ankara ulus'ta yer alan julianus sütunu m.s. 362 yılında, pagan roma imparatoru julianus'un kenti ziyareti onuruna dikilmiş. kaidesi hariç 15 metre uzunluğunda. julianus hristiyanlık karşıtlığıyla ün salmış roma tanrılarına tapınan bir imparator iken, bin yıl sonra bu dikilitaşa halk arasında 'belkıs minaresi' veya 'kızlar minaresi' denmesi biraz ilginç gelmişti.

aklıma takılanı biraz düşününce, yanıtını etimolojide buldum sanırım. minare sözcüğü bize farsça'dan geçmiş. dilin kökeninde 'menâra' biçiminde seslendirilen kavram, farsça aslında, 'ışık, nur kulesi', 'fener kulesi', 'deniz feneri' gibi anlamlara geliyor. buradan sütunun eski dönemlerde ışıklandırılma olasılığını düşününce anlamlı geldi. ama tam emin olamadım.
bir dönem de, her yıl gelen bir leylek ailesine yuvalık etmiş korint usulü sütun başlığı. şimdilerde geliyorlar mı bilmiyorum.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"julianus sütunu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim