kanun yararına bozma, istinaf ve temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen, ancak hukuka aykırılıklar bulunan karar ve hükümlerin bozulması istemiyle adalet bakanlığı tarafından yargıtay cumhuriyet başsavcılığı’na başvurulmasıdır. kanun yararına bozma başvurusunu yapma yetkisi adalet bakanlığı'na aittir. ancak, yargılama sırasında karar veya hükme cumhuriyet savcısı, sanık, hakim, mahkeme, şikayetçi veya müdahil olarak katılan kişiler de yasa yararına bozma kanun yolunu kullanması için adalet bakanlığı'ndan talepte bulunabilir. yargıtay, yaptığı incelemede uygulamanın yanlış olduğu sonucuna ulaşırsa, kararı kanun yararına bozacaktır. kanun yararına bozma istemi kabul edilir ve bozma kararı verilirse, bu bozma, kararın hukuki sonuçlarını ortadan kaldırmayacaktır.
kanun yararına bozma başvurusu danıştay başsavcısı tarafından bir dilekçe ile yapılır. söz konusu başvuru harca tabi değildir ve başvuru dilekçesi davanın tarafları için bir hüküm doğurmadığı için taraflara tebliğ edilmez.
kanun yararına bozma olağan kanun yollarından biri olmayıp olağanüstü kanun yollarından biridir. olağan kanun yolları; itiraz, istinafve temyizdir. olağanüstü kanun yolları ise yargılamanın yenilenmesi ve entry başlığı olan kanun yararına bozmadır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kanun yararına bozma" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim