fred'a akıl hocalığı yapan, psikanliz ve katarsis yöntemlerinin kurucusu olan avusturyalı fizyolog.
devamını gör...
psikiyatrisin babası sayılmaktadır.
temelini kendisinin attığı katartik yöntemi, öğrencisi sigmund freud tarafından geliştirilmiştir.
baca süpürme diye bilinen ve daha sonra katartik adını alan bu konuşurken tedavi yöntemini geliştirirken breuer, histeri atakları geçiren hastasının histeri sorununu kontrol etme amacıyla hastasına hipnoz yöntemini denemiştir. hastası doktorunu değiştirene kadar bu tedavi olumlu sonuçlanmıştır.
bu vakadaki hastası bertha (kendinin koyduğu isme göre anna) arasında ilişki olduğu söylentileri de çıkmasına rağmen, kabul etmemiştir.
kendisinin takip ettiği klinik vakalarında, hasta mahremiyetine saygı için hastanın isminin ve soy isminin ilk harflerinden bir önceki harfleri ele alarak o harflerden yeni isimler türetmiş ve hastalarını bu şekilde deftere geçirmiştir. (bertha pappenheim - anna o.)
(bkz: histeri)
devamını gör...
josef breuer, psikanalizin oluşumunda çok önemli bir rol oynayan avusturyalı doktor ve fizyologdur.
breuer, sigmund freud'un çalışma arkadaşı(öğretmeni olarakta geçiyor) ve psikanaliz'in kurucularındandır. nietzsche ağladığında kitabı'nın baş karakteridir.
freud’un, psikanalitik yöntemi geliştirmek için kobay olarak kullandığı ve bu yüzden ünlü olan anna o.’yu ilk tedavi eden kişiydi. enterasan hikaye burada başlıyor:

breuer onu tedavi etmek için hipnoz kullandı iyi bir ilerlemede kaydetti ama anna o. doktora özellikle düşkündü ve bu durum breuer’i rahatsız ediyordu. profesyonel ilişkileri, bir hezeyan sırasında anna o., dr. breuer’in çocuğunu doğuracağını iddia ettiğinde sona erdi.

bu hasta üzerinde uygulanan bir diğer tedavi yöntemi serbest çağrışım bertha’nın(anna o.) aklına gelen şeyleri söylemesini istemiştir. semptomların bu yaklaşımlarla hafiflediği gözlemlenir.akla gelen kelimelerin bilinçaltının çağrışımları olduğu savunulur. ilerlemeler kaydedildiği noktada hastanın doktor'dan hamile kaldığı söylenimi yalancı gebelik psikolojik bozukluğun fiziksel bir yansıması olarak belirtilir hatta bu olaydan sonra freud, stefan zweig’a bir mektupta şu cümleleri kurar:işte tam da bu noktada, anna o., histerinin anahtarını breuer’in eline verdi, fakat o, onu tutamayıp yere düşürdü”


breuer, hastasını psikanalizin teorik gelişimi ve pratiği üzerinde yansımaları olan freud'a yönlendirmeye karar verdi. bu iki ünlü avusturyalı arasındaki dostluğu er ya da geç yok edecek olan da olaydı. anna o. ile işini bitirdiğinde, freud histeri hakkında kesin bir teori yayınlamaya hazırdı. ancak breuer, freud'un teorisine katılmıyordu.
teorik anlaşmazlık arkadaşlıklarına gölge düşürmüştür.fakat bu acı tatlı dostuk hikayesi psikanaliz alanda çok büyük katkılar sağlamıştır.
devamını gör...
1842 viyana doğumlu doktor.

sayın kuzguncuktaki vişne kendisi ile ilgili bilgi vermiş , ben de başka yönüne değineceğim.

josef, henüz 4 yaşında annesini kaybetmiş ve babası ile babaannesi kendisine bakmış. maddi olarak fena durumda değillermiş ama aslında evlendiği eşi mathilde zengin bir aileden geliyormuş. kızı ile meşhur hastası anna o.nun (bertha) da aynı isimde olması ilginç bir tesadüf olmuş.

hastasıyla ilgili dedikoduları es geçiyor ve kendisinin 25 yaşındayken tıp diploması aldığına geliyorum. ewald hering ile akciğer ve sinir sistemi üzerine çalışarak, hering-breur refleksi’ni buldu.

ayrıca kulaktaki salyangoz’un dengeyi sağlamadaki görevini de ilk keşfeden doktor ve bilim insanıdır. bunu da güvercinler üzerine deney yapa yapa keşfetmiş.

kendisi özellikle teşhis konusunda uzman ve tanınır bir doktor imiş.
kaynak: medium.com/t%C3%BCrkiye/jos...
devamını gör...
1842/1925 yılları arasında yaşamış; nörofizyoloji alanında önemli çalışmalara imza atmış avusturyalı doktor.

kendisi nietzsche'yi etkilemiş ender isimlerdendir.
histeri üzerine çalışmalar kitapları arasındadır.

hiçbir gelişme sağlamayan herhangi bir öyküyü eksik saymaya kendimi alıştırdım.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
dinç kalmak için sabahları soğuk suyla duş alirmis.
devamını gör...
kendisini "nietzsche ağladığında " kitabıyla tanımış bulundum. freud’dun yakın aile dostudur, psikanalize öncülük eden ,freudu bu konuda etkileyen biri olmasına rağmen çok az tanınıyor olması üzücü. döneminin saygın bilim insanlarından biridir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"josef breuer" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim