sünni, islam'ın iki ana mezhebinden birisi olan sünnilik[ehlisünnet] inancından olan kişidir. sünni, etimolojik olarak sünnetten gelir; sünnetin diğer bir anlamı ise hz. muhammed'in sözleri ve eylemleridir.
devamını gör...
hanefî mezhebi.
şâfiî mezhebi.
malikî mezhebi.
hanbelî mezhebi

olmak üzere 4 mezhebi olandır.
devamını gör...
sünni mezhepler,kendilerini hak mezhep olarak tanımlayıp,diger islami yaklaşımları batıllıkla suçlar.bu nedenle,tarih boyunca sünni inancı ile şiiligi temsil eden iran arasında bir mesafe vardır.
devamını gör...
muhammed peygamberin yaptığı kur'an devrimine karşı devrim yapmış din. şiilik'te, emeviliğe tepki olarak doğan aynı dinin laciverdidir..

bu dinin islam'a verdiği tahribat ne hristiyanlıkta var ne de musevilikte.
esasta bu dine inananların kur'an dini ile alakası yok; lakim biz yine savunuyoruz "müslümanım " dediği için mezhebçisini, diyanetçisini, kemalistini. esasta savunmamamız gerekiyor.
devamını gör...
ehlisünnet müslümanlığı çizgisinde olduğunu beyan eden ve bu durumu benimseyen müslüman bireylerin genel adı.

sünni islam mantalite olarak iki gruptan oluşur. bu gruplar
ehli hadis ekolü ve ehli rey ekolü olarak adlandırılır.

ehli hadis ekolü; kur'an-ı kerim ayetlerinin ve hz. muhammed (saa)'in sözünün* ve uygulamalarının* te'vil* katılmadan yapılması gerektiğini savunan ekolün genel adıdır. maliki mezhebine tabii müslümanların bir kısmı, şafii mezhebi ve hanbeli mezhebine tabii müslümanların tamamı bu kategoride değerlendirilir.

ehli hadis ekolü şunu savunmaktadır; "dinin özünden sapmasını önlemek için; peygamberimiz, sahabe ve tabiinlerin uygulamaları yorumlanmadan uygulanmalıdır. eğer dini konulara yorum katılır ise; allah'ın emirleri, yorum katıla katıla kendi zemininden sapmış olur. bu yüzden ayet, hadis ve sünnetin te'vili doğru bir yaklaşım değildir."

ehli rey ekolü ise; allah'ın sözü * peygamberimizin sözü *, paygamberimizin uygulamaları *, akıl ve icmanın* üzerinde bir tutum sergiler. maliki mezhebinin bir kısmı ve hanefi mezhebine tabii müslümanların tamamı bu kategoride değerlendirilir.

ehli rey ekolü; "dinin, günümüz insanının ihtiyaçlarını karşılaması için, dini uygulamalarda ortak fayda gözetilerek bazı dini kuralları fetvalarla güncel tutmak için aklı ve toplumun ortak kararlarını uygulamak gerekir. nitekim iyilik ve toplumun ortak maslahatı, dinin emrine uygundur. bu durumun yazılı kaynağa ihtiyacı yoktur." der.

ehlisünnet, fıkhi açıdan 4 mezhebin olduğuna inanır. bu mezhepler numan ibn sabit'e nispet edilen hanefilik, muhammed ibn idris'e atfedilen şafiilik, malik ibn enes' e atfedilen malikilik ve ahmed ibn hanbel'e atfedilen hanbelilik mezhepleridir.

ehlisünnet mezhep imamları içinde en erken dünyaya gelen imam, numan ibn sabittir. hicri 80 yılında dünyaya gelen numan ibn sabit peygamber sonrası 4. kuşak müslümanlardan kabul edilir. yani ehlisünnet müslümanların mezhep imamı olarak kabul ettiği imamlar, peygamber döneminden çok sonraları dünyaya gelmiştir. kaldı ki numan ibn sabit, hanefi mezhebinin kurucusu değildir. kendi döneminde iktidarın sofrasında oturmadığı için, iktidar tarafından zindanlarda şehit edilmiştir. hanefi mezhebinin kurucusu imam hanefi'nin öğrencileri ebu yusuf ve ebu muhammed'dir. ebu yusuf ve ebu muhammed ise imam ebu hanefi'nin aksine mevcut iktidarın sofrasından kalkmamıştır.

selefilik ekolü ise fıkhi açıdan keskin bir zorunluluk ortaya koymasa da, genel tutumu hanbeli mezhebinin fıkhına yatkınlık gösterir. ehlisünnet ekolleri içinde itikadi açıdan en sert tutumu sergileyen bu mezhep mensupları ise takiyyudin ibn-i teymiyye'nin fikirlerinden etkilenmiştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sünni" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim