necmettin erbakan'ın kurucusu olduğu siyasi hareket. türkiye'de ilk olarak temsili erbakan'ın konya'dan bağımsız milletvekili olarak seçilmesi ile başlamıştır. akabinde erbakan milli nizam partisini kurarak hareketi genişletir, ancak siyasi parti kısa sürede kapatılır.
sonrasında pek çok yeni siyasi parti ile yoluna devam eden erbakan ile milli görüş hareketi en büyük darbeyi 2001 yılında sürekli parti kapatma ve siyasi yasaklardan şikayetçi olan yenilikçi kanatın genel kurulda seçimleri kaybetmesinden sonra almışıtır. yenilikçi kanatın kurduğu ak parti2002 yılında tek başına iktidar olarak milli görüşçü geleneğin etki alanını büyük ölçüde zedeler.

5 kere koalisyon hükümetlerinde yer alan milli görüş hareketi sağ - muhafazakar dünya görüşüne sahiptir. türkiye'nin kendi insan ve ekonomik gücü ile kalkınabileceğini, öz değerlerini koruyarak, arkasına tarihinin verdiği kuvveti alarak daha hızlı adımlarla yürüyebileceğini savunur. dünya'daki islami ülkeleri birleştirerek islam ekonomik işbirliği teşkilatı, ve islam askeri birliği teşkilatlarıyla adil yeni bir dünya kurmayı amaçlar.
devamını gör...
gömlek. istendiği zaman çıkarılabiliyor.
devamını gör...
kuvveti değil, hakkı üstün tutan görüştür.
devamını gör...
şuanda bu düşünceyi benimseyen 2 parti var
saadet partisi
yeniden refah partisi.
devamını gör...
yeşil sosyalizm
devamını gör...
resmi temsilcisi olan saadet partisinin, yüksek istişare kurulu başkanı oğuzhan asiltürk* 53 adet tweet ile milli görüş değerlerinden ve öneminden bahsetmiş. buradan
acep ''ilginç bir şey çıkar mı'' diye baktım, lanet olsun içinde bulunan umutlara.....
bol ayet alıntıları ve oy verecek yeni nesile dokunabilmenin önemini anlatıyor.
8 milyon gencin %65' i, ahlaki ve manevi değerler öğretilmediği için inançsızmış.....
binlerce imam hatip lisesi ile bunu siz başardınız!!!
dini inancı olmayan insanları, ahlaktan ve maneviyattan yoksun zannedecek kadar sığ bir adam. tabi üzüldüğümüz nokta bu değil. milli görüş bugün gömlek değişimi ile ak partidir. birinci nesil kurucuların hepsi milli görüşçü idi.
milli görüş bugün cumhuriyet halk partisinin genel başkan yardımcılığı görevini üstlenen bireydir.
isim isim yazılamayacak kadar çok fazla insan, milli görüş gömleğini çıkarıp yeni partiler kurdu, köklü partilere geçti.
saadet partisi için ne yazılır, ne yazılmaz gerçekten kestiremiyorum.
benim için milli görüş, ( ki içinde milli geçen her şeyden tiksinen bir insan olduğum bilgisini ekleyeyim) ahlak ve din süsü ile yapılan vurgun ve soygunun etiketidir. (bkz: müsiad), (bkz: ak parti), (bkz: has parti)......
devamını gör...
türkiye ihvan'ı.
devamını gör...
"derekusu" mahlaslı yazarımızın ukdesi.

necmettin erbakan'ın kendi inşaa etmiş olduğu düşünce sistemidir, 1969'da ortaya atılmıştır.

özetle türkiye'nin kendi kendine yetebileceğini ve ülkemizin ümmetçi bir çizgide ilerlemesi gerektiğini savunur. faiz reddedilir, ekonominin en önemli ayağı üretim olarak görülür. insanlara temel hakları, emek hakları, rıza hakları ve adil muamele hakkı tanır.

bağımsızlar hareketi ile ilk kez siyasete dökülmüş ve sonra sırası ile bu ideoloji çizgisinde millî nizam partisi*, millî selamet partisi*, refah partisi*, fazilet partisi*, saadet partisi*, adalet ve kalkınma partisi* ve yeniden refah partisi* kurulmuştur. bu partilerden adalet ve kalkınma partisi ise kendini milli görüşçü görmez.

benim bu düşünce ile ilgili fikirlerine gelirsek, ekonomik açıdan görüşleri doğrudur fakat ümmetçi özelliğine pek katılmıyorum. özellikle bu çağda ümmetçi anlayış yürümez, daha önce de araplar'ın birinci dünya savaşı'nda bizi sırtımızdan vurması ile çökmüştür. ve hatta filistin bize isyan eden isyancıların bayrağını kullanmaktadır. son olarak belirteceğim şudur ki, son birkaç tanımdır haklarında tanım girdiğim partileri türk siyasi hayatına hediye etmiş* fikirdir.
devamını gör...
(bkz: yeşil komünist)
devamını gör...
öncülüğünü erbakan'ın yaptığı günümüzde de temsil görevini oğlunun aldığı yeşil komünistler de denen gerici grup
devamını gör...
necmettin etbakan'ın ütopyası olan adil düzen'i temel almış harekettir.
aynı adlı kitabı okumuş biri olarak diyorum ki necmettin erbakan seküler olsaydı net sosyalist olurdu. maalesef bu ütopya başarısız olmuştur. çünkü kendisi dışında kimse bu ütopyaya inanmadı. hepsi kasaba politikacıları olduğu için cebinlerini doldurma gayretindeydiler.
islamcılık kısmında ise daha sert ve aceleciliği sebebiyle başı belaya girmiştir. akp ise bu işi yavaş yavaş ve şansla uygulamıştır. ve kısmen başarılı olmuştur. ümmetçilik ise başarısızlığa mahkumdur. araplar bile kendi içerisinde yoğun ayrılıklar yaşamaktalar bu ayrılıklar yüzünden israil'i yenemediler. arap olmayan bir devlet güç kullanmadan bu devletleri bir araya getiremez.
devamını gör...
milli görüş akp öncesi sistemden uzaklaştırılmış eğitimsiz, dindar halkın sisteme girme çabasıdır. milli görüş en büyük açılımını 80 sonrası yapmıştır. çünkü devlet tarafından sistemden iyice uzaklaştırılan (bkz: başörtü yasağı) dindar, eğitimsiz seçmenin talepleri sadece islami bir türkiye değil, artık insan hakkı meselesi olmuştur. bu da onların eline güzel bir propaganda aracı sağlamıştır. ancak yine de milli görüş fazla başarılı olmamıştır. çünkü her ne kadar devletin yaptıklarına karşı meşrutiyet kazanmış olsalar bile onların hayali türkiye toplumu için çok radikal bir islam anlayışıydı. çünkü refah partisinin hayalindeki islam anlayışı ancak feodalizmin etkin olduğu bir toplumda gerçekleşebilirdi.

çünkü radikal islam ancak devlet otoritesinin etkin olmadığı yerde palazlanır. yerel özerkliğe sahip gelişmemiş bölgelerde dine tek ulaşım kaynağı din adamlarıdır, bu ise din tüccarlığının yolunu açar. zaten atatürk'ün ezanı türkçeleştirmesinin sebebi buydu dine sadece tek bir ulaşım aracı değil alternatif ulaşım araçları sayesinde yerelde bulunan din adamlarının etkisini kırmaktı. bugün iran ve afganistan'da şeriat vardır, iki ülkede dağlıktır. bu yüzden ise şeriat öncesi dönemde devlet bu dağlık alanlara girememiştir ve ne etkili propaganda ile din adamlarını etkisini kırabilmiş ne de toplumun geleneklerini sanayi toplumuna uydurabilmiştir.

refah partisine gelecek olursak türkiye 90'lara gelindiğinde islam gelenekleri sanayi toplumunun özelliği olan olan kapitalizm ile birleşmiş ve islamın radikal yönleri törpülenmişti. çünkü kapitalizm yapısı itibari ile devletlerin piyasayı serbest bıraktığında en iyi malları üreteceğini savunur yani küreselleşmeyi savunur ayrıca kapitalizm çeşitli özgürlükleri savunduğu için islam, sanayi toplumu ile birleşince törpülenir. zaten bu yüzden refah partisi kapandıktan sonra kurulan fazilet partisinin tüm gücünü kaybetmesinin ve akp'nin iktidar olmasının sebebi akp'nin sanayi toplumu ile barışık bir islam anlayışını savunmasıdır.
devamını gör...
milli görüş, kökleri 1900'lü yılların başlarına dayanan ve modern siyasal yaşama hürriyet ve itilaf fıkrası ile giren islamcı hareketin cumhuriyet içindeki ana akımıdır.
tek partili döneminde yer altına çekilen islamcı hareket 1950'lerde demokrat parti 1960'larda adalet partisi gibi merkez sağ partiler içinde yer alarak güç topladı. 1960'ların sonlarında kendi ayakları üzerinde durmaya yönelen islamcı hareketin ana akımı olarak milli görüş hareketi necmettin erbakan'ın öncülüğünde şekillendi ve sırasıyla milli nizam partisi milli selamet partisi refah partisi fazilet partisi ve ardından kurulan saadet partisi ile parlamentoda siyasette kendini gösterdi 1950'lerden itibaren dönemin atmosferine bağlı olarak anti-komünizmi ana şiar haline getirerek islam adına komünizmle müdahale mücadeleyi öncelikle amaçlarından biri olarak benimsedi. 1960'lı yıllarda tüm gerici ve faşist güçler bir arada komünizmle mücadele dernekleri çatısı altında yer alıyorlardı. bu derneklerin en önemli eylemlerinden biri de (bkz: kanlı pazar) saldırısı olmuştur...
devamını gör...
bu toprakların has evlatlarını, döneklere ve satılmışlara tercih eden zihniyyettir. son derece omurgalı, onurlu ve inançlı insanlar bu görüşün başını çekmektedir.
devamını gör...
"milli görüş"teki milli daha çok milliyetçilik gibi algılanıyor. halbuki burada milli sözcüğü; etnik ya da sosyal anlamda bir millete değil, "islam milleti"ne karşılık gelir.

millet kelimesi de dini bir topluluğu ifade ediyor. ilginç bir şekilde ümmet kelimesinin kökeni de bugünkü anladığımız anlamda millet (sosyal topluluk) anlamına gelmektedir.

diller zamanla evrilebiliyor. bizim dilimizde de bu iki kelime zamanla yer değiştirmiş.

yani o milli görüş, o milli görüş değil. zaten türk bayrağına basıp, istikal marşı'nı yuhalayan insanlardan milliyetçilik bekleyemezsiniz. (bkz: kudüs'ü kurtarma mitingi)
devamını gör...
milli görüş; erbakancılık olarak da bilinen ve türk siyasetinde 1960'larda ortaya çıkmış bir düşünce akımıdır. milli görüş, sanıldığı gibi milliyetçi bir düşünce akımı değildir, bu gerici ideolojinin kökenleri osmanlı'daki dini bir sistem olan millet sistemi'ne dayanır. kur'an'daki millet tabiri de dini bir terim olarak cemaat anlamında kullanılmıştır. (bkz: cemaat ile cemiyet farkı)
devamını gör...
milliliği de, özgün bir görüş olmaklığı da tartışmalı bir siyasi slogan malzemesi olmasına karşın, düşünce ve görüş kabuğu kalınlarca sakız niyetine yıllardır çiğnenen bir söylence. (bir gömlek markası olup, ha bire çıkarıp giyilmekten paspasa döndüğü de iddia edilir.)
devamını gör...
islamı siyasete bulaştırarak,islama en fazla zararı veren türkiyeye özgü light ihvancılıktır.,erbakanın uydurdugu temelde 60'lı yılların klasik kalkınmacı ekonomi modelllerinden bir farkı yoktur,gerçek bir islami ekonomik model de degildir.erbakanın kurmaylarının çogunun aslında dptci olması tesadüf degildir.bunlar her şeyin önüne milli getirip takiye yapmakta behis görmezler,milli metereoloji modeli bile uydurabilirler.her zaman merkez sag iktidarlarca korunmuş,kollanmışlardır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"milli görüş" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim