swot öncelikle ingilizce;

strengths (güçlü yönler),
weaknesses (zayıf yönler),
oppurtunities (fırsatlar),
threats (tehditler) kelimelerinin baş harflerinden geliyor.

ne demek; kendinizin veya şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerinizi bir yere not ederek bunlar bana ne fırsatlar sunar veya ne tehdit oluşturur onu analiz etmenizi sağlıyor. peki bu size veya şirketinize ne sağlar? hem kişisel olarak iyi bir kariyere sahip olunabilir hem de işletme olarak başarı sağlanabilir.

peki neye dikkat edeceğiz ? futbol gibi düşünelim hücüma giderken defansı ihmal etmeyeceğiz. dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayacağız.

nasıl yapacağız? bir kağıda isim-şehir oynar gibi s-w-o-t başlıklı dört sütun yapacağız, altına unsurları yazacağız ama dürüst olacağız tabii, zayıf olduğumuz şeyi tutupta güçlü olduğumuz yere yazmayacağız. swot analizinde kelimeyi oluşturan her bir unsur, kendi alanında sorgulanmalıdır. yani tek tek güçlü ve zayıf yanlarınızı belirlemeli, buna göre ayrı ayrı kendi bölümlerinde fırsatlarla tehditleri değerlendirmelisiniz. unsurlara ait soruları ele alırken dürüst olmanız ve objektif bir yaklaşım sergilemeniz ise en önemli noktadır. her bir noktanın ayrı ayrı değerlendirilmesi için kendinize sorabileceğiniz sorular geliştireceğiz.

işe yarar mı bilmem. yakın zamanda uzaktan eğitimini aldık, kulağa hoş geliyordu ama uygulaması nasıl bilemiyorum.
devamını gör...
4z olarakta bir benzeri yapılmaktadır.
devamını gör...
vereceğiniz kararda, duygusal yönlerin mantığa olan etkisini azaltmak için uygulanabilecek bir yöntem.
devamını gör...
dört yıllık okul hayatı boyunca adını sıkça duyduğum sinirlerimi bozan analiz.
devamını gör...
sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin kabusu olan proje tasarımı ve yönetimi dersinin tek eğlenceli yanı olan analiz çeşidi.

günlük hayatta da alınacak kararlar öncesinde uygulanabilir olması ayrıca güzeldir.
devamını gör...
ilk tanımda da anlatıldığı gibi genelde endüstri mühendisliği ile bağdaştırılan anailizdir. dikkat edilmesi gereken nokta güçlü yönler ile fırsatların, zayıf yönler ile tehditlerin birbirine karıştırılmaması gerektiğidir. örneklerini herhangi bir arama motoruna hatta twitter'a bile yazsanız bulabilirsiniz.

artık işe alımlarda çokça kullanılan, öğrencilik zamanlarında yarışmaları olan vaka analizi çalışmalarında * çokça kullanılır.

bu tür yarışmalara katılan veya iş mülakatlarında vaka çözenlerin başına gelebilecek bir şey de swot analizini hayatına uygulamaktır. aslında dışarıdan bakıldığında mantıklı. herhangi bir kişi, olay, durum için uygulandığında daha mantıksal yaklaşımı sağlar.

fakat bazılarının mesleki yıpranma dediği bir durum ortaya çıkabilir. duyguların karar vermesi gereken yerlerde otomatik olarak, bilinçsizce swot uygularsanız duygusuz bir yalnız olarak kalırsınız ortada. derslerde öğrenilen bazı şeylerin hayatta uygulanabiliyor olması güzel ama böyle abartmamak lazım.

* :)
devamını gör...
bunu yapa yapa bir ara öyle bir mesleki deformasyona uğramıştım ki her tanıştığım insanın zihnimde swot analizini yapıyordum.
devamını gör...
bir pazara girilmeden önce yapılması gereken analizdir.
devamını gör...
asla düzgün yapamadığım analizdir. tam olarak nereye ne yazsam bilemem, yazdığım şey oraya muhakkak eğreti durur.
devamını gör...
reklam kampanyası yaparken yapılan analizdir.

fırsatlar, tehditler, güçlü yönler ve zayıf yönler analiz edilir.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
istatistikte de kullanılan
swot
ingilizce kelimelerinin ilk harflerinden müteşekkil analiz.
s>=kuvvetler
w>=zayıflıklar
o>=fırsatlar
t>=tehditler
devamını gör...
işletme okuyanların yüksek olasılıkla sınavlarda karşılaşacakları analiz türü.
devamını gör...
swot analizi, özellikle istastistik gibi bölümlerde okuyan öğrencilerin karşılaştığı bir analiz olup reklamcılıkta kullanılır. swot'un açılımı inilizce strengths(güçlü yönler), weaknesses(zayıf yönler), oppurtunities(fırsatlar), threats(tehditler) kelimelerinin baş harfleridir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"swot analizi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim