kişinin davranış veya görünümüne, toplumun gerçekte olduğundan daha fazla dikkat ettiğini sanmasına verilen isimdir. kişinin burada düştüğü yanılgının aynısı, yaptığımız hataların ne kadar çok insan tarafından fark edildiği konusunda da geçerlidir. aslında toplum önünde bir hata yaptığımızda, bizim sandığımız gibi herkes bizi izlememektedir.

cornell üniversitesi'nde bu konuda bir araştırma yapılmıştır. araştırmada, o dönemde pek de sevilmeyen amerikalı müzisyen barry manilow'un fotoğrafının bulunduğu bir tişört ile kalabalık bir ortama giren öğrencilerin aldığı tepkiler ölçülmek istenmiştir. kalabalık grupta bir süre vakit geçiren öğrenciler, dışarı çıktıklarında insanların en az yarısının tişörtü fark edip yorumda bulunduklarını söylemişlerdir. oysaki kalabalığın dörtte biri bile öğrencilere ve giydikleri tişörte ilgi göstermemiştir.
devamını gör...
sosyal kaygıya sahip insanların kendi eylem, davranış ve görünüşlerine fazla odaklanması sonucu çevredeki insanların bu durumlara gerçekte olduğundan daha fazla dikkat edeceği ve bir kusur bulup küçümseyeceği, alay edeceği, yada acıyacağı algısına kapılmalarıdır.

bu başlığı aratmanızın sebebi bu etkiyi çok yoğun hissetmeniz ise bilişsel davranışçı bir terapist ile çalışmaya başlayarak kafanızdaki olumsuz düşünce kalıplarını düzeltebilirsiniz.

ve unutmayın! hatalarınız zannettiğiniz kadar başkasının gözüne batmıyor.
devamını gör...
spotlight etkisi olarak da bilinen etki.

utandığımız bazı hatalar, düşündüğümüz kadar dikkat çekmiyor, diyen bir çeşit farkındalık oluşturma eylemi amacıyla yapılan deneyle açıklanır.
devamını gör...
kısaca tribe girmek yani diye emeğin içine ettiğim başlık.(bkz: lol)
devamını gör...
"kimse kimsenin si...de değil" demenin bilim hali. sorsalardı söylerdim ben. boşuna araştırmışlar.
devamını gör...
kendi hayatımızı aydınlattığımız sahne ışıklarının insanların da bize yansıttığı yanılgısıdır. kendine çok fazla değer biçen, kendi dünyasıyla hemhal birisi, başkalarının da kendisini aynı şekilde önemsediği varsayımına kapılabilir.
devamını gör...
karşı bir görüş.

(bkz: acımasız gerçekler)

devamını gör...
bir ortamda bütün dikkatlerin kendinin üzerinde olduğunu sanma eğilimidir.

örneğin kişinin otobüste herkesin kendisine baktığını düşünmesi, spot ışığı etkisine örnek verilebilir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

spot ışığı etkisi
 insanların gerçekte olduklarından daha fazla fark edildiklerine inanma eğiliminde oldukları psikolojik bir olgudur. 

kişi sürekli olarak kendi dünyasının merkezinde olduğundan , başkaları tarafından ne kadar fark edildiğinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi nadirdir.

 spot ışığı etkisinin nedeni, kişinin kendi dünyasının merkezi olmasına rağmen, diğer herkesin merkezi olmadığını unutmaya yönelik doğuştan gelen eğilimidir.


alıntı kaynak/ vikipedi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"spot ışığı etkisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim