oranlı sayı olarakta geçer, en basit şekilde a bir tam sayı olmak şartıyla b de 0 dan farklı bir tam sayı olmak şartıyla a/b şeklinde yazılabilen sayılardır. b nin 0 dan farklı olmasının sebebi hiç bir sayının 0 a bölünememesidir. sayı bölü 0 bildiğiniz gibi tanımsızdır. ancak örneğimizde a sayısı 0 a eşit olabilir yani payı 0 olan sayı paydası 0 olmadığı sürece her zaman 0 a eşittir.

tüm tam sayılar aynı zamanda rasyonel sayılardır. çünkü tam sayının aslında paydası (yukarıdaki örnekte b sayısı) 1 dir. dolayısı bir tam sayıyı a/1 şeklinde yazabilirsiniz.

oranlı sayıarın negatif olması durumunda bunlara negatif rasyonel sayı denir.(örnek -3/5 , bu negatif bir rasyonel sayıdır)

ondalıklı sayılar ve devirli ondalıklı sayılar kesir olarak yazılabildiği için rasyonel sayılardır. (örnek: 0,3 bu sayı 3/10 şeklinde yazılabilir,rasyonel sayıdır. virgülden sonra 7 nin devam ettiği 2,7777777..... sayısı da rasyonel sayıdır.)
devamını gör...
iki tam sayının birbirine oranı ile ifade edilebilen sayılar kümesi olarak geçer.

q ile gösterilir.

rasyonel kelimesi ingilizcedeki rational olup italyanca quoziente, "quotient" kelimesinin başharfi olarak q işareti ile gösterilir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
örnek/ 4/1
devamını gör...
çarpmanın tersinir kapalı bir iṣlem olması, tanımlandığı kümenin, tamsayılardan bu kümeye geniṣletilmesiyle sağlanır.

türkcesi: "her ikiliyi çarpabiliriz, neden bölmüyoruz?" sorusunun cevabı olarak üretilmiṣtir. sıfırda arıza yapar.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"rasyonel sayılar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim