istanbul avrupa yakasında ist kodu ile hizmet vermekte olan havalimanı. ihale ve inşa sürecinde pek çok eleştiri ve tartışmaların odak noktası olmuştur. ilk uçuşu 29 ekim 2018 tarihinde istanbul'dan ankara'ya gerçekleştirilmiştir. işletmesi 25 yıl boyunca iga istanbul havalimanı işletme a.ş. tarafından yürütülecektir.

çok geniş bir alan üzerinde toplam 6 pist ile hizmet vermektedir. uçağınız inişe geçtiği sırada size paralel bir başka uçağın da inişini seyretmek görsel açıdan keyif verici. ana terminal binası oldukça ferah. dinlenme alanları gayet konforlu.

açılışının biraz aceleye gelmesi nedeniyle hizmete başladığı ilk zamanlarda iniş yapan uçaklar apronda uzun bir süre dolaşmaktaydılar. ancak son zamanlarda bu taksi süresinin kısaldığı kanaatindeyim. havalimanının büyüklüğü nedeniyle terminal binasının girişi ile biniş kapıları arasında oldukça uzun bir mesafe mevcut.

genel itibariyle bir değerlendirme yapacak olursak büyük, ferah ve güzel bir havalimanı denebilir.
devamını gör...
yapımına 2011 yılında başlanmış olan havalimanı. 42 ayda tamamlanarak neredeyse rekor sürede yapıldı. istanbulun konumu nedeniyle avrupa asya ve arap dünyasının tam ortasında bulunması ne kadar büyük potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. onur air'in ve turkish airlines'ın hubları burada bulunuyor. hatta thy'nin alıp tabiri caizse kutusundan bile çıkaramadığı boeing 737 max'ler burada park edilmiş durumda. tk2124 koduyla 29 ekim 2018 tarihinde açıldı. tamamlandığında yaklaşık 200 milyon* yolcu kapasitesine ulaşacak olan havalimanı. 2 terminali ve 6 adet pisti vardır. kontrol kulesinin temeli 2016 yılında atılmış olup lale figürü şeklinde inşa edilmiştir.
havalimanının kullanılabilir durumdaki kısmı ve genişleyeceği kısımlar.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
tamamlandığında dünyada yapılmış en büyük havalimanı olacaktır. halihazırda türkiyede yapılmış en büyük projedir.
eurocontrol verilerine göre pandemi döneminde avrupanın yoğun uçuş yapılan noktalarındandır.

havalimanının büyüklüğünün haritada kapladığı alan.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kaynak.

en.wikipedia.org/wiki/Istan...

e be kardeşim bu 200 milyon yolcuyu hangi geniş gövde taşıyacak?
üstelik o geniş gövdeler yarı dolu uçtuğunda zarar ediyor bunu biliyorsunudur herhalde.
yıllık karadenize uçan yolcu sayısıyla istanbula yolcu uçak sayısı birmi allah aşkına?
havalimanı kurmak "aha buraya pist koydum oldu" deyip yapılacak birşey değil. aproach ve acil inişler için yüzlerce hesaplamalar yapıyorlar. kuşların göç bölgeleri hesaplanıyor. karadenizde her şehirde bir adet tek pistli havalimanı var.

bilmediğiniz şeyler hakkında konuşmamanızı öneriyorum.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
eurocontrol verileri
devamını gör...
bir hub olması imkansız havalimanı. çünkü yakıt ikmali yapmadan çok uzun menzil uçabilen uçaklar çoktan üretildi. avustralya'dan kalkan uçak, abd'ye ikmalsiz uçabiliyor artık. istanbul'un hub olma şansı zayıfladı. o nedenle âtıl büyük bir havalimanı yatırımı olarak kalacak. onun yerine marmara bölgesi'ne, gerçekten işleyecek küçük havalimanları yapılabilirdi. koskoca marmara bölgesi'nde aktif kullanılan tek meydanlar istanbul'dakiler. oysa doğu karadeniz'deki küçücük her ilin kendi havalimanı var ve işliyor.
devamını gör...
deprem beklentisi ve rant nedeniyle apar topar yapildigini dusunuyorum. sonucta yapan grup belli. yerli milli cart curt diyerek hava atildi en baslarda, ama icindeki mermerler bile brezilyadan geldi. halbuki dunya rezervinin yarisi turkiye'de olmasina ragmen. hava atilacak bir durum yok. ha buyuk mu? buyuk. ısilitili pariltili mi? evet. tabi hayatinda paris'ten gecmemis, de gaulle havalimanini gormemis bir insan fazlasiyla etkilenebilir. havalimanindan cikmak icin bir saat yurumeyi basari sayabilir onlar.
devamını gör...
buranın en büyük sorunu toplu taşıma bence. iett'nin sınırlı sayıdaki seferleri yeterli değil. pinti havaist ile de olmaz bu iş. raylı sistem bir an önce gelmeli. fırsatçılara prim verilmemeli.
devamını gör...
hub ile yakıt ikmali alakasız şeyler. havayolu şirketleri yakıt ikmali yapmak için değil ekonomik gerekçelerle transit hub kullanır. diyelim ki istanbul'dan ingiltere'ye gitmek isteyenler var. aynı lokasyonda almanya'ya gitmek isteyenler de varsa iki ayrı uçak kaldırmak yerine önce almanya'ya sonra ingiltere'ye inersiniz.

ha sadece hub olacak diye milyarlarca dolar harcamak da akıl karı değil. hub olunca hava alanı para basmıyor. zaten lokasyonuyla falan berbat bir havalimanı. kışın buraya düşen sisle göz gözü görmüyor. sulak bir alan üzerine inşa edildi, şehre çok uzak ve ne yazık ki orman katliamı yaşandı. uydu görüntüleri insanın içini acıtıyor. atatürk havalimanına açılacak ekstra bir pist ve ekstra bir terminal binasıyla bütün sıkıntı çözülebilirdi. ama olmuyordu tabii, beşli çeteye daha çok yedirmek gerekiyordu.

tanım: cumhuriyet tarihinin "şimdilik" en büyük yolsuzluğu.
devamını gör...
bir çok kez maalesef kullanmak zorunda kaldığım havalimanı... maalesef diyorum çünkü çok uzak bir lokasyonda ve gereksiz büyük. evet gereksiz büyük. bulunduğu konum rüzgarlara çok açık ayrıca gerçekten yapılırken yeşil çevre bitirilmiş, doğa çok zarar görmüş.
atatürk havalimanına yapılacak revizyon ile kapasite çok rahat arttırılabilirdi, biz ise hizmet binaları dururken pistine pandemi hastanesi yaparak tamamen bitirdik güzelim havalimanını...
devamını gör...
check-in yaptırırken görevli kadının durup dururken aşırı kaba bir şekilde "bir sorun mu var" diye sorduğu, yok dediğim zaman "maskeni indir" dediği havaalanı. ilk kez böyle bir şeyle karşılaştım ve neden böyle davrandığını anlayamadım hanımefendinin.
ayrıca içeride kuşlar vardı. onlar sonra çıkabilmiştir umarım.
devamını gör...
havaalanına indikten sonra çıkışa ulaşmanın uçak yolculuğundan uzun sürdüğü mekandır.
devamını gör...
yeşilköy ( atatürk) havalimanının işlemez hale gelmesinden itibaren istanbul'daki ikinci havalimanıdır. gelecek seçim dönemi üçüncü havalimanı projesi sunan oyumu kazanır. bu şehre üçüncü havalimanı lazım.
devamını gör...
merkezi bir noktaya kurulmuş havalimanı (!)
kırklareli 'ne yapsaydınız bari.
devamını gör...
bittiğinde 5 pisti olacak havalimanı.

avrupa'da bırak 5 pisti 4 pitli havalimanı bile yok. dünyada da sadece çin'de var diye biliyorum.

inşallah 5 pistli halini en kısa zamanda görürüm.

düzeltme
pasific adlı yazar uyardı. amsterdamda ve chicago’da varmış.
devamını gör...
yapmadığımız yolculukların parasını ödeyerek ve 20 yıl boyunca da ödemeye devam ederek, yaklaşık on tane havalimanı parası harcamamıza olanak veren mega proje.
devamını gör...
ah ah o dış hatlar.... an gelir işte o an, vazgeçer akrep durur yelkovan.
devamını gör...
aşağıdaki projeler, a ko p iktidar olmadan çok önce devlet katlarında görüşülmüş, ön çalışmaları tamamlanmış, kararlaştırılmış projelerdir. a ko p döneminde ülkeye (bize ait olmayan) sıcak para girmesi nedeniyle de yapımına başlanmış, yapılmış, en sonunda da yapılacak projelerdir. a ko p nin üstüne düşmesinin en büyük nedeni yapımdan götürecekleri, "cihat payı" ve diğer cukkalardır.
1) akkuyu nükleer santrali. bildiğim kadarıyla ta 1970'li yılların başında kararlaştırılmış ve meteorolojik ölçümleri, su ve bitkilerdeki radyasyon miktarı ölçümleri yapılmıştır.
2) kuzey otoyolu
3) istanbul havalimanı
4) çanakkale köprüsü
5) izmit köprüsü.
6) kanal istanbul (bizzat "halkçı" ecevit onay vermiştir)
"düple" yolları falan saymıyorum.
bunun nedeni, işçi ücretlerini 300 usd'nin altına çekip türkiye'yi çin gibi bir üretim üssü haline getirdikten sonra üretilen malların hızlı bir şekilde avrupa'ya sevkini sağlayacak ağı kurmaktır.
o yüzden, o kadar yolcu yok demeyin. türkiye üretim üssü olursa (!) lazım olacak.
(kılışdar da ülkeyi üretim üssü yapacağız diyordu. neden a ko p'ye örtülü destek verdiği açıktı umarım)
devamını gör...
yeryüzünde ki sen en boktan en saçma sapan havalimanı olabilir. kıskananı var mı bilmem ama parmakla gösterip kıçını yere vura vura güleni çoktur.
devamını gör...
vatandaşı olmasan güzel havalimanı.sanırım en büyük sorunu istanbul ile pek alakası olmaması.son teknoloji bir havalimani ama bize göre oldukça pahalı. bizi düşünerek yapıldığını da pek sanmıyorum gerçi.
devamını gör...
istanbul ile alakası olmayan havalimanı.
devamını gör...
sigara içmeye çıkıp rüzgarla savrulan personelleri görebileceğiniz havalimanı. uçakların rüzgardan inip kalkmakta zorlandığı havalimanı. inşaatında iş güvenliği yok sayıldığı için kazaların olduğu havalimanı.
çalışanların ve firmaların tecrit edilmiş gibi odacıklara hapsedildiği havalimanı.
dünyanın en büyük havalimanı.
kim yaptı?
devamını gör...
istanbul havalimanı(iga), 2011-2018 yılları arasında istanbul'un kuzeyine yapılmış üçüncü havalimanıdır. istanbul havalimanı; yılan şeklinde, beş pistli ve dünya'nın en büyük havalimanlarından birisidir. istanbul havalimanı, aynı yavuz sultan selim köprüsü gibi rant ve talan köprüsüdür.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel yeni istanbul havalimanı'nın dışarıdan görüntüsü
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"istanbul havalimanı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim