1.
merhaba. kamp, doğa ve seyahat kulübü olarak kampçılıkla ilgilenen, yeni başlamış kimseler için küçük bir rehber hazırlamak istedim.
şehir hayatından bunaldınız, küçük bir kaçamak olarak kendinizi doğanın kollarına bırakmak istediniz ya da uçsuz bucaksız yeşil sizi kendisine çekti. bu harika. peki nereden başlamak gerekiyor, neler lazım?
1-) çadır
evet, tahmin edilebileceği üzere en önemli malzemelerden olan çadır. ultra-hafif ya da hafif kampçılık * ile ilgilenmiyorsanız çok büyük bütçeler ayırmadan da bir çadır temin edebilirsiniz. çadır seçiminde önemli olan unsur kaç kişi olacağınız ve hangi mevsimde kamp yapacağınızdır.
kaç kişi olduğunuzun önemine gelecek olursak... çadır alımı yaparken hakkında detaylı bilgiler alabileceğiniz mağazaları kullanmanızı tavsiye ederim. böylece kaç metrekare olduğu, ne kadar yağışa dayanabildiği gibi bilgilere sahip olabilirsiniz. genel kanı, çadır içinde kişi başı 2,5 metrekarelik bir alanın yeterli olacağı üzerine. eğer tek kalacaksanız, iki kişilik bir çadır almanız eşyalarınızı koymanız, kıyafetlerinizi değiştirebilmeniz gibi büyük avantajlar sağlayacaktır.
piyasada 2-3-4 ve 5 mevsim olarak belirtilen çadırlar mevcut. eğer kış aylarında ya da ekstrem koşullarda kamp yapmayacaksanız üç mevsim bir çadır işinizi görecektir. bu tip çadırlar aşırı yoğun olmayan yağışlarda sorun çıkarmazlar. yine de seçim yaparken havalandırmaya da dikkat etmekte fayda var. bazı üç mevsim çadırlar yazın hamama dönebiliyor ve bu durum aktivitelerinize epey yansıyor.
yine saygıdeğer sözlük ve kulüp üyelerimizden yayladağlokumu'nun konuyla ilgili içeriğini de eklemek isterim.
----------------------------------
2-) çanta
çanta seçimi, ne kadar süre kamp yapacağınıza ve taşıyacağınız malzemelere göre büyük değişkenlik göstermekte. yine de ileride değineceğim üzere, yükünüz ne kadar hafif olursa o kadar rahat edersiniz. bu yüzden olabildiğince az malzemeyle, belki biraz da zorlanarak kampın tadını çıkarmak sizlere eşsiz bir deneyim sunmakta.
eğer günübirlik bir kamp planınız varsa ya da iki günlük bir hafta sonu kaçamağı yapmak istiyorsanız 30-50 litre bir çanta yeterli olacaktır. aradaki fark, yakınlarda erzak temin edebileceğiniz bir yer olup olmamasına bakıyor. eğer bir haftaya kadar olan bir aktivite içindeyseniz 50-70 litrelik bir çanta, yok biz misafirliği aşalım diyorsanız daha büyük kapasiteli bir çantaya ihtiyacınız var. örneğin 100+10 litrelik çantalar...
peki, çanta litremizi belirledik. diğer unsurlar nelerdir? öncelikle olmazsa olmazlardan biri omurga desteği, bel kemeri ve altında çadırı sabitleyebileceğiniz kayışlar olması diyebilirim. yanlarda suluk için boşluk olması, bel kemerinde sigara,* çakmak, el feneri vs. koymak için küçük cep ya da cepler olması gibi diğer unsurlar da var.
kumaş olarak, kampa özel aldığınız çantaların hemen hepsi dayanıklı, su geçirmezliği yüksek ve cut proof oluyorlar. çanta seçiminde kesenin ağzını açmanın hem uzun süreli kullanım, hem omurganın rahatlığı açısından önemi çok.
----------------------------------
3-) mat *
mat, taş/toprak/kum zemin, çadır tabanı ve bedenimiz arasına koyduğumuz önemli şeylerden. kamptaki vasfını evinizdeki bazanız gibi düşünebilirsiniz. zemindeki pürüz ve sertlikten zarar görmenizi, daha konforlu istirahat etmenizi, sıcak/soğuktan daha az etkilenmenizi sağlar. mat seçimine dair karşınıza üç unsur çıkmakta.
a-) şişme matlar,*
b-) kendiliğinden şişen matlar*
c-) köpük matlar*. yıllardır favorimdir ^^
eşit şartlardaki ürünlerin fiyat sıralaması ise kendi şişen matlar > şişme matlar > köpük matlar şeklinde.
yayladağlokumu'ndan
----------------------------------
4-) uyku tulumu
sentetik malzeme ya da kaz tüyünden üretilen uyku tulumlarında kaz tüyünün hafifliği, yumuşaklığı ve konforu tabii ki göze batıyor. ama fiyatı kadar değil. profesyonel olarak ilgilenmeyecekseniz *sentetik olanları tercih etmekte fayda var. ıslanmaları büyük sorun yaratabiliyor. bir sonraki unsur ise mumya tipi vücudu tamamen saranlarla, dikdörtgen tipi olup biraz hareket alanı bırakanlar. yine ekstremist değilseniz dikdörtgen olanlar işinizi fazlasıyla görecektir.
şimdi çadırınızı evinizin zemini, matınızı bazanız olarak düşünürseniz, yatağınız da uyku tulumu oluyor. uyku tulumları üretiminde sizi sıcak tutabileceği sıcaklık sınırı dikkate alınır. bunlar sırasıyla üst limit (u:tmax), konfor (u:tcomfort), alt limit (u:tlimit), ekstrem(u:textreme) şeklindedir.
a-) üst limit, tulumu adeta küçük bir battaniye ya da yorgan olarak kullandığınız, kollarınız başınız dışarıda ve fermuarları açıkken çok terlemeden uyuyabileceğiniz limittir.
b-) konfor fermuarlar kapalı şekilde mışıl mışıl keyifli bir uyku çekebileceğiniz seviyedir.
c-) alt limit, titreten ama iyice kendinizi kapadığınızda * ortalama uyku süresini sorunsuz geçirebileceğiniz sınırdır.
d-) ekstrem... eh, işte bu kısım biraz sorun. vücut ısınızın hipotermi yaşamanıza engel olacak ya da büyük sıkıntılar çekmeyecek seviyede korunduğu ama yine de soğuktan donacağınız seviye bu. uyandığınızda ayaklarınızda ellerinizde vs. uyuşmalar ya da bölgesel morluklar görülebilir.
şimdi bunları da anlattığımıza göre, tekrar altını çiziyorum. eğer abartı şartlarda kamp yapmayacaksanız, malzemelerinizi de abartmanın anlamı yok. yazı geçiyorum zaten. ilkbaharda hava nadiren 0a yaklaşıyor, çoğunlukla 10-15in altını bile görmüyor. sonbahar konusu ise nerede kamp yapacağınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. ama yine de tutup -20lik -40lık şeyler almanın lüzumu yok. *
----------------------------------
5-) ocak ve yakıt
şimdi bu kısım biraz opsiyonel. yaz ve ilkbahar kamplarında ateş yakmak daha iyi bir seçenek olmakla beraber; kamp yapılacak bölgenin kuralları gereği bu yasak olabilir ya da mevsime bağlı yağışlardan dolayı yakacak toplamanız güçleşebilir. bu durumda imdadımıza kamp ocakları koşuyor. üç tip ocak var.
a-) gaz ocakları
mutfak tüplerinin kamp için kompakt olanları gibi değerlendirilebilir. metal, çoğunlukla katlanabilir olurlar. beraberinde taşıma kutusu da varsa tadından yenmez. çeşitli boyutlarda bütan-propan vidalı gaz kartuşu kullanırlar.
gaz kartuşları kolay bulunamadığından dolayı, seyahatiniz için uygun olanı almakta ya da alınan boyun bir küçüğünü de yedek olarak bulundurmakta fayda var.
b-) alkol/ispirto ocakları
kapalı hali oldukça kompakt ve küçük daire haline gelebilen, hafif ocaklardır. kullanım riski yok gibidir. yakıtı kolay temin edilebilen bu ocaklar yüksek rakım ve soğuk havalarda * performanslarını yitirirler. başlangıç için önerilirler.
c-) benzin ocakları
ocaklar arasında en kompleks yapıya sahip olan, ocak, basınç pompası ve benzin tüpünden oluşan ocaklardır. şahsi fikrim, eğer gözünü yükseklere dikmiş bir dağcı ya da -20de kamp yapmak isteyen çılgın bir survivalist değilseniz ihtiyacınız olmayacağı yönünde.
fiyat sıralaması ise eşdeğer şartlarda benzin ocağı > gaz ocağı > ispirto ocağı şeklinde. performans sırasıysa tam tersi. ama ateş yakmak gibi primitif bir eylem ne kadar komplike olabilir ki? ateş yakamayacağınız bir yere giderseniz gaz ya da ispirto ocağı alıp geçin derim.
----------------------------------
6-) yemek seti + suluk*
çadırınızı kurdunuz, matınızı tulumunuzu yerleştirdiniz. çok güzel. şimdi lezzetli kamp tarifleriyle harcadığınız enerjiyi geri alacaksınız.
dilerseniz evinizdeki tavalardan birini kapıp getirebileceğiniz gibi, kamp ve seyahatler için özel olarak hazırlanmış sefer tası benzeri iç içe geçen setlerden alabilirsiniz. eğer ikinciyi tercih edecekseniz, alan ve ağırlık bakımından oldukça kullanışlı olduğunu ve "abartı" olanlar hariç fiyatlarını hak ettiklerini söyleyebilirim. isteğe bağlı olarak yumurta saklamak için satılan kaplardan, kamp çaydanlık ve kupalarına dilediğinizi ekleyebilirsiniz. burası opsiyonel.
sıvılar konusundaysa, sert plastikten, çelikten ya da camdan yapılan su şişeleri mevcut. şahsen cam olanlarını hiç kullanmadım, çelik ve sert plastik arasında da pek fark görmedim. o yüzden fiyat ve hafiflik açısında plastikleri tercih etmekte yanlış bir şey görmüyorum. gören varsa turunculandırsın.
termos ise, ısıyı muhafaza etmekte başarılı ve dayanıklı malzemeden olmalı. yazının başından beri hiçbir marka vermediğim için burada da vermeyeceğim ama öne çıkan bir iki marka yok değil. küçük bir araştırmayla bulabilirsiniz.
sıvı taşıyıcılarınızın çantanıza sabitlenebilir olması ya da beraberinde ekstra bir kılıfın olması her zaman büyük avantajdır. yanınıza alacağınız sıvı miktarını, sıvı tedarik edip edemeyeceğinize göre belirlemeniz gerekmekte. unutmayın, yanınızdaki en ağır şeylerden biri su olacak.
bir de yanınıza bıçak almayı unutmayın. sonra vay efendim spy harfiyen uyduk kampta domatesleri bütün yiyoruz, yok efendim etimizi doğrayamadık 4 saattir pişmesini bekliyoruz falan olmasın. gece gece kulaklarımı çınlatmayın *
----------------------------------
7-) ilkyardım çantası
bildiğiniz üzere güzel ülkemiz afet bölgesi. haliyle hemen herkesin ilkyardım çantalarına dair bir bilgisi vardır diye düşünüyorum. ekstra bir madde olarak açmak istemedim ama böceklerden rahatsız olanlar kovucularını spreylerini de bu kategoride inceleyebilirler. temel bulunması gerekenlerden aklıma gelenler ağrı kesici, bandaj, sargı bezi*, ıslak mendil, düzenli kullandığınız ilaç varsa bunlar için taşıma kutusu, yara bandı, ne olur ne olmaz iğne iplik, yanık merhemi... aklıma bunlar geldi.
ve çöp poşedi. bu size değil, doğaya uygulanacak bir ilk yardım. lütfen kamp yaptığınız alanlarda
----------------------------------
8-) lamba*
eveet, gerek çadır içi aydınlatma sağlamak, gerek geceleri görüşü artırmak için olsun, fenerler mucizevi nesneler. düşünsenize bir alete dokunuyorsunuz ve ışık çıkıyor... çadır alanını belirtmek için çadıra bir fener koyabilir, bir kafa lambasıyla elleriniz serbestken işlerinize devam edebilir, çantanızın içinde o an acil olan nesneyi ararken çileden çıkmayabilirsiniz. fener önemli, mutlaka alın yanınıza.
yayladağlokumu'ndan
----------------------------------
9-) hijyen malzemeleri
tuvalet kağıdı, sabun, isteğe bağlı olarak deterjan, *diş macunu ve fırçası, belki havlu. bu kısım da biraz size kalmış. kullanımlarını da anlatmayacağım elbette.
----------------------------------
10-) ekstralar. burada yazılanlar opsiyonel şeyler. her şey aklıma gelmeyebilir elbette. gerisi yaratıcılığınız, konfor arzunuz ve kişisel zevklerinize bağlı.
*kamp sandalyesi
*branda/tarp
*hamak
*kamp bıçakları
*balta
*testere
*baton
*yastık
*yorgan/battaniye
*portatif tuvalet
*panço/yağmurluk
*bandana
*ip/karabina
diye gidiyor. ben de gidiyorum. şimdilik bu kadar... doğayı sev, doğayı koru.
(bkz: kafa sözlük kamp doğa ve seyahat kulübü) olarak sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyar, içeriklerimizi takip eden kimselere teşekkürü borç biliriz. eğer siz de kulübümüz ve diğer kafa sözlük kulüplerinin bir parçası olmak isterseniz davet kodunu kullanarak faaliyetlere katılabilirsiniz.
şehir hayatından bunaldınız, küçük bir kaçamak olarak kendinizi doğanın kollarına bırakmak istediniz ya da uçsuz bucaksız yeşil sizi kendisine çekti. bu harika. peki nereden başlamak gerekiyor, neler lazım?
1-) çadır
evet, tahmin edilebileceği üzere en önemli malzemelerden olan çadır. ultra-hafif ya da hafif kampçılık * ile ilgilenmiyorsanız çok büyük bütçeler ayırmadan da bir çadır temin edebilirsiniz. çadır seçiminde önemli olan unsur kaç kişi olacağınız ve hangi mevsimde kamp yapacağınızdır.
kaç kişi olduğunuzun önemine gelecek olursak... çadır alımı yaparken hakkında detaylı bilgiler alabileceğiniz mağazaları kullanmanızı tavsiye ederim. böylece kaç metrekare olduğu, ne kadar yağışa dayanabildiği gibi bilgilere sahip olabilirsiniz. genel kanı, çadır içinde kişi başı 2,5 metrekarelik bir alanın yeterli olacağı üzerine. eğer tek kalacaksanız, iki kişilik bir çadır almanız eşyalarınızı koymanız, kıyafetlerinizi değiştirebilmeniz gibi büyük avantajlar sağlayacaktır.
piyasada 2-3-4 ve 5 mevsim olarak belirtilen çadırlar mevcut. eğer kış aylarında ya da ekstrem koşullarda kamp yapmayacaksanız üç mevsim bir çadır işinizi görecektir. bu tip çadırlar aşırı yoğun olmayan yağışlarda sorun çıkarmazlar. yine de seçim yaparken havalandırmaya da dikkat etmekte fayda var. bazı üç mevsim çadırlar yazın hamama dönebiliyor ve bu durum aktivitelerinize epey yansıyor.
yine saygıdeğer sözlük ve kulüp üyelerimizden yayladağlokumu'nun konuyla ilgili içeriğini de eklemek isterim.
----------------------------------
2-) çanta
çanta seçimi, ne kadar süre kamp yapacağınıza ve taşıyacağınız malzemelere göre büyük değişkenlik göstermekte. yine de ileride değineceğim üzere, yükünüz ne kadar hafif olursa o kadar rahat edersiniz. bu yüzden olabildiğince az malzemeyle, belki biraz da zorlanarak kampın tadını çıkarmak sizlere eşsiz bir deneyim sunmakta.
eğer günübirlik bir kamp planınız varsa ya da iki günlük bir hafta sonu kaçamağı yapmak istiyorsanız 30-50 litre bir çanta yeterli olacaktır. aradaki fark, yakınlarda erzak temin edebileceğiniz bir yer olup olmamasına bakıyor. eğer bir haftaya kadar olan bir aktivite içindeyseniz 50-70 litrelik bir çanta, yok biz misafirliği aşalım diyorsanız daha büyük kapasiteli bir çantaya ihtiyacınız var. örneğin 100+10 litrelik çantalar...
peki, çanta litremizi belirledik. diğer unsurlar nelerdir? öncelikle olmazsa olmazlardan biri omurga desteği, bel kemeri ve altında çadırı sabitleyebileceğiniz kayışlar olması diyebilirim. yanlarda suluk için boşluk olması, bel kemerinde sigara,* çakmak, el feneri vs. koymak için küçük cep ya da cepler olması gibi diğer unsurlar da var.
kumaş olarak, kampa özel aldığınız çantaların hemen hepsi dayanıklı, su geçirmezliği yüksek ve cut proof oluyorlar. çanta seçiminde kesenin ağzını açmanın hem uzun süreli kullanım, hem omurganın rahatlığı açısından önemi çok.
----------------------------------
3-) mat *
mat, taş/toprak/kum zemin, çadır tabanı ve bedenimiz arasına koyduğumuz önemli şeylerden. kamptaki vasfını evinizdeki bazanız gibi düşünebilirsiniz. zemindeki pürüz ve sertlikten zarar görmenizi, daha konforlu istirahat etmenizi, sıcak/soğuktan daha az etkilenmenizi sağlar. mat seçimine dair karşınıza üç unsur çıkmakta.
a-) şişme matlar,*
b-) kendiliğinden şişen matlar*
c-) köpük matlar*. yıllardır favorimdir ^^
eşit şartlardaki ürünlerin fiyat sıralaması ise kendi şişen matlar > şişme matlar > köpük matlar şeklinde.
yayladağlokumu'ndan
----------------------------------
4-) uyku tulumu
sentetik malzeme ya da kaz tüyünden üretilen uyku tulumlarında kaz tüyünün hafifliği, yumuşaklığı ve konforu tabii ki göze batıyor. ama fiyatı kadar değil. profesyonel olarak ilgilenmeyecekseniz *sentetik olanları tercih etmekte fayda var. ıslanmaları büyük sorun yaratabiliyor. bir sonraki unsur ise mumya tipi vücudu tamamen saranlarla, dikdörtgen tipi olup biraz hareket alanı bırakanlar. yine ekstremist değilseniz dikdörtgen olanlar işinizi fazlasıyla görecektir.
şimdi çadırınızı evinizin zemini, matınızı bazanız olarak düşünürseniz, yatağınız da uyku tulumu oluyor. uyku tulumları üretiminde sizi sıcak tutabileceği sıcaklık sınırı dikkate alınır. bunlar sırasıyla üst limit (u:tmax), konfor (u:tcomfort), alt limit (u:tlimit), ekstrem(u:textreme) şeklindedir.
a-) üst limit, tulumu adeta küçük bir battaniye ya da yorgan olarak kullandığınız, kollarınız başınız dışarıda ve fermuarları açıkken çok terlemeden uyuyabileceğiniz limittir.
b-) konfor fermuarlar kapalı şekilde mışıl mışıl keyifli bir uyku çekebileceğiniz seviyedir.
c-) alt limit, titreten ama iyice kendinizi kapadığınızda * ortalama uyku süresini sorunsuz geçirebileceğiniz sınırdır.
d-) ekstrem... eh, işte bu kısım biraz sorun. vücut ısınızın hipotermi yaşamanıza engel olacak ya da büyük sıkıntılar çekmeyecek seviyede korunduğu ama yine de soğuktan donacağınız seviye bu. uyandığınızda ayaklarınızda ellerinizde vs. uyuşmalar ya da bölgesel morluklar görülebilir.
şimdi bunları da anlattığımıza göre, tekrar altını çiziyorum. eğer abartı şartlarda kamp yapmayacaksanız, malzemelerinizi de abartmanın anlamı yok. yazı geçiyorum zaten. ilkbaharda hava nadiren 0a yaklaşıyor, çoğunlukla 10-15in altını bile görmüyor. sonbahar konusu ise nerede kamp yapacağınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. ama yine de tutup -20lik -40lık şeyler almanın lüzumu yok. *
----------------------------------
5-) ocak ve yakıt
şimdi bu kısım biraz opsiyonel. yaz ve ilkbahar kamplarında ateş yakmak daha iyi bir seçenek olmakla beraber; kamp yapılacak bölgenin kuralları gereği bu yasak olabilir ya da mevsime bağlı yağışlardan dolayı yakacak toplamanız güçleşebilir. bu durumda imdadımıza kamp ocakları koşuyor. üç tip ocak var.
a-) gaz ocakları
mutfak tüplerinin kamp için kompakt olanları gibi değerlendirilebilir. metal, çoğunlukla katlanabilir olurlar. beraberinde taşıma kutusu da varsa tadından yenmez. çeşitli boyutlarda bütan-propan vidalı gaz kartuşu kullanırlar.
gaz kartuşları kolay bulunamadığından dolayı, seyahatiniz için uygun olanı almakta ya da alınan boyun bir küçüğünü de yedek olarak bulundurmakta fayda var.
b-) alkol/ispirto ocakları
kapalı hali oldukça kompakt ve küçük daire haline gelebilen, hafif ocaklardır. kullanım riski yok gibidir. yakıtı kolay temin edilebilen bu ocaklar yüksek rakım ve soğuk havalarda * performanslarını yitirirler. başlangıç için önerilirler.
c-) benzin ocakları
ocaklar arasında en kompleks yapıya sahip olan, ocak, basınç pompası ve benzin tüpünden oluşan ocaklardır. şahsi fikrim, eğer gözünü yükseklere dikmiş bir dağcı ya da -20de kamp yapmak isteyen çılgın bir survivalist değilseniz ihtiyacınız olmayacağı yönünde.
fiyat sıralaması ise eşdeğer şartlarda benzin ocağı > gaz ocağı > ispirto ocağı şeklinde. performans sırasıysa tam tersi. ama ateş yakmak gibi primitif bir eylem ne kadar komplike olabilir ki? ateş yakamayacağınız bir yere giderseniz gaz ya da ispirto ocağı alıp geçin derim.
----------------------------------
6-) yemek seti + suluk*
çadırınızı kurdunuz, matınızı tulumunuzu yerleştirdiniz. çok güzel. şimdi lezzetli kamp tarifleriyle harcadığınız enerjiyi geri alacaksınız.
dilerseniz evinizdeki tavalardan birini kapıp getirebileceğiniz gibi, kamp ve seyahatler için özel olarak hazırlanmış sefer tası benzeri iç içe geçen setlerden alabilirsiniz. eğer ikinciyi tercih edecekseniz, alan ve ağırlık bakımından oldukça kullanışlı olduğunu ve "abartı" olanlar hariç fiyatlarını hak ettiklerini söyleyebilirim. isteğe bağlı olarak yumurta saklamak için satılan kaplardan, kamp çaydanlık ve kupalarına dilediğinizi ekleyebilirsiniz. burası opsiyonel.
sıvılar konusundaysa, sert plastikten, çelikten ya da camdan yapılan su şişeleri mevcut. şahsen cam olanlarını hiç kullanmadım, çelik ve sert plastik arasında da pek fark görmedim. o yüzden fiyat ve hafiflik açısında plastikleri tercih etmekte yanlış bir şey görmüyorum. gören varsa turunculandırsın.
termos ise, ısıyı muhafaza etmekte başarılı ve dayanıklı malzemeden olmalı. yazının başından beri hiçbir marka vermediğim için burada da vermeyeceğim ama öne çıkan bir iki marka yok değil. küçük bir araştırmayla bulabilirsiniz.
sıvı taşıyıcılarınızın çantanıza sabitlenebilir olması ya da beraberinde ekstra bir kılıfın olması her zaman büyük avantajdır. yanınıza alacağınız sıvı miktarını, sıvı tedarik edip edemeyeceğinize göre belirlemeniz gerekmekte. unutmayın, yanınızdaki en ağır şeylerden biri su olacak.
bir de yanınıza bıçak almayı unutmayın. sonra vay efendim spy harfiyen uyduk kampta domatesleri bütün yiyoruz, yok efendim etimizi doğrayamadık 4 saattir pişmesini bekliyoruz falan olmasın. gece gece kulaklarımı çınlatmayın *
----------------------------------
7-) ilkyardım çantası
bildiğiniz üzere güzel ülkemiz afet bölgesi. haliyle hemen herkesin ilkyardım çantalarına dair bir bilgisi vardır diye düşünüyorum. ekstra bir madde olarak açmak istemedim ama böceklerden rahatsız olanlar kovucularını spreylerini de bu kategoride inceleyebilirler. temel bulunması gerekenlerden aklıma gelenler ağrı kesici, bandaj, sargı bezi*, ıslak mendil, düzenli kullandığınız ilaç varsa bunlar için taşıma kutusu, yara bandı, ne olur ne olmaz iğne iplik, yanık merhemi... aklıma bunlar geldi.
ve çöp poşedi. bu size değil, doğaya uygulanacak bir ilk yardım. lütfen kamp yaptığınız alanlarda
----------------------------------
8-) lamba*
eveet, gerek çadır içi aydınlatma sağlamak, gerek geceleri görüşü artırmak için olsun, fenerler mucizevi nesneler. düşünsenize bir alete dokunuyorsunuz ve ışık çıkıyor... çadır alanını belirtmek için çadıra bir fener koyabilir, bir kafa lambasıyla elleriniz serbestken işlerinize devam edebilir, çantanızın içinde o an acil olan nesneyi ararken çileden çıkmayabilirsiniz. fener önemli, mutlaka alın yanınıza.
yayladağlokumu'ndan
----------------------------------
9-) hijyen malzemeleri
tuvalet kağıdı, sabun, isteğe bağlı olarak deterjan, *diş macunu ve fırçası, belki havlu. bu kısım da biraz size kalmış. kullanımlarını da anlatmayacağım elbette.
----------------------------------
10-) ekstralar. burada yazılanlar opsiyonel şeyler. her şey aklıma gelmeyebilir elbette. gerisi yaratıcılığınız, konfor arzunuz ve kişisel zevklerinize bağlı.
*kamp sandalyesi
*branda/tarp
*hamak
*kamp bıçakları
*balta
*testere
*baton
*yastık
*yorgan/battaniye
*portatif tuvalet
*panço/yağmurluk
*bandana
*ip/karabina
diye gidiyor. ben de gidiyorum. şimdilik bu kadar... doğayı sev, doğayı koru.
(bkz: kafa sözlük kamp doğa ve seyahat kulübü) olarak sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyar, içeriklerimizi takip eden kimselere teşekkürü borç biliriz. eğer siz de kulübümüz ve diğer kafa sözlük kulüplerinin bir parçası olmak isterseniz davet kodunu kullanarak faaliyetlere katılabilirsiniz.
devamını gör...
2.
ev düzmekten daha pahalıya gelen malzemelerdir; tabi az biraz keyfinize düşkünseniz.
devamını gör...
"kamp malzemeleri" ile benzer başlıklar
kamp yapmak
237