarımız.
devamını gör...
en az 3 aydır devam edem karın ağrısına eşlik eden belirtilerin olduğu rahatsızlık.

dışkılamayla birlikte rahatlayan karın ağrısı, dışkılama miktarında artış, dışkı şeklinde değişiklikle karakterizedir. dışkılama sonrası rahatlayamama hissi vardır. ishal ve kabızlık dönemleri olur.

tedavide antispazmolitikler, gabapentin, pregabalin türevi ilaçlar kullanılır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"irritabl bağırsak sendromu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim