yabancı kaynaklarda işgal olarak geçen anadolu akınlarını tatlı gösterme çabalarıdır. tarihte biz çok tatlı ve iyiydik iddialarında bulunan bir tarih öğretimimiz mevcuttur. kaynak okumakla uğraşmak istemeyenlere tavsiyem eski kiliselerin şimdiki hallerine bakmalarıdır. çoğu köhne ve yıkılmaya yüz tutmuştur.
devamını gör...
ne diyelim, mahmut’mu diyelim?
devamını gör...
olsa olsa bir yönan söylemidir.
devamını gör...
her millet kendi yediği haltı legal göstermek için benzer şekilde davranmaktadır. sizin karşı tarafa yaptığınız şey size yapılınca auuuuuu diye anırmanız hem sizin hem de tarihin ne kadar ikiyüzlü olduğunun adeta kanıtıdır.

tarih bir yanılsamadan ibarettir.
devamını gör...
işgalle fetih cok ayrı şeylerdir. işgalde sonsuz gözyaşı, tecavüz, işkence vardır. fetihte ise olabildiğince az can yakmaya çalışılır. amaç yakmak, yıkmak değil ihya etmektir.

türkler ve müslümanlar ne kadar canidir, şudur budur deseniz de bu konuda batasıca batı'nın eline su dökemezler.

bizim yaptığımız fetihtir, evet.
devamını gör...
o konuda romalılar’a kırgın olduğum önerme.
devamını gör...
her halkın tarihi kendi hassasiyetlerine göre yorumlamasının sonucudur. osmanlı fethediyordu, avrupa işgal ediyordu diyenlere balkan topraklarında yaşanan osmanlı katliamlarının listesini gönderebilirim. tabii avrupalılar bunu çok daha kötü bir şekilde ve sistematik olarak yaptılar.
devamını gör...
türk tarihinde o kadar da az bulunmayan tatlılıklardır
devamını gör...
gayet doğal bir durumdur. her millet kendi yaptığına fetih, başkasının yaptığına da işgal der ki olması gereken de budur.

bir dananın gözünde de insan aşağılık ve vahşi bir katildir ona bakarsanız.
devamını gör...
1000 yıl önce anadolu’da yapılan fetihlerin acısını hala hissedenlerin dertlendiği durum.
devamını gör...
ne diyelim
devamını gör...
ikisi ayrı şeyler. işgal (occupy) geçici olarak bölgede kontrolü ele almak, fetih (conquest) bölgeyi kendi yönetim sistemine dahil etmek oluyor. işgal ettiğiniz bölgeyi kendi sisteminize resmen dahil etmek içinse ilhak (annex) etmeniz gerek. örneklerle açıklayalım:
yunanistan dünya savaşı sonrası izmir'i işgal etti. ama izmir yunanistan'ın olmadı. işgal komutanlığı yönetime el koydu. şehirdeki türkler ne yaptı? bu işgalin ilhakla sonuçlanacağını düşünerek redd-i ilhak cemiyetini kurdu. çünkü ilhak edilse izmir yunanistan'ın toprağı olacaktı. aynı durum istanbul'un işgali için de geçerli. uluslararası işgal güçleri şehre el koydu ama uluslararası bir güç istanbul'u almış olmadı. anlaşmalar sonucu bir ülkeye verilip verilmeyeceği veya uluslararası bir bölge olup olmayacağı kararlaştırılacaktı, avrupa'daki free city mantığı gibi yani.
diğer yandan özellikle batıda "istanbul'un işgali" deniyor. o da işgal değil. ikinci mehmed şehri kendi devlet aygıtına kattı, imar yaptı, iskan yaptı, sonunda şehri başkenti yaptı. işgal altında olan bir yeri başkent yapamazsınız.

kitap falan okumuyorsunuz bari europa universalis oynayın da öğrenin. anlaşmayla aldığınız toprak bile core province yapmadan tam anlamıyla sizin olmaz.
devamını gör...
eskiden fethetmeyeni, fethediyorlardı bir.
2. feth için kur'an ayetlerinin içeriği yerine getirilmeli. karşı taraf sizin ilerlemenizi, gelişmenizi, inancınızı yaymanızı, zulme karşı çıkmanızı bir tehdit olarak algılar, size haçlı seferleri düzenlerse savaş kaçınılmaz olur. savaş sonunda her şey anlaşmaya bağlı.

dahası, kendi halkına zulum eden, rejimler üzerine de fethler yapılır.
bu abd'nin demokrasi getirmesine benzetilebilir şeklen; lakin içerik olarak her şey ortada. abd ve haçlı fetheder sömürür, kan ve gözyaşı eksik olmaz; islam devleti fetheder kendine katar, saraydaki ne yiyorsa, ne haklara sahipse, fethedilen yerdeki halkta onu yer ve o haklara sahip olur. tabi ki kur'an dinine göre bu. sunniliğe bu kadar kefil kimse olamaz. işin içinde kölelik, cariyelik, yağma, savaşı cephe dışına taşıma, zenginlik ve hırs için savaşma girdimi, feth, işgale ve zulme dönüşür.
devamını gör...
tarih subjektif bir bilimdir. tarihi olaylar yazan kişi hangi taraftan ise o yönde yazılır. birinci haçlı seferini yazan hristiyan kaynaklar kudüs ün işgali değil fethi olarak yazar, müslüman kaynaklarda ise kudüs ün işgali olarak yazar.
devamını gör...
(bkz: sözlükte gereksiz başlık artışı)
devamını gör...
ortaokulda tarih öğretmenime neden biz başka yere gidince fetih düşman dediklerimiz bize gelince işgal oluyor diye sormuştum. öğretmen de bana ben bu soruyu6üniversitede sorduğumda hocam beni dersten atmıştı diye cevap vermişti. sonra sustuk ikimizde o günü aklıma getiren başlık oldu bu.
devamını gör...
sadece türklerin yapmadığı bir şeydir en başta. yapılması yanlış da değildir zaten.
neden işgal ettim diyim ki abi? kalıcı değilmişsin gibi duruo, vibe'ı da güzel diil.
devamını gör...
türk tarihinden ziyade yabancıların tarih anlatımlarına itibar eden bir yazarın başlığı.

millî tarih anlatımı millî şuurla yapılır.
devletlerin olay ve olgulara bakış açısı subjektiftir. ne bekliyorsun?

hiç el s...yle gerdeğe girilir mi?
devamını gör...
a1 ingilizce oğrenmeye başlayan 2 haneli ıq sahibi bir yazar hezeyanı.

istanbul ortadoks bizansın elindeyken; katolik latinler istanbula geldiğinde neler yaptığına baksınlar işte onun adı işgaldir, osmanlılar geldiğinde ne yaptıklarına baksınlar onun adı ise fetihtir.

kudüsün el değiştirmelerine bakın hz. ömer kimsenin canına ve malına dokunmaz kilisleri camiye dahi çevirmez, hatta psikopos kilisemizde namaz kılın, burasıda allah'ın evidir sözüne yönelik "ben burada namaz kılar isem benden sonra gelenler bunu işaret bilip burayı mescide çevirmeye çalışır" deyip reddetmiştir.

haçlılar şehri tekrardan ele geçirdiğinde şehri ve camileri yakıp yıktılar, yağma ve talan ettiler. işte bunun adı işgaldir.

selahaddin eyyubi şehri tekrardan aldığında önceden zulmetmiş hristiyanlar yaptıklarının başına geleceği endişesi ile tir tir titriyordu ama peygamberinin dediği gibi; bugün kınama yoktur malınız ve canınız benim emniyetimdedir dedi ve kıllarına dahi dokunmadı bunun adı ise fetihtir.

mekke 10 bin müslümanca neredeyse hiç silah kullanılmadan müslümanların eline geçti ve inanmayanların hepsi affedildi isyan etmeyenlerin kılına dokunulmadı bunun adı fetihtir.

kelime manalarına gelirsek fetih feth kökünden gelir buda çözünme manasındadır. küfrün direncinin kırılması ve çözülmenin başlaması hasebi ile bazı topraklar ele geçirildiğinde fetih ile nitelendirilir.


işgal görmek isteyen varsa moğollara ve ingilizlere vede bütün sömürgecilere baksın.
fetih görmek isteyen varsa başta islam devletine, selçukilere, osmanlılara, büyük iskenderlere baksın.

yabancı kaynak kontrol edenler ise fethin aynı manada yabancı bir karşılığının olmadığını anlasın.
nedenmi yabancı karşılığı yok? onlar işgalden başka toprağın nasıl zapt edildiğini bilmez. bundan dolayı bu anlamda bir kelime tayinine girişmezler.
devamını gör...
yazacak bir şey kalmamış, gerekli cevaplar verilmiş.

t: girilen topraklarda durulmayacaksa işgaldir sömürü düzeni kurulur, sömürme bitince terk edilir ama bölgede kalıcı olarak yerleşilirse fetihtir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türklerin işgale fetih demesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim