rem: rapid eye movement'ın kısaltmasıdır.

rem uykusunda gözler, kapalı göz kapaklarının altında kıpırdanır. rem olmayan uykuda ise bu tür göz hareketleri oluşmaz ve uyku daha sessizdir. beyin daha aktif olduğundan rem uykusunda daha yoğun rüyalar görülebilir.

bebekler uykunun %50'sini rem aşamasında geçirebilirken, yetişkinler yaklaşık %20'sini geçirebilir.
devamını gör...
kişiden kişiye değişmekle beraber bir rem uykusu genelde 5-30 dakika aralığındadır ve bir gecede 4-6 kez tekrarlanabilir. rem uykusunu tamamlamadan uyanan kişilerin gün içinde yorgun, asabi ve dikkatlerinin dağınık olduğu gözlemlenmiştir.
devamını gör...
enerjimizi kazanmak ve stresi azaltmak için ideal bir sistemdir. en net rüyalar bu dönemde görülür. hayata farklı açıdan bakmamızı ve daha zinde kalmamızı sağlar...

--- alıntı ---

adını “rapid eye movements”tan (hızlı göz hareketleri) almaktadır. rem aşaması boyunca nefesiniz daha yüzeysel ve düzensiz olur ve kalp hızınızla kan basıncınız artış gösterir. rüyalarınızın çoğu temelde bu aşamadayken oluşur. bu evrede vücuttaki tüm kaslar felçtir. birey o süre içinde bilinç oturmadan uyanırsa kendini kalkamayacakmış gibi hisseder. bu evrenin en önemli özelliği beyin fonksiyonlarının uyanıklıktaki kadar fazla olmasıdır. gün içinde öğrenilen her şey ön bellekten alınıp aynı bilgisayardaki işletim sistemi gibi arşivlenir, dosyalanır ve rem uykusu eksikliğinde depresyon, anksiyete bozukluğu ve ciddi birçok zihinsel rahatsızlık görülür. uyku döngüsünün en sonunda rem olduğu için, gecede sadece birkaç saat uyumak veya uyku hastalıklarından birisine sahip olmak bu hayati aşamayı kaçırmak anlamına gelir. ertesi gün iyi hissetmek istiyorsanız, rem uykusuna ihtiyacınız vardır.

--- alıntı ---
devamını gör...
yavaş dalga uykusunun hafiflediği, uykunun başlangıcından 45-90dk sonra oluşan hızlı göz hareketleriyle karakterize olan uykudur. dinlendirici değildir. kişi tıpkı uyanıkken olduğu gibi yüksek bir beyin aktivitesine sahiptir. heyecan verici rüyaların görüldüğü ve hatırlandığı kısımdır. rem uykusu sırasında bilgilerin uzun süreli hafızaya aktarılması gerçekleştiği için oldukça önemlidir. 5-30 dk arasında değişmekle birlikte, kişi yorgunken azalır dinlenmiş iken artar.
devamını gör...
paradoksal uyku olarak da geçer. bu ismin verilmesinin sebebi kişide aslında uyanıkken görülen beta dalgarının eeg'de görülmesidir. yani eeg çektiğinizde kişinin uyuyup uyumadığını anlayamazsınız. bunun önüne geçebilmek için uyku laboratuvarlarında hastaya emg(elektromyografi) cihazı da bağlanır. böylece kas hareketinin var olmadığı ama eeg'de beta dalgası görünen süreçlerin rem uykusu olduğu anlaşılır.
devamını gör...
rüyaların hatırlandığı uyku süreci.
şahsi bünye 1 saat 25 dakikayı bulmakta. mütevazi bir film çekiyorum sanırım her gece.
devamını gör...
bilim dünyası için hala kesinliğe ulaşamamış konudur. kısaca uykunun rüya gördüğümüz evresidir. daha detaylı açıklama:

rem kelimesi ingilizce “rapid eye movement” teriminin baş harflerinden oluşur ve dilimize “hızlı göz hareketi” olarak çevrilebilir. “uykunun rüya görülen evresi” şeklinde basitçe ifade edilebilir. aslında bu basit ifadenin doğru olup olmadığı da hala tartışma konusudur. zira bazı bilim insanlarına göre uykunun her evresinde rüya görülür, fakat sadece rem uykusu esnasında görülen rüyalar anımsanabilir. yani ertesi gün yakınlarınıza anlattığınız ya da internet üzerinden tabirini araştırdığınız rüyaların tamamı rem uykusu esnasında görülen rüyalardır. diğer uyku evrelerinde görülen rüyaların hatırlanamıyor olması, sadece rem uykusu esnasında rüya görüldüğü görüşünü desteklemektedir.

rem uykusunu ilginç kılan ve tıp dünyasında “paradoxical sleep” (paradoksal uyku) olarak adlandırılmasına neden olan bir başka özelliği ise, beyin tarafından bu uyku evresinde yayılan sinyallerdir. “elektroensefalografi” adı verilen hekimlerce “eeg” kısaltması ile tabir edilen tetkikde de (eeg: beyin dalgalarının elektriksel olarak incelenmesi) görülmektedir ki; uyanıkken ve rem uykusu esnasında beyin tarafından aynı özellikte sinyaller üretilmektedir. anlayacağınız üzere bu bir tarz paradokstur. aslında uyku halindesiniz fakat beyniniz uyanıkmış gibi davranmaktadır.

rem uykusu esnasında, uyanıkken öğrenilen becerilerin ve bilgilerin hafızaya kaydedildiği de düşünülmekte ve alanında saygın üniversiteler tarafından bu görüşü kanıtlamak için çeşitli çalışmalar da yapılmaktadır. kanıtlanmak isteyen kanıya göre, rem esnasında görülen rüyaların tamamı gün içinde yaşanan veya duyulan tecrübelere yöneliktir, tecrübe edilemeyen hiçbir durumun rüyası görülemez. örneğin, “her insan rüyasında bir uçurumdan aşağı yuvarlandığını görebilir ve hatta düşüş anını hissedebilir ama yere çakılma anını hissedemez. çünkü yere çakılma anını hissetmek için bunu daha evvel yaşamış olmak gerekir.”

1953 yılından bu yana bilim insanları rem uykusu üzerine birçok araştırma ve deney yapmıştır lakin; hala tam anlamı ile hakim olunan bir konu olduğunu söylemek bilimsel olarak mümkün değildir.
devamını gör...
bir çıtırtı olsun hemen uyanırım,en ufak sesleri bile tam uyumaya çalışırken duyarım,kısacası
hiç duymamam gereken sesleri hep duyarım,hiçç rem uykusundan uzun soluklu uykuya geçemedim ki nasıl bisey.
devamını gör...
beyin çalışırken, bedenin uyuduğu uyku evresidir. paradoksal uyku da denir. hızlı göz hareketleri ile karakterizedir. ve vücut felç olmuş gibidir. üst beyin merkezlerinden gelen motor komutlar pons'ta (bir beyin sapı bölümü) kesintiye uğratılır. boyundan aşağıya iletilmez. böylece vücut felç olmuş gibi kalır.

bu dönemde beyin elektriksel aktivitesi ise uyanıklıkta görülene benzerdir. yani rem uykusunda beyin dinlenmez, aksine yoğun bir biçimde çalışmaktadır.

uykunun şöyle bir özelliği vardır. gecenin ilk yarısında rem olmayan derin uyku, ikinci yarısında ise rem uyku süresi uzundur. yani ''bugün zaten hafta sonu, normalden daha çok uyurum'' lafı pratikte yanlıştır. uyku süresi uzatıldığında, dinlendirici olan uyku süresi değil rem uykusu uzatılmış olur. bu yüzden yorgun kalkılır.

uyku eksikliği çeken bir beyin zaten bu dinlendirici olan derin uyku oranını arttıracaktır. toplam uyku süresinin arttırılmasına ihtiyaç duymaz.
devamını gör...
uykuda geçirdiğimiz zamanı boşa geçmiş zaman diye düşünmemeliyiz, (ki ben düşünüyordum ta ki uykunun neden gerekli olduğunu tam olarak öğrenene kadar) ne kadar uyku yeterli kısmı kişiye göre değişiklik gösterse de herkesin fizyolojik saati kadar uykuya ihtiyacı vardır. (herhangi bir uyaran veya uyarıcı olmadan kendi kendine uyanmaktan bahsediyorum.)
ben neden bu aralar normalden daha fazla uykuya ihtiyaç duyuyorum diye düşünürken, daha önceden uyku esnasında beyin'in faaliyetleri hakkında okuduğum, bildiğim, dinlediğim bazı şeyleri paylaşmak istiyorum.

rem uykusu uykunun bir bölümüdür ve bence en değerli bölümüdür. uyku esnasında beynimiz derin dalga uykusu ve rem uykusu şeklinde bir döngü halindedir. rem uykusu sırasında beynimiz gün içerisinde bilerek yada bilmeyerek aldığımız tüm bilgileri yada yaşadığımız olayları ayrıştırır. önemli yada önemsiz olduğuna karar verir ve bu bilgileri bir nevi arşivler. (yaşadığımız olayların bize duygusal olarak nasıl etki ettiğine bakarak önemlilik derecesi belirlenir)

beyin omirilik sıvısını bu rem uykusunda göndererek beynimizi gereksiz şeylerden temizlediğini okuduğumda çok şaşırmıştım. kişiye göre bu rem uykusunun süresi değişiyor özellikle bebeklerde uykunun büyük bölümü rem uykusu iken yaşlı insanlar da rem uykusu süresi daha kısadır. bununda yeni öğrenilen bilgi sayısının azlığı çokluğu ile alakalı olduğuna dair tüm araştırmalar.

bu durumda eğer vücudunuz illa uyumak istiyor ise bu bilgiler doğrultusunda, direnmemek lazım ve kendinizi uykuya bırakmak lazım bırakalım muhteşem işlevini yerine getirsin beynimiz..

aksine ona yardımcı olmak lazım diye düşünüyorum, rahat bir uyku için belli bir saatten sonra ağır şeyler yememeli, egzersiz yapmalı, yürüyüş yapmalı yada sıcak bir duş alıp kendimizi uykuya bırakabiliriz..
devamını gör...
ömrümüzün 3'te 1'ini uyku oluşturur, uykunun da 4'te 1'ini rem evresi oluşturur. rem'de (rapid eye movement) gözler hızlı hareket eder, renkli ve hatırlanır rüyalar görülür
devamını gör...
ingilizce rapid eye movements sözcüklerinden oluşur. gözlerin hızlı bir biçimde yana doğru hareket ettiği uyku evresidir. uykunun birinci ve ikinci evresi olan hafif uykudan üçüncü ve dördüncü evre olan derin uykuya, oradan da rem evresine geçilir. uykunun rüya görülen evresi de rem evresidir. beyin dalgalarının yavaş seyretmesiyle başlayan bu rüya döngüsü uyku esnasında beş - altı kere tekrarlanır. rem evresi, kalp hızının düşük hıza geldiği, kol ve bacakların felç olduğu ve bunun yanında uykunun en dinlendirici ve verimli olduğu dönemidir.
devamını gör...
rapid) eye movement)

hızlı göz hareketi olarak da bilinir, uykunun rüya görülen evresi olup, bu evrede gözlerin hızlı hızlı hareket etmesinden dolayı bu ismi almıştır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

rem uykusu sırasında serotonin ve norepinefrin salınımı azken asetilkolin salınımı baskındır.toplam uykunun %25'ini oluşturur.


bir teoriye göre hatırlama-anımsayabilme olgusu rem uykusu esnasında gerçekleşir.

rem rüya esnasında kişinin gözleri hareket halindedir. ayrıca rem uykusu esnasında uyandırılan şahıslar çoğunlukla rüya görmekte olduklarını bildirmişler ve rüyaları çok net hatırlamışlardır. rüya esnasında uyandırılan şahıs gün içerisinde yorgun, asabi bir hal alır. rem uykusu tamamlandığında uyanan insanların daha dinç hissettikleri de bilinmektedir. bunun nedeni ise rem uykusunda iken beynin hareket fonksiyonlarını engelleyerek kısmi bir felç hali yaratmasıdır. çocuklukta rem uykusunun süresi daha fazladır bu süre yaş ilerledikçe azalır. rem uykusundaki bir kişi televizyon seyrederken harcadığı enerjiden daha fazlasını harcamaktadır. iyi bir uyku rem bilinçaltı birikimini boşaltmada yardımcıdır.


alıntı/ vikipedi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"rem uykusu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim