(bkz: yeni taş çağı).
devamını gör...
arkeolojik ve bilimsel açıdan neolitik dönem olarak adlandırılan ancak cilalı taş devri olarak da bilinen dönemdir.

insanlık tarihinin en önemli süreçlerinden biridir. çünkü toplayıcı ve avcı olan insanoğlu, bu dönemle beraber yerleşik hayata, bir düzene geçmeye başlamıştır.

aslında bir açıdan neolitik devrim dönemidir.

insanların yerleşik hayata geçmesiyle beraber arpa, buğday gibi o dönem yabani tahıl olarak görülen tahıllar ekilip biçilmeye başlandığı ve hayvanların evcilleşmeye başladığı bir dönem. * bu açıdan bakarsak aslında tarım devrimi de gerçekleşmiş oluyor.

insanların o dönemde göçebe yaşarken neden yerleşik hayata geçmeye karar verdikleri tam olarak hala çözüme kavuşmamış olsa da o dönemki coğrafya koşullarında pek çok farklı yerde yerleşik süreç başlamış.


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


yazı kaynağı : kendi hatırladığım notlarım.

resim : google.
devamını gör...
yeni taş çağı ,cilalı taş çağı olarakta bilinmektedir.
neolitik çağ, üretici ekonomiye geçişin çağıdır.. gordon childe, insanlık tarihindeki en önemli gelişmenin , yiyecek üretiminin başlaması olduğunu ve bu nedenle tarımın keşfinin bir devrim olarak nitelendirmiştir. bu yüzden bu çağdaki gelişmeler neolitik devrim olarak da adlandırılır.
bu dönemde üstünde durulması gereken olay; artık insanların 3-5 bir arada yaşamaya başlamasıdır. (bkz: köy evleri)
devamını gör...
insan yüzlerinin, sosyal yaşamın ortaya çıktığı dönemdir. dinlerin de yavaş yavaş ilkel halleriyle şekillendiği çağdır. bugünki yaşantımızı bu çağa borçluyuz diyebiliriz bir açıdan.
devamını gör...
insanoğlunun üretici yaşama geçtiği dönem olarak kabul edilir. mağaralardan çıkıp köy ve kentler kurulmaya başlanmıştır. mö 8000-5500 arasındaki döneme verilen isimdir. ticaretin takas yoluyla yapıldığı, yapılan tanrı tanrıça heykelleri sayesinde inanç sisteminin geliştiği çağdır.
devamını gör...
ne o litik çağ?
devamını gör...
(bkz: yeni taş çağı) olarak da bilinen tarih öncesi dönemdir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"neolitik dönem" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim