kahramanmaraş'ta bağımsızlık mücadelesinin sembolü olan ve ildeki üniversiteye ismi verilen milli mücadele kahramanı.
devamını gör...
adı ve işi konusunda hep tartışma olan kurtuluş savaşı kahramanı. bir rivayete göre adı imam'dır. bu ad maraş'ta yaygın herhalde, maraş katliamı belgelerini okurken de o ismi farkettim. başka bir rivayete göreyse imamlık yapar ve asıl adı ali'dir, ama asıl mesleğinin sütçülük olduğunda herkes hemfikir.

1919'da fransızlar çukurova'nın yanısıra antep, urfa ve maraş'ı işgal ettikleri zaman, buradaki yerli ermenilerden faydalanırlar. suriye'de kurdukları ermeni lejyonu bu bölgelerde güvenliği sağlamakta, müslümanlara (türk, arap, kürt ayırt etmeksizin) kötü davranmaktadır. tıpkı antep direnişinin simge ismi şehitkamil gibi sütçü imam olayında başrolün ermeniler olduğu kaydedilmiş.

31 ekim 1919'da ermeni asıllı birkaç fransız inzibat eri, uzunoluk hamamı'ndan çıkan üç çarşaflı kadına asılmaya başlar. kadınların çığlıkları ve tacizcilerin "çarşafları çıkarın, peçeyi açın" türü istekleriyle etrafta bir meraklı kitlesi birikir. bu arada çakmakçı sait diye bir vatandaş araya girmeye çalışırken vurulur. tam bu sırada da sütçü imam tabancayla tacizcilere kurşun yağdırır, bir tacizci ölürken bir diğeri yaralanır. imam efendi hızla bertiz yaylasına doğru kaçarken ermeniler intikam hareketlerine girişir, örneğin sütçü imam'ı saklayan bir akrabası işkencelerle öldürülür, ölen fransa jandarmasının cenazesinde de saldırılar artar.

bu sırada **cılığın kralını yapan fransız komutan, baloda dansa kaldırdığı bir ermeni kadının "türk bayrağının altında sana vermem ben" ayarı üzerine gece yarısı kaledeki bayrağı indirtir. fransızlar maraş kalesine kendi bayraklarını çekince halk elbette iyice bilenmiştir. ertesi gün ulucami imamı rıdvan efendi "başımızda bayrağımız olmadığı yerde cuma namazı farz değildir" gibi bir nutuk çekerek cemaati kaleye yönlendirir, bayrağı indirtir. giderek artan sokak savaşları ve kuvayı milliye'nin dağdan desteğe gelmesiyle 12 şubat 1920'de fransızlar ve ermeniler maraş'tan çekilir. kurtuluş savaşı'nda düşmandan kurtarılan ilk yer böylece kahramanmaraş olur. kurtuluştan sonra belediyede işe alınan, ramazan topunun sorumluluğu verilen sütçü imam, abdülmecit efendi halife atandığı zaman 101 pare top atışıyla görevlendirilir ve bu sırada bir kaza patlamasıyla ölür.

sütçü imam muhtemelen "çarşaflı kadınları" koruması sayesinde dincilerin en sevdiği, hatta "biz çarşaflı bacılarımızı korumak için savaşa katıldık ama kemalistler bizim çarşaflı bacılarımızı soydu" diye ajite ettiği bir figür. maraş katliamında da "sütçü imam ruhuyla kızılbaş kanı içmeye" türü sloganlar atılmış. 12 eylül darbesinden sonra yapılan, ben lisedeyken sürekli "kötü örnek" olarak dershane öğretmenlerinin gösterdiği maraş üniversitesine de adı verilmiştir.

kaynak

kaynak 2
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sütçü imam" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim