iskandinav mitolojisindeki kötülük ve hilebazlık tanrısıdır.
devamını gör...
en sevdiğim marvel karakteri.
devamını gör...
marvel filmlerini pek izlemesemde ayrımcılığa uğrayan süperkahramandır. filmin asıl oğlanıdır. kardeşi bunu dışlar ve gidip mahalleden adam toplar ama loki alfa olduğu için gökte delik yaratıp içeriye adam yığar.sen vurdun ben vurdum derken bu lokiyi döverler.hele o taş adam yokmu o taş adam bunu yerden yere çarpar namussuz. halbuki loki çocukluğunda dışlanmıştır. o sarı kafa ben ne kadarda yakışıklıyım anamlan babam en çok beni seviyor diyip bizim bu kara oğlanı dışlamıştır. o da sinirlenip ülkesinin tahtını ele geçirmek istemiştir. marvelin haklı karakteridir. ölene dek ezilenlerin yanındayız. yaşa loki asan değsin arşa.
devamını gör...
thor'un üvey kardeşi, şamata ve kötülük tanrısı.şekil değiştirme yeteneğine sahiptir.annesi bir dev babası ise tanrı odindir.
devamını gör...
mcu'da alternatif evrenlerin anasını ağlatacağını düşündüğüm karakter.
devamını gör...
loki laufeyjarson veya loki, iskandinav mitolojisinde kötülüğün ve kurnazlığın tanrısıdır. bazı tasvirlerde boynuzlu olduğu belirtilir. bir dev olan laufey ve farbauti’nin oğlu olan loki, savaş sonrası henüz bir bebekken ortada kalmıştır. odin'in insaflı zamanına gelmiş ve orada bırakılmamasını düşünmesi üzerine asgard'a götürüp thor ile birlikte kardeş olarak büyütmüştür.

loki, dünyanın sonunu -ragnarok- etkileyecek üç tane çocuğa sahiptir. bunlar; ragnarok sırasında thor tarafından öldürülecek fakat zehri sayesinde thor'u öldürecek olan jörmungandr, odin'in gelecekte kendi ölümünü gördüğü ve bunun üzerine cüce demirciler olan brokk ve eitri'nin gleipnir isimli zinciri tarafından zapt edilen ve ragnarok zamanı geldiğinde zincirini koparacak ve ragnarok'u başlatıp savaş esnasında odin'i yutarak öldürecek fakat kendisi de odin'in oğullarından birisi olan vidar tarafından öldürülecek olan kurt fenrir ve son olarak ise vücudunun bir yarısı ölü olan, ölüler ülkesi'nin kraliçesi hel'dir.

kurnaz, hazırcevap ve atılgan olan loki, thor'u kollayan fakat bir yandan da kendisiyle dalga geçen birisi olarak kitaplarda karşımıza çıkar. heimdall'ın baş düşmanı olan loki, dünyanın sonunu getirecek olan savaşta tanrılara karşı savaşacak olan ordunun komutanlarından birisi olacaktır.
devamını gör...
aslında bir jötunn* olmasına rağmen asgaard'da odin'in oğlu olan bir aesir olarak yetiştirilmiş olan itlik, serserilik tanrısı. mitolojideki ilk transgender karakterlerden biri olarak görülmesine rağmen benim görüşüm biraz daha farklı. çocuklarına baktığımız zaman jörmungandr devasa bir yılan, hel yarı ölü bir humanoid, fenrir devasa bir kurt, sleipnir odin'in sekiz bacaklı atı. yani loki'nin bir biçim değiştiren olması onun bir özelliği değil özü olarak karşımıza çıkıyor. ne jötunn ne aesir, çocukları bambaşka türlerden varlıklar hatta sliepnir'i aygır svadilfari'den hamile kalarak kendisi doğuruyor.* yani cinsiyeti geçtim, tür bile loki için önemli değil zira kendisi sahip olduğu bir formu dönüştüren bir biçim değiştirenden ziyade sürekli farklı biçimlere giren ve kendi biçimi olmayan bir varlık gibi görünüyor.
devamını gör...
iskandinav efsanelerinde kötülük ve kurnazlık tanrısı. inanışa göre, değişebilme gücüne sahip. cinsiyetini bile değiştirebiliyor. bunun dışında, manipülasyon, enerji patlamaları, boyut değiştirme, ışınlanma, telepati, sihir, illüzyon. ama marvelci z kuşağı ve dünya gençliği, loki'yi çizgi romandan uyarlanmış filmiyle tanıdı.
devamını gör...
"bu onbirinci ragnarok çağıdır.

ve şimdi çağlar geçtikçe, uyuşuk loki ve hilebazlığı yeni bir entrika kurup asgard tanrıları arasında yine kaotik bir felakete mi yol açacaktı?

yaptığı hileler ve bozguna uğramış düzenbazlıkları yüzünden loki sürüldü.

aç susuz, yönünü kaybetmiş hilebaz, hel'den asgard'a kadar tüm dünyalara defalarca kez yalvardı. her adımı onu olmak istediği yerden uzaklaştırıyordu.

lanetin doğasında vardı bu.

ağacı görene değin 10.000 yıldır yürüyordu. tüm dünyaların 10.000 ragnarok'ta 10.000 kez yıkıldığını görmüştü.

ya da en azından böyle hissediyordu.

budaklı dallarının altında, karda ölümüne donmuş çatal dilli bir leş buldu. bir sincaptı bulduğu. uzun süredir ölü ve öylesine kurumuştu ki anlatılamazdı.

kovulduğundan beri bulduğu ilk yenilir şeydi bu. "tanrılara layık bir ziyafet değil" diye geçirdi içinden loki.

küfürler yağdırdı.

ama yine de ateş yakmak için ağaçtan odun topladı.
"

-thor, ages of thunder-
devamını gör...
"zeus olmasa yunan mitolojisinde hiçbir şey olmazmış..." diyorlar lakin bu tanım loki'ye daha çok uyuyor, kendisini iskandinav mitolojisinden kaldırmış olsak çekici hiçbir şey kalmaz, aslında çekici değil, genel olarak hiçbir şey kalmaz gibi, koskoca kıyamet kısmının en önemli olayları bile kendisinin ön ayak olduğu şeyler; kendisi iskandinav mitolojisinin, odin'den bile önemli daha temel taşıdır.
devamını gör...
loki, lord surtr'un hüküm sürdüğü pandaemonium dünyasındaki kaos'ta varolmuştur ve çılgın ateş'in vücut bulmuş halidir ve lord surtr ise kaos’ta yaşayanların tanrıların,insanoğlunun veya fiziğin kurallarından muaf ve herhangi bir biçimden yoksun halde kaos’ta yaşamalarını istiyordu fakat ortada bir sorun vardı; loki bir sapkındı. yaratıkların sürekli aynı formda kaldığı ve ateşin tadına bakmaksızın öldükleri dünyaları ve düzeni merak ediyordu.

tanrılardan da haberdar olan loki aynı zamanda tanrıların kullandığı rünlerinde farkındaydı ve bu güç rünlerinin de asıl kaynağı da ateşti ve bu rünlerle ne zaman birisi suret değiştirse veya düşmanı üzerinde bir rün kullansalar ve ne zaman ayaklarını rüya nehrine bile soksalar kaos hınçla titriyordu ve loki daha da meraklanıyordu.erkilerini dünyalarca öteden hissedebildiği bu kişler kimdi ve onları nasıl sezebiliyordu ?

odin ise bütün bunlar olurken kalfa suretine bürünmüş bir şekilde dünyaları geziyor ve rüya nehrine gelerek kendi kendine rünler mırıldanarak nehirden kaos alemini izliyordu. odin seslendi;
-laufey oğlu loki,farbauti oğlu çılgın ateş !
loki bu paspal görünümlü ve tirtir tireyen fakat üzerindeki paçavralarla soylu görünümlü adama bir yandan acıyor bir yandan da eninde sonunda kral olmayı kafasına koyan bir görünümde olduğunu farkeden ve küstahlığını beğenen loki bu adamın amacına nasıl ulaşacağını merak ediyordu ve en sonunda merakına yenik düştü ve kaos’un kurallarına karşı gelerek bir surete büründü ve nehrin karşısına geçerek yukarı dünya’ya adımını attı.

odin ona hayranlıkla bakakaldı.loki ile bir süre sohbet etti ve en sonunda loki “benden ne istiyorsun” diye sordu odin’e. odin ise “yeteneklerine ihtiyacım var” dedi. loki ise “peki karşılığında ben ne alacağım” diye sorması üzerine odin ise “ seni bir tanrı yapacağım” dedi. teklif kulağa çekici geliyordu fakat “kabul edersen bir daha kaos’a dönemeyeceksin” diyerek ekledi. odin loki’ye güvenmediği için “ teklifi kabul edersen bana iyi niyetinin bir teminatı gerekecek” dedi.

loki aklından doğası gereği söz verse bile tutmayacağını ve her şekilde kendi keyfine göre hareket edeceğini düşünerek söz vermeyi düşünüyordu ki odin aklını okurcasına “senden herhangi bir söz vermeni istemiyorum” dedi. “yine de istediğim bir şey var, bağlılık damgası” dedi odin. “ne gibi bir damga” dedi loki ve hemen ardından “bunun gibi” diyen odin bir anda loki’nin kolunu tutarak onu rün ile damgaladı. fiziksel surete büründüğü için acıyı hissedip şok olan loki korku ile ateş suretine bürünerek kaos’a geçmeye çalışacaktı ki odin “yerinde olsam bunu denemezdim” dedi.bu rün tılsımı onun ateş suretine dönmesini ve kaos’a geri dönmesini engelliyordu.

odin şaşkına dönen loki’ye gereken açıklamaları yaptı ve artık bu rün ile birlikte kendisinin kan kardeşi olduğunu söyledi veya tılsım kardeşi. artık loki için geriye dönüş yoktu ve böylelikle loki’nin türlü yaramazlıklar,düzenbazlıklar ve entrikaları ile dolu maceraları başlamış oldu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

entry'de anlatmış olduğum hikaye joanne m. harris adlı yazarın loki'nin müjdesi adlı kitabından okuduklarımdan aklımda kalanlar ile yazılmıştır. iskandinav mitolojisine ilgi duyanların önce bu kitabı ve ardından aynı yazara ait loki'nin sözü adlı kitabını okumalarını şiddetle tavsiye ederim.
devamını gör...
ne zaman loki adını duysam aklıma hep bu video geliyor. ve loki'nim gülüşü her şeyi anlatıyor:
buradan
devamını gör...
loki götü bok koki
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"loki" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim