veya diğer ismiyle qwerty klavye. q klavye; on parmak kullanımda ingilizce'de en sık kullanılan harflerden en az kullanılan harflere, işaret parmakların hakimiyet alanından serçe parmakların hakimiyet alanına kadar yöntemsel olarak sıralanmış olduğu klavye türüdür.

fantezi olsun diye veya iş münasibetiyle * kullanmıyorsanız, yüksek ihtimalle sizin de kullandığınız klavyedir.
devamını gör...
daha az önce daktilo satın aldım büyük heyecanla. sonra daktiloların tarihçesini araştırırken q ve f klavye tarihçesini de araştırmış bulundum ve gelip size de yumurtlamak istedim sözlük.

q klavye; dünyada en yaygın olan klavye düzenidir. qwerty klavye olarak da bilinir.

1868 yılında christopher latham sholes isimli politikacı ve gazeteci, gazete basımlarını daha kolaylaştırmak adına daktiloyu icât etmiştir. bu icadı sırasında elbet klavyeyi de icat eden kişi kendisi olmuştur.

klavye için belli bir düzen ve sıralama ayarlamış, en kullanışlı, en pratik, en rahat ve daktilo kullanımı sırasında takılmayacak biçimde ayarlamaya çalışmıştır. daktilo kullananlar bilir ki; tuşlar bazen sıkışabilir. yakın olan tuşlar aynı kanala bağlı oldukları için sıkışma yaşanabiliyor. bunun için c. sholes, harflerin sıkışmayacağı bir düzen kurmaya çalışmış.

örneğin birbiriyle en çok kullanılan harfleri bilerek birbirlerinden uzağa koymuş. h ve e harfleri, i ve n harfleri gibi... ingilizce'de yan yana çok fazla gelen bu harfler, birbirlerinden uzak olmalıymış ki art arda basarken daktilo takılmasın ve basılabilsin.

ayrıca işaret ve orta parmak gibi diğer parmaklarımıza nazaran daha güçlü olan parmaklarımızın daha çok kullanılması için de ayarlamalar yapmaya çalışmış, en az kullanılan harfleri kenarlara denk getirmeye çalışmış. hem böylece elimizi de çok fazla hareket ettirip yorulmamamızı amaçlamıştır. *

remington şirketi bu q klavye fikrini de alarak daktilolar üretmeye başlamış ve ilk daktilolar remington no. 1 adıyla piyasaya sürülmüş.

daha sonra daktilo kullanımı tüm dünyaya yayıldığı ve qwerty klavyeye hemen hemen herkes alıştığı için bilgisayarlarda takılma olmamasına rağmen bu düzen kullanılmaya devam edilmiştir. türkçe qwerty için eklenen noktalı harflerimiz dışında tamamen aynıdır.

burada bir parantez açmak istiyorum: f klavye türklerin çıkardığı, noktalı harfler de olsun diye çıkarılan bir klavye düzenidir ve yine türkiye'de üretilen daktilolar ile hayatımıza girmiştir. fakat insanlar alışamadıkları için çok fazla tutmamıştır. onun için noktalı harfli yani 'türkçe qwerty' klavyeye geçilmiştir. f klavyenin de türkiye dışında kullanımı yok denecek kadardır.

ibm'in 1980'lerde bilgisayar çıkardığında q klavye kullanması insanlara alışık oldukları bir şey sunmuştur. ve popülerleşmesinde bu da çok yardımcı olmuştur. ayrıca bilgisayarın böylesi popüler oluşu görüldükçe sonraki üreticiler de q klavye kullanımını sürdürmüş. günümüze dek gelen q klavyenin, f klavyenin ve daktiloların özü buymuş.

alışık olmadığım için 'daktilolar neden hep f klavye ya?' diye araştırırken bunları buldum işte sözlük. f klavyeye de alışacağım daktilom gelince*
devamını gör...
(bkz: nostalji kokan hareketler)
delikanlı adam sesli komut ile yazdırır. sonra bok gibi yazı cıkar ortaya. küfreder.swh.

daktilo falan ne la o. (bkz: swh)
devamını gör...
f klavye türkçede en çok kullanılan harflere göre düzenlenmiş ve yıllarca daktilo yarışmalarında türk katılımcıların şampiyonluğuna katkısı olmuş düzendir. q klavyedeki amaç ise yazımı yavaşlamaya yöneliktir.
devamını gör...
ingiliz diline uygun klavye düzenidir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"q klavye" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim