1.
iki nehir arasında anlamına gelen, fırat ve dicle nehirlerinin suladığı bereketli topraklar.
devamını gör...
2.
eşekleriyle dillere destan olmuş coğrafi bölge.
devamını gör...
antik yunanların, fırat ve dicle nehirlerinin arasında kalan verimli topraklara vermiş olduğu isimdir. nehirler arasındaki ülke anlamına gelir. coğrafya terminolojisinde orta doğu ile karıştırılmamalıdır. çünkü ortadoğu, çok daha büyük bir alanı kapsar.
devamını gör...
toroslardan başlar iran körfezine kadar uzanır fırat ve dicle arasında kalan bölgedir.
(bkz: mezopotamya medeniyetleri)
devamını gör...
(bkz: bereketli hilal)
devamını gör...
aşağı ve yukarı mezopotamya olmak üzre ikiye ayrılır.

aşağı mezopotamya; kalde ülkesi'dir. bağdat - basra körfezi arası.
yukarı mezopotamya; asur ülkesi'dir. toroslar - bağdat arası.

tarihteki pek çok önemli uygarlığın bu bölgede kurulmasının sebepleri olarak;
bölgenin göç yolları üzerinde bulunması, iklimin yerleşime elverişli olması, toprakların yerleşik yaşamı idame ettirebilmek için verimli olması, ırmaklar sayesinde sulama işleminin yapılabilmesi - gibi unsurlar sayılabilir.

bölgede yaşamış olan medeniyetler sulama kanalları yapmışlardır, tarım topraklarını düzenleyip bataklıkları drene etmişlerdir. kentleri oluşturmuş, ilk kültür merkezlerini ve mimari eserleri yaratmışlardır.
devamını gör...
aynı zamanda fırat ve dicle arasındaki bölgeyle alakası olmayan, bizans'taki eyalet muadili olan thema'lardan birinin adıdır. doğu anadolu'da murat nehri ve çemişgezek arasındaki bölgeye denk gelir.
devamını gör...
mezo+potam+ia (eski yunanca/grekçe yer adı)
mezo=orta,ara
potam=akarsu, nehir
ia=yer ismi eki

iki nehir arasındaki bölge anlamına gelen, yer adı olarak fırat ve dicle nehirleri arasındaki ırak, kuzey suriye, güneydoğu anadolu bölgemizi içine alan mıntıkadır. ancak zamanla çekirdeğinde bu mıntıka olmakla beraber daha büyük bir alanı ifade edecek şekilde anlamca ve mekanca genişletilmiştir.
devamını gör...
trigonometri, pisagor, öklid, hipotenüs gibi pantenti antik yunan'da olan bir çok matematiksel teoremin ilk örneklerinin görüldüğü bölge. yani yunanlar bunları mezopotamyalılardan öğrenmişler diyebiliriz. ancak antik mezopotamya'yı antik yunan'dan ayıran; daha genel bir ifadeyle doğu'yu batı'dan ayıran yegane fark doğu'da yüzlerce, belki de binlerce sene içinde oluşan ilerlemenin batı'da sadece birkaç on yılda oluşmasıdır. bu yüzden de patentler hep batı'dadır. ayrıca samuel noah kramer'ın history began at sumer adlı kitabına göre ilk okul, ilk copcopculuk yani yağcılık, ilk ninni, ilk ev ödevi, ilk çocuk azarı, ilk mesih, ilk peygamber gibi 39 farklı şeyin ilki buradadır.
devamını gör...
aklıma hep dershanede ki tarih ögretmenim gelir,bir türlü düzgün bir şekilde mezopotamya diyemezdi,bizlerde o mezopotamya dedikçe omuzumuzu silke silke püskürmemeye ve çaktırmamaya çalışarak arkadaşlarla çok gülerdik:)
devamını gör...
medeniyetin kurulduğu yerdir.
devamını gör...
kanın tarihle yaşıt olduğu ve kahramanları bitmeyen bölge.
devamını gör...
tarihte çok önemli imparatorluklara ve devletlere ev sahipliği yapmış, bereketli hilal olarak da bilinen yerleşim bölgesidir.
devamını gör...
şimdilerde gap kapsamında.
devamını gör...
medeniyetin beşiğidir.
devamını gör...
homosapiens türü ilk olarak afrikada ortaya çıkar. afrika'dan çıktıktan sonraki ilk yerleşim yeri mezopatamyadır.
hatta insanların ortak evrimsel bilincinde afrika cehennemi, mezapotamyada cenneti sembolize eder.

osmanlı imparatorluğunda bölgenin ismi kürdistan eyaleti olarak geçer hatta mustafa kemal'in kurduğu ilk tbmm'de bölge vekilleri kürdistan vekilidir.

sözlük yönetimi kürt siyasitini defaatle sansürlemekte. coğrafi bilgiyi de sansürleyecekse canı sağolsun ne diyimki.
devamını gör...
insanlığın merkezi.
nuh tufanı bölgesi.
ibrahim'in ateşe atıldığı ve süleyman'ın atlarını beslediği haranın bulunduğu yer.
bazı teologların görüşü, kıyamet savaşının da bu bölgede olacağıdır.

kadim uygarlıkların bilinmezliklerini saklayan topraklar.
devamını gör...
dicle ve fırat arasında kalan bol verimli topraklar bütünüdür. tarihte hep el üstünde tutmuştur. anadolu'nun göz bebeği ve kültürü eşsiz.
devamını gör...
insanlık tarihi boyunca pek çok medeniyet ie ev sahipliği yapmış bol bereketli topraklardır.
devamını gör...
coğrafi olrak fırat ve dicle ırmakları arasında kalan bereketli alana verilen addır.
ancak mezopotamya'nın önemi sadece bu iki nehir arasında kalan bölge olmak değildir.arkeolog gordon childe'ın 'neolitik devrim' olarak tanımladığı bitkilerin ilk defa kültüre alınması,hayvanların evcilleştirilmesi,yerleşik düzene geçilip tarım yapılması ile başlayan dönemin dünya üzerinde ilk defa ortaya çıktığı 'bereketli hilal' diye tanımlanan bölgenin içinde kalması mezopoyamya'yı asıl önemli yapan özelliktir.yakındoğu ve önasya'da fırat-dicle ve ürdün'e kadar uzanan bu 'hilal' de tarım devrimi ilk kez gerçekleşmiş ve bölge uygarlıklarının tohumlaru atılmıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mezopotamya" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim