sosyal liberalizmin çağdaş ve oldukça etkili bir temsilcisi olan amerikalı düşünür john rawls, bir adalet kuramı isimli eserinde meseleyi sosyal adalet açısından tartışmaktadır. rawls, hakkaniyet olarak adalet adıyla geliştirdiği yaklaşımı kaynakların yeniden bölüştürülmesi için bir yöntem olarak sunar. ona göre, insanların sosyal statüleri veya kimlikleri adalet sorununa tarafsız yaklaşmalarını engeller. oysa söz konusu niteliklerin bir kenara bırakıldığı, yani "cehalet peçesinin" arkasından soruna bakmamızı sağlayacak bir " başlangıç durumu" varsayabiliriz. bu durumda herkes eşitlikçi bir toplumu hakkaniyete daha uygun bulacaktır ve daha elverişsiz durumdakileri güçlendirecek olan eşitsizlik uygulamaları hakkaniyete aykırı görülmeyecektir. sadece bu gibi eşitsizliklere müsamaha göstermemizi buyuran ilkeyi rawls, "farklılık ilkesi" olarak adlandırır. farklılık ilkesi sosyal adalet uygulamalarının meşru ve özgürlük ile bağdaşır nitelikte olduğunu kabul etmemizi ister.

siyaset(kavramlar, kurumlar, süreçler)-editör: yüksel taşkın- iletişim yayınları
.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"rawls ve farklılık ilkesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim