çaresizlik.
devamını gör...
yönetemeyeni yönetirler. tanıdık mı geldi?
devamını gör...
bir de bizim genelkurmay prusya geleneğinden gelen okullarda yetişti. bunun da etkisi var.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
o zaman onların güçlü olduğunu ve savaşı %100 kazanacağını düşünüyorlardı. öyle hatırlıyorum.
devamını gör...
çünkü ; 3 beyinsizler
enver talat cemal...................
devamını gör...
enver paşa'nın hırs yapmasıdır. rahmetli çok hırslıymış zaten. harbiye nazırı olması da bunun bir sonucu. hatta kurtuluş savaşı'na da katılmak istemiş enver paşa. ama mustafa kemal paşa hiç muhatap bile olmamış. telgraflarına yanıt bile verilmemiş! o da maceraperest ruhuyla bugünkü türki cumhuriyetlerin coğrafyasında bir rus baskınında şehit olmuş.

osmanlı savaş dışında kalamazdı. öyle ya da böyle bir şekilde girecekti savaşa. sıcak denizlerin kara sevdalısı rusya armut toplamazdı yani. yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali baskını osmanlı rusya'ya yaptı. hemi de alaman gemileri ile.

ee öyle olunca da böyle oldu işte. iş sevres'e kadar gitti.
devamını gör...
mecburdu.
marksist literatürde birinci dünya savaşının adı birinci paylaşım savaşıdır. (*) emperyalist ülkeler dünyanın kaynaklarının üstüne çökmek istiyorlardı. afrika, asya, ortadoğu... kan emici vampir batı, buraların doğal kaynaklarını ülkelerine aktarmak istiyorlardı. 19ncu yüzyıl ortalarına kadar da bir konsensüs oluşmuştu. sonra prusya büyük bir güç olarak ortaya çıktı. o da pay istemeye başladı. böyle bir durumda savaş kaçınılmazdı. osmanlı da kaybettiği topraklarını, en azından bir bölümünü geri almak, o olmazsa asya'ya doğru genişlemek istiyordu. yani osmanlı savaşa girecekti de müttefiki kim olacaktı. ittihatçıların içinde iki grup vardı: almancılar ve ingilizciler. almancılar ağır bastı ve almanya'nın yanında savaşa girdik. ingilizciler ağır bassaydı ingilizlerin yanında savaşa girermiydik?
sanmıyorum. ingiltere ekim devrimine kadar osmanlı'yı (türkiye'yi) müttefik olarak görmüyordu. ne zamanki rusya'da devrim oldu, bolşevik rejimi kuruldu, işte o zaman ingiltere rusya ile avrupa arasında bir tampon devlet kurulması fikrine vardı. bolşevikler iktidar olmasaydı bugün türkiye cumhuriyeti de olmazdı kısaca.
(*) birinci savaşın bir başka önemli nedeni de emperyalist devletlerin, kendi işçi sınıflarını "attrition" savaşı yöntemiyle cephelerde eritmek istemesidir. örneğin somme muharebesinde ingiliz ordusu bir tek günde 70 bin askerini kaybetmiştir. bunların arasında liverpool'un madenlerde "lağım atan" (bkz: lağım) 600 emekçi de vardır. bu "attrition" savaşı o kadar başarılı olmuştur ki, savaş sonrası alman burjuvazisi roza lüksemburg ve karl liebknecht'i katlederken buna karşı çıkacak tek devrimci kalmamıştı ortada.
attrıtion: sürekli saldırı veya baskı yoluyla bir şeyin gücünü veya etkinliğini azaltma süreci.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"osmanlı'nın almanya ile birlikte savaşa girmesinin nedeni" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim