ressam peter paul rubers’e ait “massacre of the innocents” tablolarıdır. bu seriyi önemli yapan ise matta incilinde anlatılan kral hirodes veya bilinen diğer adıyla kral herod ve masumların katli bölümüdür.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
ilk resim 1611 / 1612 yılları

konu çok uzun ve çokomelli. ben sizlere kısa bir özet geçeyim;

kral hirodes m.ö 1. yy yaşamış barbar, zalim, psikopat bir karakter. müneccimleri, beytüllahim’de bir çocuğun dünyaya geldiğini, bu çocuğun mesih olduğunu ve eski ahiti ortadan kaldıracağını söylerler. len adam zaten deli, hiç böyle şeyler söylenir mi? kral hirodes ferman eyler. “tiz 2 yaşına kadar tüm çocukları öldürün….”

beytüllahim ve çevresinde dünyaya gelen tüm çocuklar öldürülür. hristiyan alemi, bu katliamda ölen çocuk, anne ve babaları, hristiyanların ilk şehitleri olarak kabul eder.

matta incilinde anlatılan bu hikayeyi ressam paul resmeyler. tarihte böyle bir olayın varlığı kanıtlanamadı ancak ressam o kadar iyi resmeyler ki durumu, dünyanın en değerli tabloları arasına girer. koca tabloları, sözlüğe küçük formatta yükleyince detaylar pek belli olmuyor ama görselleri büyütürseniz kan revan kareleri görürsünüz.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
ikinci tablo 1636 / 1638 yılları

ingilişçeyi sizden öğrenecek değiliz kaynağı: go

demek ki neymiş? isa bu katliamdan kurtulmuştur.
devamını gör...
vatikan müzesi'nde, halılar galerisi’nde (gallery of tapesteries) bulunan bir duvar halısının temasıdır.

raphael tarafından 1516 yılında on iki adet halı tasarlanmış, çizimleri yapılmış ve halılar pieter van aelst’in atölyesi’nde dokunmuştu. halılar, içinde isa’nın dirilişi temasının da işlendiği halı da dahil olmak üzere isa’nın yaşamını kronolojik olarak tasvir eder. ilk altısı isa’nın çocukluğuna, diğerleri isa’nın çarmıha gerilmesinden sonrasına dairdir. raphael halıları başlangıçta sistina şapeli için tasarlamıştı.

picasso’nun “ispanya iç savaşı”’nı tasvir ettiği ve 1937'de yaptığı "guernica" adlı resminde "masumların katli" halısından esinlendiği iddia edilir. malum resim sanatı tarihi ustalarının, kendilerinden önceki ustalardan kopya/yorum kopya/etüt yapmaları neredeyse geleneğin bir parçasıdır ve bugün dahi eğitimin bir parçası olarak uygulanır. van gogh’un millet’den, balthus’un piero della francesca’dan yaptığı yorum kopyalar bunlara örnek gösterilebilir.

masumların katli halısı, kral herod’un tüm küçük erkek çocukların öldürülmesi emrini vermesi ve onları kurtarmak için çabalayan annelerinin trajik durumunu tasvir eder. halı 1531 yılında vatikan’a asılmıştır.

canan elçioğlu, "masumların katli" ve "guernica" arasındaki benzerliği fark etmiş, bunun üzerine tezini hazırlamış, devlet güzel sanatlar akademisi’nden 1973’te mezun olmuş bir isim.

her iki kompozisyonu kıyaslayan canan elçioğlu’nun tespitleri şöyle:
1. her iki kompozisyonda da ışıklı alanın sahnenin orta bölümünde yer alan bir üçgeni oluşturuyor olması.
2. masumların katli’nde en sağdaki figür, guernica’da kollarını kaldırmış figür olarak yer almış.
3. masumların katli’nde üstteki askerin kolu, guernica’da lamba tutan kol olarak var.
4. masumların katli’nde kolun hemen altındaki çocuğunu korumaya çalışan figürün yüzündeki dehşet ifadesi guernica’da aynı yerde ve aynı şiddette.
5. masumların katli’nde çocuğu öldürülen kadının yüzündeki şaşkın ve dehşet ifadesi guernica’daki kadının ifadesi ile benzeşiyor.
6. masumların katli’nde bıçak/kama tutan el, guernica’da kılıç tutan ele dönüşmüş.
7. masumların katli’nde sahnenin solunda kalan çocuğunu kucağında tutan kadın figürü, guernica’da aynı yerde ve ölü çocuğunu kucaklayan kadın figürü olarak var.

picasso’nun özellikle ispanya ile ilgili olarak kullandığı iki figür; at ve boğa onun simgelerinden iki tanesidir. bu iki figürden boğa olanı kaba kuvveti, at ise kurbanı temsil eder.

iki görselin kıyaslanmasıyla çıplak gözlerin de bu benzerlikleri fark etmesi mümkün esasen.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

“picasso’yu etkilemesi normal. çünkü çok güçlü, müthiş bir deseni var. bunu görür görmez zihnindeki müzede yerini almış olmalı”
“picasso’nun beni çok etkileyen bir sözü var: ‘ben başkalarını değil, kendimi kopya etmekten korkarım.’ yani başka sanatçıların resimlerini reenkarnasyona uğratıyor...”



kaynak
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"masumların katli" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim