instagram'da sıklıkla karşımıza çıkan kedi. öylesine bir akım olmuş ki sanki beslemeyeni dövüyorlar. kıvrık kulakları, değişik göz yapısı, füme rengi tüyleriyle peluş kedi görüntüsü veriyor.
devamını gör...
scottish fold, bir kedi ırkıdır. genellikle gri tonlarında olan scottish fold, 1961 yılında iskoçya'da william ross adındaki bir çiftçi tarafından fark edilmiştir. 1966 yılında kulak kıkırdağındaki bir mutasyon sebebiyle küçük ve içe doğru kıvrık kulak yapısı ile ünlenmiş olup gccf tarafından kayıt altına alınmıştır. kaynak : vikipedi
devamını gör...
ingiltere ve fransa'da yasaklanmış kedidir.

kulaklarında yaşanan sorun diğer eklemlerinde de vardır. yaşamları boyunca eklem ağrıları çekerler. acı çektikleri için istedikleri gibi hareket de edemezler. bu hastalığıyla daha tatlı olduğu düşünüldüğü için birkaç avrupa ülkesi dışında "üretilmeye" devam ediyor tabii ki.
devamını gör...
bana göre kedilerin tontişidir. fakat genelindeki kronik hastalık yüzünden acı çekmeleri üzücü.
devamını gör...
türk insanının instagram'da hava atmak ve "bakın ben hayvan severim!!!" mesajı vermek için petshop mağazalarından satın aldığı kedi cinsidir. bu kedi cinsinin sahiplerinin kalitesiz insanlar olduğunu düşünüyorum ve bu fikrim kolay kolay değişmeyecek.
devamını gör...
sahiplendiğim kedidir. genelde romatizmal rahatsızlıklar görülür, kıkırdak yapılarında deformasyondan ötürü kulakları gelişmemiştir bu onlara sevimli bir hava katsa da genetik olarak oynanmış bir durumdur. treacher collins sendromuna ait insanların üretilip kedilerin bunları sahiplendiği bir dünya düşünün. ne kadar acı değil mi? benimkinin sağlığı yerinde. siyah tüyü ve sapsarı gözleriyle bir tatlılık abidesi. ama para verilip bu sisteme destek olunmasına karşıyım. üremeleri doğru olmayan bir kedi ırkıdır.
devamını gör...
iki scotishin çiftletştirilmemesi önerilir sağlıklı yavrular elde edilmez.. illa da yapılacaksa taraflardan birinin british shorthair olması lazımdır.
devamını gör...
üretimi ülkemizde de acilen yasaklanmalı. üstünü çizerek söylüyorum üretilen canlılar. sadece gösteriş için acımasız şartlarda, daha doğmadan satın alınan ama hayat boyu acılar içinde yaşıyan kedi ırklarıdır. bu kadar sahipsiz can varken sadece ticari ve bazı kesimlerin, estetik canlı sevme kaygısından dolayı, çektikleri eziyetleri bilmek bile canımı yakıyor.
devamını gör...

çok sevimli görünen fakat içten içe acı çeken kedi ırkı. ilk scottish fold kedi, doğal bir mutasyon sonucu olarak ortaya çıkmış. ancak daha sonra insan eliyle kırık kulaklı yavrular elde edebilmek için fold-fold çiftleştirmeleri yapılmaya başlanmış. 1960 yılında dr. oliphant f jackson’ın çalışmaları; anne babada sorun gözlenmese bile fold-fold eşleştirmeleri sonucu yavrularda, osteodistrofinin (kemik dokusu bozukluğu) oluştuğunu göstermektedir. bu sebeple ingiltere başta olmak üzere birçok ülkede fold-fold eşleştirmesi yasaklanmış. fd geni olan (scottish fold geni) kedilerin öne doğru kıvrılan kulakları vardır. farklı katlanma dereceleri vardır. bu gen, kalınlaşmış kuyruk ve şişmiş ayaklar gibi kemik ve kıkırdak kusurları ile ilişkilidir. homozigot form (fdfd) ciddi osteokondrodisplaziye neden olur. bu nedenle, birçok yetiştirici homozigot foldları önlemek için foldları ayırır. bununla birlikte, heterozigot foldlar ise daha az şiddette osteokondrodisplazi de geliştirebilir. heretozigot foldlarda dahi az şiddetli bile olsa fold geni taşıyan her kedide kedilerde osteokodrodisplazi görülebilir. bu durum gen aktarımıyla ilişkilidir. buradan da anlaşılacağı gibi bu hastalığın diğer jenerasyonlara aktarılması için herhangi bir scotttish foldun çiftleşmesi yeterli. şiddeti az bile olsa olsa oluşacak lezyonlar kedinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyecektir. her türlü lezyonun ağrı yapabilme durumu söz konusudur. bu sebepten dolayı ben de bir hayvansever olarak scottish foldların çiftleştirilip, ağrılı bir hayat yaşayabilecek yavruların üretilmesini etik ve hayvan refahı açısından doğru bulmuyorum.
devamını gör...
allah kahretsin şu kedileri üretmeyin artık. satın hiç almayın. acıdan miyavlayamıyor, hareket dahi edemediği için mobilyalarınızı yırtmıyor o çok sakin kediciğiniz. başka ırkla çiftleştirildiğinde de yavruları sağlıklı olmayacak. çok sevimli basık suratından dolayı nefes alamayan, kısacık bacakları vücudunu taşıyamayan, inanılmaz tatlı ve tüm takipçilerinizin öleceği kırık kulaklarından ötürü sürekli acı içinde kıvranan kedi cinsi.
devamını gör...
insan zulmünün bedenlenmiş hali olan, dünya tatlısı kedi cinsi.

sokaklarda hasta, sakat olup bakıma muhtaç olan, barınaklarda sürünen hayvanları sahiplenmek dururken, bu tür güzellik abidesi olan ama sağlık sorunu çeken cinsler üzerinden para kazananlara prim vermeyin lütfen. cins ve farklı görüntülü hayvanlar (kedi, köpek vs fark etmez) genellikle kısa yaşarlar ve sağlık sorunları nedeniyle de çok güzel bir hayat geçirmezler.

ne yazık ki benim de bir cins kedim vardı. bir arkadaşımız doğum günü hediyesi olarak çat kapı getirmişti. üzerine titrediğimiz, bakımını, aşılarını ihmal etmediğimiz halde günlerce perişan halde veteriner odalarında yattıktan sonra böbrek yetmezliği nedeniyle daha 7 yaşındayken ayrıldı aramızdan. bu cidden ağır bir sorumluluk ve büyük bir acı. sebep olmayın lütfen.

***

bu cinsler avrupa'da ilk fark edildiklerinde, cins kedileri kayıt altına alan governing council of the cat fancy tarafından kaydedildiler. ancak sağlık sorunları fark edildiğinde gccf geri adım attı ve artık bu cinsi kaydetmediklerini ve sergilenmesine izin vermediklerini duyurdular. yine de başka kuruluşlar ne yazık ki hâlâ kaydediyor ve kediler şovlarda, yarışmalarda kullanılıyor.

bu şirinlik muskası kedilerin sorunu, insanlarda görülen romatoid artrit benzeri bir hastalık.

görsel, sagligim. com'dan alıntı ve romatoid artritin sonuçlarını gösteriyor:

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

işte bu kedilerin problemi de, aynısı olmasa da, buna benziyor. eklem ve kıkırdak sorunları olduğu için kıkırdakları kulaklara destek sağlamıyor. bu nedenle de dik durması gereken kulak kıvrılarak o şirin ama kedi için zararlı olan şekli alıyor. üstelik o kulak şekli nedeniyle kulaklarının enfeksiyon kapmaması için sık sık temizlenmesi gerekiyor.

genel olarak vücudunun hemen hemen her yerinde benzer sorunlar olduğundan hayvan aslında acı çekmemek adına fazla hareket etmemeyi tercih ediyor. bu da maalesef "çok sakin ve çocuklarla çok iyi anlaşıyor" diyen ailelerin, satın alma aşamasında bu kedileri tercih etmesine neden oluyor.

almayın, aldırmayın. sahipsiz çocuklarla dolu dünya. ille de kedi istiyorsanız ve onları gerçekten seviyorsanız, o sahipsiz çocukları evlat edinip mutlu edin lütfen.
devamını gör...
bu kediler çok fazla acı çekiyorlar. insanların estetik kaygıları ve bir hayvandan beklentileri yüzünden bozuk genetikle yaşamaya devam ediyorlar.
benim estetik anlayışıma göre kediler zaten insanlardan güzeller. çok üzgünüm ama insanların en güzelinden daha güzeller. en güzel yaşınızda, en bakımlı döneminizde bir kedinin karizmasının yanına bile yanaşamazsınız.
insanlar içinse çirkinleşmenin, kötüleşmenin gerçekten sınırı yok. avrupa yakasındaki izzet'in deyimiyle " adinin de aşağısı, düşüğün de bayağısı" oluyoruz her geçen gün. düşüyoruz.
yapmayın, almayın bunları. hayvan durduğu yerde acı çekiyor iyi bakmanızın bir anlamı yok. fotoğrafını bile paylaşmayın, artık ünlenmesin.
bakın insanlar kötü eğitilmiş pitbullardan zarar görünce nasıl birlik oluyorlar. her gün kampanyalar, büyük laflar.
peki bu kedilerin gördüğü zararın kampanyasını kim yürütecek, kendileri mi?
devamını gör...
en çok tercih edilen kedi cinsi olabilir. kendilerini "hayvansever" olarak tanıtan kedi üreticileri de bunu bildikleri için en çok bu cinsten üretiyorlar. fakat olayın iç yüzü çok farklı, sürekli bir eklem ağrısı çekiyorlar ve yaşadıkları acıdan dolayı bu kadar uysal oluyorlar.
devamını gör...
sağda solda paylaşmak ve 'bakın ben hayvanseverim' pozları vermek için satın alınan, türlü rahatsızlıkları olan kedi cinsi.
acılı bir hayat yaşıyorlar yaşadıkları acılara değiyor mu aldığınız beğeniler?
devamını gör...
doksanlarda yayinlanan uzayli yaratik alf vardi. kedileri yemek istedigi icin surekli evin kedisini kovalardi. ben o zamanlarimdan beri alf gibi kedileri kovalayip yemek isteyerek buyudum. en basta da bu scottish turunu.

kendimle cok ciddi savastim ve sonunda aci ceken bir kediyi gormeye tahammul edemeyecegime hukmederek tekir bir kedi sahiplendim.

evin irzina gecti. her yerimi her gun ciziyor / yirtiyor ama zerre umrumda degil. onun hasta oldugu zamani hatirliyorum da kabus gibiydi resmen.

hasta olmalari bir yana erken yasta anneden ayrilan yavru kediler baska bir tür mesela british bile olsa saglikli olamiyor.
devamını gör...
çok acı çektikleri her fırsatta anlatılmasına rağmen hala alınan, müsaade edilen ve hatta desteklenip ticareti yapılan kedi cinsi.
devamını gör...
canım, bir tanecik kedimin cinsi.
zamanında kaybettiğim bir kedinin ardından aldığımız, evet aldığımız, canım kedim.

veteriner kontrolleri sonucunda hastalıklı olan kedilere nazaran daha iyi bir seviyede olduğu için çok mutlu olduğum, sırf bu hastalık durumundan dolayı hiç yavru almadan kısırlaştırdığım oğlum.
scottish kedilerin üremesinin durdurulması gerektiğini düşünüyorum.

hayvansever biriyim, hayvansever gözükmek için scottish fold kedim yok. zamanında ailem, tüy dökmeyen bir kedi istediği için (ütopik) scottish fold aldılar bana. küçüktüm.
şu an tekrar gidip alır mıyım, hayır.

sanılanın aksine her scottish fold sahibi, bu bahsettiğiniz durumdan dolayı bilinçsiz ve şovcu değil.
oğlum bize geldiğinde bu durumu biliyordum, yaşadığı yer kötüydü ve bir nebze onu oradan kurtardım. evet, kurtarılması gereken çok hayvan var ancak orayı gördükten sonra içim öyle yandı ki, bırakamadım onu orada. bir önceki canım kedimi fip'ten dolayı kaybetmiştim.

birlikte geçirdiğimiz ilk yıl, sürekli bu durumu takip ettim. şu an acı çekip çekmediğini bir yere kadar anlayabiliyorum elbette ancak o kadar mutlu ki benimleyken, içim öyle güzel bir hisle kaplanıyor ki o mırıldarken...

kendi evime geçtiğim an, gördüğim her kediyi eve alacağım diye de korkmuyor değilim.

benim oğlum şu an 5 yaşında. yüzündeki hafif yaşlılık haricinde herhangi bir sorunu yok. arka patilerinin tırnaklarında yamukluk yok, ağız yapısında sorunu yok, gözleri şaşı değil, yürüyüşünde sorun yok...

hayvanların parayla satılmasına oldukça karşı biriyim, üretim yapılıp pazara sürülmesi korkunç bir şey. pisimi gören insanlar genelde beni cins kedi sevicisi olmakla suçluyor.

değil... öyle değil.
devamını gör...
bir tanecik oğluşumun cinsi şu an 2 yaşında .. ama sanıldığı gibi bu cinsi çok beğendiğim için değil... evdekilere sadece bu cinsi kabul ettirebildiğim için sahiplendim.. dünyanın en şımarık, en hareketli ve en bal yaratığıdır. veteriner kontrollerini aksatmam, gelişimi iyi dedi veteriner. bana kalsa bir tane sokaktan alırdım ve görüntüsünü hiç umursamazdım.. evde kedi beslemem sokaktakileri beslememe asla engel olmuyor, kar yağmur yağınca deliriyorum.. üşüyecekler yemek bulamayacaklar diye.. (elimde az para bile kalsa mutlaka mama parası ayırırım canımın içlerine.. elimde olsa sokakta kedi bırakmam..
devamını gör...
insanoğlunun estetik kaygısının bedelini ağır şekilde ödeyen gariban bir kedi cinsi
devamını gör...
sizin bu kediyi almanız 1 tane sokak hayvanını evsiz bırakmaya devam ediyor ve 1 tane daha bu kediden üretilmesine teşvik etmiş oluyosunuz
ben bu kediyi ve bunun gibi ırksal hastalığa sahip kedileri satın satın alan insanlara hayvansever diyemiyorum kendini seven insanlar bence daha çok.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"scottish fold" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim