belki de gerçekleşmeyecek olan, umutsuz beklenti içerisinde olmayı analatan bu deyimin bir de hikayesi vardır.
memlekette bir sene kıtlık olmuş; arpa, buğday kalmamış. kış da gelip çatmış. nasreddin hoca, eşeğinin her gün arpasını azaltmaya ve hayvanın günlük payından kesmeye mecbur kalmış. her gün birer parmak eksilen arpa, son zamanlarda iyice azalmış. hoca hayvana yem verirken onunla konuşur gibi yaparmış; “aman benim emektar eşeğim, sakın açlıktan ölme. senin için on dönüm yonca ektirdim. hele bir bahar gelsin, hepsi de senin olacak, bol bol yonca yiyeceksin. yalnız şimdi biraz tasarruf etmemiz lazım.” deyip, arpayı günden güne azaltırmış.
buna alışamayan eşek günden güne zayıflamış, iskeleti çıkmış ve bir sabah hoca, ahıra girince eşeğin ölüsüyle karşılaşmış, “vah zavallı eşeğim vah… tam tasarrufa alışmıştın ama ecel sana zaman tanımadı. yemyeşil yoncalara hasret gittin.” demiş.
devamını gör...
dile, ölme eşeğim yaz gelsin. olarak pelesenk olmuştur.

eskiler kullanır bu tabiri. umutsuz vaka hadiselerinde, muhtemelen gerçekleşmesi zor durumlarda kullanılır.

haybeye beklenti...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ölme eşeğim ölme yaz gelsin de yonca bitsin" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim